De ce este importantă acceptarea de sine?

acceptarea de sine

Acceptarea de sine este sentimentul de satisfacție și împlinire pe care îl ai față de tine. Este un pilon fundamental pentru sănătatea mentală și pentru starea de bine. Acceptarea de sine implică o înțelegere și apreciere realistă a calităților și defectelor pe care le ai. O persoană carte și-a dezvoltat acceptarea de sine este capabilă să își recunoască valoarea și are o atitudine de compasiune pentru propria persoană. Mai mult, își cunoaște limitele, fără a fi împiedicată de credințe limitative iraționale.

Numeroase persoane se confruntă cu imposibilitatea de a se accepta pe sine și, astfel, le lipsește iubirea, încrederea și iertarea de sine. Poate unele persoane reușesc să își dezvolte acceptarea de sine fără ajutor. În cazul meu, a fost necesar să apelez la terapie pentru a mă vindeca de toate. Iar această vindecare presupune, în primul rând, acceptare de sine, iubire de sine și iertare de sine.

Acceptându-te așa cum ești, accepți faptul că ai și calități și defecte, că ești imperfect, la fel ca orice altă persoană. Odată ce ajungi să dezvolți acceptarea de sine, poți începe să te iubești pe tine însuți/însăți, exact așa cum ești, cu bune și cu rele, cu calități și cu defecte.

Neacceptarea de sine atrage după ea tristețe, descurajare și dificultăți pe toate planurile. Odată cu lipsa acceptării de sine, scade și încrederea de sine.

Acceptarea de sine și fericirea sunt legate între ele. Nivelul de acceptare de sine determină nivelul fericirii tale. Adică, ești atât de fericit pe cât consideri că meriți să fii. De aceea, este important să te accepți și să îți conștientizezi valoarea. Deși acest lucru se poate dovedi o adevărată provocare, rezultatul merită tot efortul.

5 motive pentru care este importantă acceptarea de sine

Este important să înțelegi că fiecare persoană este unică și nimeni nu poate să fie bun la toate, însă fiecare este bun la ceva. Atunci când ajungi să te accepți așa cum ești, începi să trăiești o viață fără auto-critică și să întâmpini cu încredere toate provocările vieții. Și pe lângă a le întâmpina, ai și succes.

Iată cinci motive pentru care este important să ajungi la acceptare de sine.

1. Trecutul te pregătește, nu te definește

Viața fiecăruia este presărată cu numeroase provocări și totul constă în alegerile pe care le facem. Totuși, cu cât te agăți de provocările pe care le-ai întâmpinat, de experiențele pe care le-ai trăit sau cu cât continui să trăiești tot mai mult în trecut și viitor și tot mai puțin în prezent, cu atât vei suferi mai mult.

Eu am experimentat acest mod de a trăi și a fost exact motivul care m-a determinat să am nevoie de terapie. Odată ce parapsihologul Simona Igna m-a ajutat să fiu mai ancorată în prezent, am reușit să mă simt mai bine, să îmi vindec stările neplăcute pe care le aveam în permanență.

Este normal să fi avut diverse situații și provocări în trecut. Consideră-le ca fiind lecții, învață din ele cum să fii mai bun cu tine și exersează auto-compasiunea cu ajutorul lor.

2. Te ajută să îți crești valoarea

Concentrându-te pe acceptarea de sine, începi să dezvolți o relație mai bună cu tine însuți/însăți și ai mai multă grijă de tine. Totodată, începi să conștientizezi că ești demn/ă de iubire.

3. Negarea este fără folos

Negarea modului în care ești, a defectelor tale și experiențelor este fără folos. Este necesar să fii onest/ă cu tine însuți/însăți, să fii sincer/ă cu privire la visurile și dorințele tale și să renunți la a mai nega sinele tău.

4. Devii mai curajos/curajoasă

Pe măsură ce începi să mergi spre împlinirea visurilor și viziunilor tale, teama își va face simțită prezența. Cu timpul, înveți să îți înfrunți fricile, iar astfel vei dezvolta mai mult curaj.

5. Începi să realizezi care sunt lucrurile pe care le poți controla

Acceptarea de sine te ajută să realizezi care sunt lucrurile pe care le poți controla. Unele lucruri depind de tine, în timp ce altele sunt fără să le poți controla. Chiar dacă acum ți se pare că acest lucru este lipsit de importanță, pe măsură ce vei ajunge în acel punct, vei realiza că este un adevărat dar să realizezi ce poți controla. Asta deoarece este lipsit de sens să te îngrijorezi cu privire la lucrurile care sunt fără să le poți controla.

Tu te accepți așa cum ești?

4 thoughts on “De ce este importantă acceptarea de sine?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: