Cu siguranță ați auzit despre anxietate. Dar, dacă nu ați trecut prin episoade de anxietate, s-ar putea să nu vă fi interesat prea mult acest aspect al zilelor noastre. În timp ce unele persoane trec prin episoade scurte de anxietate, în momente de stres maxim, alte persoane se confruntă cu anxietatea zi de zi.
Am ales să vă povestesc astăzi despre anxietate, întrucât am fost cuprinsă recent de această „trăire”, care a refuzat să îmi mai dea pace. Am mai avut și în trecut scurte episoade de anxietate, dar de data aceasta, episoadele s-au repetat și prelungit până în faza în care au dus la atacuri de panică repetate. Într-un final, când am simțit că nu mai rezist cu aceleași simptome zi de zi, am ales să fac o vizită la medic. Mi-a oferit medicamentația necesară și, după doar câteva zile de atunci, pot spune că mă simt mult mai bine. Dar haideți să vedem ce înseamnă anxietatea.
Ce este anxietatea?
Anxietatea este o parte normală a vieții, dar poate afecta oamenii în mod diferit și la momente diferite. Chiar dacă factorii care declanșează anxietatea pot dispărea, aceasta persistă. Poate stresul de la locul de muncă determină începutul anxietății. Însă, chiar și când acest stres este eliminat, anxietatea rămâne acolo. Uneori, ea este prezentă chiar fără să putem afla care este cauza care a declanșat-o.
Anxietatea poate determina persoana să își imagineze că toate lucrurile din viața ei sunt mult mai rele decât sunt în realitate. Este important să acceptăm faptul că anxietatea este ceva normal, obișnuit, care există în viețile noastre.
În cazul unor persoane, cauzele care determină anxietatea constă în diferite traume suferite, o mulțime de factori de stres sau un eveniment important din viață. Totuși, în cazul altor persoane, anxietatea nu pare să aibă cauze identificabile. Iar în momentul în care factorii de stres se tot adună, este imposibil să scăpați de anxietate fără ajutor.
Pentru a elimina anxietatea, măcar parțial, este necesar să aveți activități care vă induc o stare pozitivă. Printre acestea se numără yoga, exercițiile fizice, lectura, muzica sau petrecerea timpului cu familia sau prietenii.
Simptomele anxietății
Conform specialiștilor, simptomele anxietății pot fi clasate în trei categorii distincte: simptome fizice, psihologice și comportamentale.
Simptomele fizice ale anxietății includ:
- creșterea ritmului cardiac
- creșterea tensiunii musculare
- senzația de picioare de gelatină
- furnicături la nivelul mâinilor și picioarelor
- hiperventilația
- amețeală
- dificultăți de respirație
- senzație de urinare frecventă
- stare de rău
- senzație de strânsoare în jurul pieptului
- dureri de cap de tensiune
- bufeuri
- transpirație excesivă
- gură uscată
- frisoane
- senzație de sufocare
- palpitații
- neliniște
- dificultăți de concentrare
- tulburări de somn
- iritabilitate
Simptomele psihologice ale anxietății includ:
- Senzația că ai putea pierde controlul sau că înnebunești.
- Senzația că vei muri.
- Teama că ai putea suferi un atac de cord, ai putea avea o boală gravă, ai putea leșina sau că ai o tumoare pe creier.
- Senzația că oamenii te privesc și îți observă anxietatea.
- Senzația că lucrurile se mișcă mai repede/mai încet.
- Sentimentul că de detașezi de mediul tău și de oamenii din jur.
- Senzația că vrei să fugi/să scapi din situația în care te afli.
- Sentimentul că ești pe marginea prăpastiei și te simți alertat de tot ce te înconjoară.
Simptome comportamentale
Cel mai comun simptom comportamental este evitarea. Nu putem evita la nesfârșit situațiile sau cauzele care ne produc anxietate. De aceea, chiar dacă pe moment reușim să evităm o situație și, astfel, să ne simțim mai bine, anxietatea tot va apărea, următoarea dată când avem de înfruntat aceeași situație sau una similară.
Ce facem cu anxietatea?
Important este să nu ignorați anxietatea, întrucât nu este o rușine să vă prezentați la medic. Simptomele repetate ale anxietății vă vor da o stare urâtă și vă îngreunează activitățile zilnice. Așadar, dacă aveți oricare dintre simptomele de mai sus și acestea persistă, vă recomand să vizitați medicul de familie. Acesta va ști să vă îndrume acolo unde este cazul. Uneori, un simplu tratament poate fi eficient, iar alteori, este recomandată și psihoterapia.
Foarte clar și bine structurat articolul tău. Este dificila anxietatea și dacă ar fi să mă iau după cartea lui Matt Haig, as zice ca cine mereu la pachet și depresia.
Multumesc! Da, cam este mana in mana cu depresia.
Foarte util articolul tău. Nu știam mai nimic despre acest subiect, dar e important să putem recunoaște simptomele.
Iti multumesc! Chiar este important sa le recunoastem.
Anxietatea si depresia, într-adevăr vin la pachet. Este foarte important să cerem ajutor când ne confruntăm cu ele. Asta și lupta noastră cu ele, conștientizarea problemei, ne scot la liman.
Asa este.
Mdaaa, … am trecut și eu recent printr-o astfel de stare. Nu știu dacă o fi fost anxietate, simptomele tale cam acolo mă duc. Bine că a trecut… 🙂
Este bine ca a trecut. Sa fii atenta daca se repeta. Este normal sa apara stari de anxietate uneori dar, cum ziceam, atunci cand se repeta, ne pot pune probleme.
Intr-adevar, e o problema reala, careia trebuie sa ii acordam atentia cuvenita.
Da, intr-adevar.
Este mai degraba un atac de panica. Anxietatea este starea generala de rau psihic, atacul de panica este un fenoment concentrat pe o perioada scurta de timp – noroc ca dureaza putin – si are o parte simptomele descrise de tine
creșterea ritmului cardiac
creșterea tensiunii musculare
senzația de picioare de gelatină
furnicături la nivelul mâinilor și picioarelor
hiperventilația
amețeală
dificultăți de respirație
Senzația că ai putea pierde controlul sau că înnebunești.
Senzația că vei muri.
In cazul unui atac de panica, respira intr-o puga, ideea este sa compesenzi hiperventilatia. In acest fel vei avea si o respiratie ventrala care te va calma
Anxietatea si atacul de panica merg cam mana in mana. Este adevarat ca simptomele respective se regasesc si la atacul de panica, dar sunt specifice si anxietatii. Existta diverse metode prin care poti calma atacul de panica. Intr-adevar, atacul de panica are o durata scurta, de aproximativ 5-20 minute, dar anxietatea poate fi pe termen lung si cu simptomele descrise de mine. Ca sa iti dau exemplu, inainte sa iau tratament, in fiecare seara mi se punea ca un nod in gat, simteam ca ma sufoc si starea asta nu trecea deloc, pana nu adormeam.
Brrr! Pare un preludiu al depresiei. Nu o lasa sa evolueze! Constientizarea existentei ei, cred ca e primul pas in lupta cu ea. 🙂
Poate fi un preludiu al depresiei sau pot merge mana in mana si sa le ai deodata. Am luat masuri. 🙂