5 lucruri de făcut pentru o vacanță frumoasă

vacanță

Vacanța de vară este, adeseori, problematică pentru părinți. Copiii se bucură din plin de tot ce înseamnă vacanță: de timpul liber, de somnul până la orice oră și de faptul că nu mai sunt obligați să facă teme și să învețe. Totuși, dincolo de toată această bucurie, la un moment-dat, intervine și plictiseală. Iar pentru tine, ca părinte, este dificil să găsești activități în care să îl implici pe copil, pe perioada verii.

Ești conștient că, deși nu mai trebuie să învețe zilnic, un minim de teme sau lecturi nu strică, dar, totodată, vrei să-ți vezi copilul că se distrează și se bucură de timpul liber. Iată câteva idei care să te ajute să faci față vacanței de vară, în timp ce copilul tău are parte de bine-meritata distracție.

1. Lasă copilul să se plictisească în prima săptămână de vacanță

Sunt sigură că ai auzit de nenumărate ori, de la copilul tău, expresii precum „vreau vacanță!”. Este normal să fie obosit după un an școlar și să aibă nevoie de o pauză de la lecții. În plus, poate că, în timpul anului școlar, este implicat și în diverse activități extrașcolare. De aceea, este important să îi oferi câteva zile în care să se plictisească.

Lasă-l să nu facă nimic, nu îi cere să citească sau să facă teme și nu îi impune activități în timpul zilei. După aproximativ o săptămână, va accepta bucuros orice activitate care i se propune, chiar și rezolvarea câtorva exerciții în caietul de vacanță sau lecturarea unei povești.

2. Fiți turiști în orașul vostru

Poate că nu vă permiteți o vacanță în acest an sau, pur și simplu, ți se pare prea scurt concediul pe care l-ați planificat la mare sau munte. Ei bine, cine spune că nu puteți fi turiști, fără a pleca din oraș? Majoritatea orașelor au măcar câteva puncte de atracție turistică, precum un muzeu, o casă memorială, o galerie de artă sau chiar un parc mai deosebit.

Planifică o zi în care să devii turist în propriul oraș, împreună cu copilul tău. Îi vei da astfel șansa de a avea o activitate ieșită din comun și, totodată, veți petrece timp prețios împreună.

3. Învață să folosești tehnologia în favoarea ta

Părinții sunt, adeseori, speriați de ideea de tehnologie, atunci când vine vorba despre copiii lor. Într-adevăr, tehnologia poate fi dăunătoare pentru copii. Însă, dacă este folosită în mod responsabil, aceasta se poate dovedi cel mai bun prieten, chiar și pentru cei mici.

De exemplu, există diverse jocuri și aplicații educative, care pot substitui învățatul clasic, măcar pe perioada verii. Acestea îl vor ajuta pe copil să învețe lucruri noi sau să recapituleze lucrurile pe care le-a învățat deja la școală. În plus, există diverse video-uri tip tutorial, din care copilul poate învăța cum să facă diverse obiecte artizanale (de tip DIY) sau chiar să deseneze.

4. Inspiră-i plăcerea pentru citit

Știm cu toții că educația copiilor constă, în mare parte, în puterea exemplului. Arată-i copilului tău că și tu citești, astfel încât să vadă că cititul nu este un lucru rău sau plictisitor. Iar pentru a-l determina să citească, poți apela la schimbul de impresii.

Pentru a face asta, fiecare dintre voi va citi ceva, de exemplu, și veți povesti fiecare despre ceea ce ați citit. Sau puteți citi o poveste împreună, câteva pagini copilul, iar restul, tu. Astfel, va accepta să citească, știind că are ocazia de a petrece timp cu tine.

Pentru copii este extrem de important să știe că sunt ascultați și, mai ales, auziți, iar oferindu-i câteva minute în care să faceți schimb de impresii despre o carte, îi arăți că îți pasă de părerile lui.

5. Încurajează întâlnirile cu prietenii în vacanță

Uneori, copiii nu au și alți prieteni, în afara colegilor de școală. Poate în zona în care locuiți nu sunt copii de aceeași vârstă cu al tău. Iar dacă singurii prieteni ai copilului tău sunt colegii de școală, vacanța de vară l-ar condamna pe cel mic la singurătate, din acest punct de vedere.

Totuși, socializarea este foarte importantă și, chiar dacă se va întâlni cu alți copii în parc, este esențial să păstreze și legăturile obișnuite. Pentru asta, poți să îi inviți prietenii la el sau chiar să le permiți să organizeze o seară de „petrecere în pijamale”, la tine acasă.

Tu cum îi asiguri copilului tău o vacanță frumoasă?

11 thoughts on “5 lucruri de făcut pentru o vacanță frumoasă

  1. Uf, greu cu vacanta… Chiar imi prind bine sfaturile tale pentru ca nu stiu cum sa ma organizez astea 3 luni. Parca nu am atatea idei ca sa il tin ocupat pe cel mic in tot timpul asta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: