Top 10 stiluri de design interior pentru locuința ta

stiluri de design interior

Te pregătești să îți redecorezi locuința, dar n-ai idee ce stil să alegi? Există o varietate de stiluri de design interior pe care le poți alege. Însă, pentru a face alegerea potrivită pentru tine, este important să cunoști câteva caracteristici ale fiecărui stil în parte. Așadar, îți voi prezenta un top 10 al celor mai populare stiluri de design interior. Este important să cunoști aceste stiluri, în special dacă apelezi la o companie de design interior pentru a-ți renova locuința.

1.      Stilul modern

stiluri de design interior

Modern este un termen larg în design, care se referă la o locuință cu linii clare, curate, o paletă simplă de culoare și utilizarea materialelor care includ metal, sticlă și oțel. Designul modern implică un simț al simplității în fiecare element, inclusiv în mobilier. Un cuvânt care este adeseori utilizat pentru a descrie stilul modern este „neted”. Stilul modern nu conține dezordine și accesorii.

2.      Stilul contemporan

În general, stilul modern și stilul contemporan sunt două stiluri de design interior care sunt utilizate frecvent interschimbabil. Stilul contemporan este diferit de cel modern întrucât descrie un design care se bazează pe „atunci și acum”. Diferența primordială care separă cele două stiluri de design interior este aceea că stilul modern este o interpretare strictă a designului care a început în secolul XX. Stilul contemporan este mult mai fluid. Acesta poate conține linii curbate, ceea ce stilul modern nu conține.

3.      Stilul minimalist

stiluri de design interior

Stilul minimalist preia noțiuni de la stilul modern și le simplifică și mai mult. Paletele de culori sunt neutre și aerisite, mobilierul este simplu și raționalizat și nimic nu este în exces sau bombastic în ceea ce privește accesoriile și decorul. Stilul minimalist este definit ca un simț al funcționalității și al liniilor ultra-clare.

4.      Stilul industrial

Așa cum reiese și din denumire, stilul industrial își ia inspirația dintr-un depozit sau o galerie urbană. Există un sentiment de crud, nefinisat în numeroase elemente și nu este neobișnuit să vezi cărămizi, conducte și lemn expuse. O casă reprezentativă pentru stilul industrial ar fi o galerie renovată dintr-o fostă clădire industrială. Câteva dintre caracteristicile acestui stil de design interior includ tavane înalte, cherestea veche, corpuri de iluminat metalice și mobilier funcțional redus. Pot exista chiar și câteva piese de artă abstractă sau fotografii pentru a adăuga o pată de culoare unei scheme de altfel în culori neutre, derivate din materiale primare precum lemnul și metalele.

5.      Stilul scandinav

stiluri de design interior

Unul dintre cele mai populare stiluri de design interior, stilul scandinav aduce un omagiu simplității vieții demonstrate în țările nordice. Acest stil arată, adeseori, precum o operă de artă, deși este uneori simplu și chiar subevaluat. Mobilierul este funcțional și are linii interesante, multe dintre acestea având o influență sculpturală. Alte caracteristici comune ale acestui stil includ palete de alb cu încorporarea elementelor naturale precum lemnul presat, materialele plastice strălucitoare, aluminiul emailat, oțelul și pardoseala din lemn. Pot fi incluse și pete de culoare, prin intermediul obiectelor de artă, a fibrelor naturale sau a unei singure piese de mobilier. Stilul scandinav este caracterizat de spațiu, lumină naturală, accesorii puține și mobilier funcțional.

6.      Stilul tradițional

Stilul tradițional oferă detalii clasice, mobilier somptuos și o abundență de accesorii. Locuințele care folosesc stilul tradițional sunt caracterizate adesea de lemn închis la culoare, finisat, palete bogate de culori, o varietate de texturi și linii curbate. Mobilierul are detalii elaborate și ornamentale, precum și textile precum catifea, mătase și brocart, care pot conține o varietate de texturi și modele. Stilul tradițional include profunzime, stratificare și dimensiune.

7.      Stilul de tranziție

stiluri de design interior

Acest stil este unul extrem de popular, întrucât împrumută elemente de la două stiluri de design interior, și anume, stilul tradițional și cel modern. Astfel, facilitează crearea unui spațiu care nu este „prea mult”, în ceea ce privește un stil sau altul. Există un simț al echilibrului care este atractiv vizual și neașteptat. Un stil de tranziție poate încorpora materiale moderne, precum oțelul și sticla și să le combine cu mobilier plușat. Acest stil conține o paletă de culori relativ neutră, creând un spațiu calm și relaxat, stilat și neted, precum și cald și primitor.

8.      Stilul boem

Stilul boem este unul dintre cele mai renumite stiluri de design interior, precum și dintre stilurile de modă. Reflectă un stil de viață fără griji și cu reguli puține, în afară de acea regulă de a-ți urma dorința inimii. Locuințele în stil boem pot conține mobilier și corpuri de iluminat vintage, textile și covoare inspirate din diverse regiuni ale globului, expuneri de colecții și obiecte găsite în diverse surse, inclusiv în bazaruri și în timpul călătoriilor prin lume. Nu este ceva neobișnuit să vezi perne pe jos și spații de așezat confortabile în locuințele în stil boem. Acest stil poate foarte bine să combine un candelabru ultra-modern cu un covor uzat și cu un scaun de la mijlocul secolului. Acest stil se referă la atitudinea conform căreia orice se potrivește cu orice, atâta timp cât își place.

9.      Stilul rustic

Stilul rustic are o inspirație naturală și utilizează elemente brute, adeseori nefinisate, incluzând lemnul și piatra. Acest stil încorporează accesorii de exterior cu emulsii de căldură din detaliile de design și arhitectură care pot include elemente precum plafoane boltite împodobite cu grinzi de lemn sau podele de lemn regenerate.

10. Stilul Shabby Chic

Acest stil este inspirat de stilul vintage dar, în comparație cu stilul boem și alte stiluri de design interior, este mai feminin, ușor și delicat. Mobilierul shabby chic este adeseori distrus sau arată ca și cum ar fi astfel, vopseaua tinde să aibă finisaje în stil antic, iar paleta de culori include alb, crem și pasteluri. Corpurile de iluminat pot fi ornate și au un aspect feminin.

10 stiluri de design interior pentru locuința ta

Acestea sunt zece dintre cele mai populare stiluri de design interior. Cunoașterea caracteristicilor principale ale acestor stiluri te poate ajuta în conturarea propriilor idei de design interior pentru locuința ta. În plus, capacitatea de a identifica diferite stiluri de design interior te poate ajuta să îți vizualizezi designul pe care îl vei realiza în locuința ta.

Tu ce stil de design interior ai alege pentru locuința ta?

Disclaimer: Fotografiile sunt preluate de pe Pexels și Unsplash.

37 thoughts on “Top 10 stiluri de design interior pentru locuința ta

  1. Suna ciudat daca afirm ca imi plac toate si nu as sti ce sa aleg? 🙂 Mi-ar trebui vreo cateva case pentru a pune in practica toate stilurile :))

  2. De cum am văzut articolul, am sperat să fie inclus și stilul shabby chic! Da, acesta este preferatul meu! Cam așa visez să-mi recorez casa! De asemenea, îmi place și stilul boem. Pe locul al treilea ar fi cel de tranziție. Mulțumesc pentru inspirație!

    1. Da, asa este. Ca aspect, si mie imi place tare mult stilul minimalist. Doar ca eu am o problema cu spatiile de depozitare, niciodata nu mi se par suficiente.

  3. Noi am optat pentru un stil modern si destul de minimalist as spune, cel putin in sufragerie. Avand o multime de lucruri ai nevoie si corpuri de depozitat mai multe.

  4. Wow! Nu stiam ca exista atat de multe stiluri de design interior!
    Foarte frumoase! Preferatul meu cred ca este cel Boem 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: