Astăzi, am ales să vă povestesc despre o experiență personală deosebit de plăcută, trăită la „Tabăra veseliei”. Însă, înainte de a vă povesti strict despre această experiență, simt nevoia să vă lămuresc cu privire la modul în care am ajuns să o trăiesc.
Sunt născută și crescută în Salonta, un municipiu mic, din județul Bihor. În ultimii ani, am locuit în Oradea, am avut chiar un apartament cumpărat. În urmă cu un an (2018), am decis să vindem apartamentul și să ne cumpărăm o casă, din motive de spațiu. Însă, cum situația financiară nu ne permitea să ne cumpărăm o casă în Oradea, am fost nevoiți să recurgem la un compromis. Mai exact, ne-am mutat înapoi în orașul meu natal.
Întotdeauna am fost de părere că în acest oraș mic nu ai ce face. Nimic mai greșit! De când ne-am mutat înapoi aici, am participat la mai multe evenimente și proiecte decât în toți anii în care am locuit în Oradea. Salonta, pe cât este de mic orașul, pe atât este de frumos. Iar la frumusețea aceasta contribuie oamenii. Pentru că este nevoie de oameni minunați, ambițioși și cu inițiativă pentru a realiza lucruri frumoase, chiar și într-un oraș mic.
Tabăra veseliei
Iar un astfel de lucru frumos este „Tabăra veseliei”. Anul trecut, încă înainte de a ne muta, mama mea mi-a zis că se va organiza „Tabăra veseliei” și își dorește să o ducă pe fetița mea. Bineînțeles că am fost de acord, astfel că, timp de o săptămână, Denisa a avut ocazia să evadeze puțin din cotidian. Șansa ei a fost că a reușit să cunoască și alți copii, fapt ce a ajutat-o să se integreze mult mai ușor la noua școală.
Iar experiența trăită i-a plăcut atât de mult încât, de atunci, a insistat să o înscriu și în acest an. Desigur că am fost de acord. De fapt, abia aștepta să se joace iar cu copiii, să se distreze și să învețe lucruri noi. Întâmplarea a făcut ca, din moment ce și eu m-am reintegrat bine în comunitatea salontană, să mă implic și în Tabăra veseliei, ca voluntar.
Tabăra veseliei a avut loc în săptămâna 5-9 august 2019 și a fost la cea de-a patra ediție. Proiectul „Tabăra veseliei” a luat naștere în anul 2016, la inițiativa doamnei profesoare Mihaela Crăciun. Încă de la început, acest proiect a fost și este coordonat de Ramona Buz (Președinte PNL Salonta), Florica Neaga (Președinte OFL Salonta) și Mihaela Crăciun (Vicepreședinte OFL Salonta). Alături de aceste doamne minunate, în acest an ne-am adunat și câțiva voluntari, care am ajutat la coordonarea activităților și la supravegherea copiilor în pauze.
Învățare prin joacă la Tabăra veseliei
Scopul principal al acestui proiect este acela de a oferi copiilor o săptămână de activitate, care să mai reducă din plictiseala și monotonia zilelor vacanței de vară. Și vă spun asta din experiență proprie, ca mamă care își vede copilul cum se plictisește de atâta vacanță. În plus, pentru părinții care lucrează este un stres suplimentar gândul că nu au cum să le ocupe timpul copiilor. Iar această tabără vine ca o gură de aer proaspăt atât pentru copii, cât și pentru părinți.
Tabăra se desfășoară în incinta Liceului Tehnologic nr. 1 Salonta, de luni până vineri, între orele 8.00-14.00. În cadrul acesteia, copiii învață diverse lucruri, prin joc. La tabără participă copii cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani, iar activitățile sunt astfel concepute, încât să le capteze atenția tuturor, indiferent de vârstă. În plus, fiind prezenți șase ore, copiilor li se oferă mic dejun și prânz, format din felul 1, felul 2 și desert.
Activități inedite la „Tabăra veseliei”
Pentru fiecare zi din cadrul taberei au fost planificate din timp câteva activități. Iată ce au făcut copiii în „Tabăra veseliei”:
Luni
- Jocul cunoașterii
- Confecționarea unor semne de carte + oră de lectură, în cadrul căreia copiilor li s-a cerut să completeze cuvintele lipsă din mai multe strofe
- Pictură pe pâine (o activitate pentru care m-am inspirat de pe internet și pe care o găsiți aici).
- Sport
Marți
- Modelaj din argilă. Folosindu-și imaginația, copiii au modelat argila sub diverse forme și au transformat-o în decorațiune de pus în ghiveciul cu flori.
- Realizare de brățări
- Să bucătărim împreună – o activitate în cadrul căreia, ghidați de profesoarele-coordonatoare, copiii au preparat Raffaelo. Munca lor a devenit desertul pentru această zi.
- Sport
Miercuri
- Cultură generală – geografia Europei – activitate în cadrul căreia copiii au descoperit lucruri interesante despre România și locul ei în Europa, au învățat capitalele europene și au desenat steagurile diverselor țări europene.
- Căutare de comori – curtea liceului a fost împărțită în patru zone, iar copiii au fost împărțiți în două echipe. Fiecărei echipe i s-a oferit un indiciu care i-a condus la prima zonă, unde copiii au căutat indiciul care să le spună unde să caute comorile. Acestea au constat în punguțe cu bomboane, pe care copiii le-au savurat la finalul căutării de comori. Însă, pentru a rezolva indiciul, micuții au fost nevoiți să rezolve câteva exerciții matematice simple.
- Matematică distractivă
- Sport – zumba
Joi
- Legislație rutieră
- Grai și joc ardelenesc – activitate în cadrul căreia copiii au învățat despre cum trăiau străbunicii noștri și despre gospodăria țărănească
- Sport
Vineri
- Activități în aer liber – diverse jocuri și întreceri sportive
- Lecție despre fotografie – copiii care nu au dorit să participe la activitățile sportive au putut lua parte la un „curs” despre fotografie.
- Pregătirea mesei tradiționale – copiii au fript slănină și cârnați, pe care le-au mâncat.
- Festivitatea de premiere – fiecare copil a primit o diplomă și o punguță cu toate obiectele confecționate și cu fișele de lucru din această săptămână
Activitățile au fost cât se poate de diverse și de distractive pentru copii. Fiecare dintre ei au avut activități care le-au plăcut mai mult sau mai puțin însă, la final, cu toții așteaptă cu nerăbdare tabăra de anul viitor.
Între activitățile organizate, copiii s-au bucurat de pauze, în timpul cărora au avut timp să lege prietenii, să se joace, să se dea cu rolele sau bicicletele, să se certe și să se împace, exact așa cum este și normal la această vârstă. Însă, ce vă pot spune este că, zilele trecute m-am reîntâlnit cu o parte dintre copiii care au participat la „Tabăra veseliei” și i-am auzit pe unii dintre ei plângându-se că tabăra ține „doar” o săptămână și cerând ca, de acum încolo, să țină măcar două săptămâni.
O experiență unică
Au fost 50 de copii înscriși la „Tabăra veseliei”. Pentru noi, adulții care am coordonat activitățile, nu a fost întotdeauna ușor, însă, la finalul zilei, am fost de fiecare dată bucuroși că ziua s-a încheiat cu bine și activitățile au ieșit frumos.
Pentru mine a fost prima experiență de acest gen, dar îmi doresc să pot spune că a fost doar prima dintr-o lungă serie care vor mai urma. Recunosc, a fost obositor, mai ales nefiind obișnuită între atâția copii, însă în ultima zi, am plecat cu un sentiment de regret că s-a încheiat. A fost o experiență unică și deosebită.
Am fost și coordonatoare la unele activități și ajutor la altele, dar toate au fost unice și deosebite. Sentimentul de a fi în fața copiilor și de a-i îndruma este unul unic, mai ales pentru o persoană care nu este cadru didactic. Copiii au fost extraordinari, unii dintre ei mai retrași, alții „lipicioși”, unii dintre ei ne-au ajutat atât cât au putut, să reușim să pregătim activitățile sau să adunăm lucrurile la finalul acestora.
Mă bucur nespus că am reușit să fac parte din echipa care s-a ocupat de organizarea și buna desfășurare a lucrurilor în timpul taberei și, alături de copii, și eu aștept cu nerăbdare „Tabăra veseliei” de anul viitor!
Se pare că a fost minunat și copiii s-au simțit foarte bine.
Da, asa este! 🙂
Felicitări întregii echipe pentru zilele minunate , pline de activităţi deosebite!
Multumim!
Locuind într-un sat aproape de Salonta, nu m-am gândit nici macar o secundă că în acel oraș, nu tocmai foarte mare, se desfășoară astfel de activități. Am rămas plăcut surprinsă să aud despre această tabără. Felicitări atât ție cât și micuței Deni!
Multumesc! Asta este doar una dintre numeroasele activitati frumoase din Salonta. Urmeaza sa scriu despre alta care a avut loc. Daca poti veni, sa stii ca urmeaza si alte activitati faine in septembrie! 😉
Ce initiativa frumoasa! 🙂
Asa este! 🙂
A fost o experiență minunata, cu siguranta!
Da, chiar a fost! 🙂