Știi nopțile alea în care orice ai face nu reușești să adormi? Sau când te trezești din somn, în toiul nopții, și nimic nu pare să te ajute să adormi la loc. Sigur ai încercat diverse metode care să te ajute, dar ai încercat să asculți muzică? Ți-am mai povestit despre beneficiile muzicii și înainte, dar de data aceasta, îți voi povesti despre cum îți poate muzica influența somnul. Muzica afectează creierul în diverse moduri, majoritatea dintre ele fiind pozitive. Datorită beneficiilor sale, poți să asculți muzică atunci când dormi, pentru a te ajuta să ai un somn mai bun.
În continuare, îți voi prezenta patru motive pentru care merită să asculți muzică atunci când dormi. Iată care sunt acestea:
1. Muzica îmbunătățește calitatea și cantitatea somnului
Atât timp cât alegi să asculți muzică pe gustul tău, care te ajută să te simți relaxat și fericit, vei adormi mai repede și mai ușor și te vei odihni mai bine. Este exact ca atunci când mama îi cântă copilului ca să îl adoarmă.
Dacă să asculți muzică atunci când dormi devine o rutină de seară cu seară, efectele pozitive ale acesteia se multiplică. Pe lângă beneficiul de a te relaxa, faptul că vei urma rutina de a asculta muzică atunci când te pregătești pentru somn îi va trimite un semnal corpului tău, prin care îi va transmite că este timpul să se odihnească. Poți începe să adormi fără efort, prin simplul fapt că ți-ai antrenat organismul să recunoască atunci când a venit momentul pentru somn. Astfel, vei avea un somn mai odihnitor și vei reuși să dormi mai mult.
2. Să asculți muzică te relaxează
Muzica te ajută să te relaxezi, în special dacă piesa pe care o asculți se situează între 60 și 80 bpm (bătăi pe minut). Această rată este cea mai apropiată de pulsul inimii în repaus. Totuși, trebuie să ții cont că fiecare persoană e diferită, astfel că și relaxarea poate diferi în funcție de muzica pe care o asculți. De exemplu, în timp ce pe unele persoane le relaxează muzica clasică, tu s-ar putea să preferi să asculți muzică rock, întrucât aceasta te relaxează.
3. Te ajută să adormi mai repede
Până la finalul zilei, sigur ai un milion de gânduri care îți trec prin minte. Reiei în gând toate întâmplările care ți-au marcat ziua, într-un fel sau altul. Te gândești la ziua de mâine, la ce ai de făcut și cum vei reuși să treci cu brio peste tot ce te așteaptă. Ei bine, toate aceste gânduri îți cer atenția, îți mențin creierul ocupat și te țin treaz.
Însă, în momentul în care începi să asculți muzică, toate gândurile care îți distrag atenția dispar, întrucât îi oferi creierului tău altceva asupra căruia să se concentreze. Încearcă să pornești muzica imediat ce te întinzi în pat, la finalul zilei. Vei descoperi că adormi mult mai repede.
4. Muzica stimulează producția de serotonină
Dacă asculți muzica ta preferată, aceasta stimulează producția de serotonină, care este o substanță responsabilă cu starea de bine. Este mult mai ușor să adormi și să dormi un somn neîntrerupt atunci când ești fericit. Așadar, tot ce ai de făcut este să pornești muzica ta preferată și să vezi ce efecte are asupra somnului tău.
Tu asculți muzică atunci când dormi?
Pentru a evita incidentele sau accidentele care pot avea loc în timpul somnului, dacă asculți muzică la căști, este recomandat să optezi pentru alte variante. De exemplu, poți porni muzica pe telefon, dar fără căști, poți pune muzică la radio sau la TV.
Alege muzica ta preferată, pentru a te relaxa și a te simți cât mai bine. Eu am descoperit recent că muzica de meditație pentru somn și vindecare este grozavă și are efecte excelente. Nu am crezut că o astfel de muzică este, într-adevăr, utilă, dar am descoperit că, atunci când ascult astfel de muzică în timpul somnului, adorm mai ușor, dorm mai mult și nu mă mai trezesc noaptea, cum făceam înainte. O caut pe YouTube, cu termenii „meditation music for sleep”. Avantajul acestor piese este că sunt astfel concepute încât să meargă în continuu pe parcursul somnului. De exemplu, am găsit astfel de piese care țineau aproximativ 8 ore.
Tu ai încercat să asculți muzică atunci când dormi? Ai simțit beneficiile muzicii asupra somnului?
Soțul meu adoarme cu căștile în urechi. Eu nu pot…
Si sotul meu obisnuia sa doarma asa, dar nu-mi placea ideea. Eu nu dorm cu castile, ci pun telefonul pe noptiera, cu muzica pornita.
Mmm. E drept ca la mare auzi muzica tot timpul fara sa vrei si tot te odihnesti bine, dar pana acum credeam ca e din cauza brizei. 😀 Nu stiu daca as putea lasa anume deschisa muzica pentru odihna, dar daca e vorba despre insomnie, pana la urma atunci poti incerca orice. :p
Da, poate ca daca dormi bine in general, nici nu se cere ascultata muzica. Dar, cand ai insomnii si nu dormi bine in general, crede-ma ca ajungi sa incerci chiar orice. 😀
Știu câteva persoane care adorm ascultând muzică. Eu una nu pot să dorm dacă nu am liniște :)) și dacă totuși reușesc, nu mă odihnesc cum trebuie.
Probabil ca depinde si de fiecare. Eu trebuie sa am putina lumina, de la TV, de exemplu, si daca merge si muzica foarte incet, e perfect.
Eu trebuie sa am liniste completa si intuneric complet. Altfel nu pot adormi.
Eu nu mai pot dormi pe intuneric. Am patit sa se ia curentul in timpul noptii si m-am trezit cu atac de panica, simteam ca ma sufoca bezna din jur.
Frumos și util articol! Felicitări, Eva!
Ascult muzică isocronică de obicei când dorm. Și da, și eu tot cu telefonul operez.
Bună recomandarea cu Youtube, dar am observat că muzica, continuă în background îmi stresează creierul și mă scol mai obosit decât m-am culcat.
E adevărat că dorm mai mult, dar creierul primește informații pe toată durata muzicii, ceea ce conduce la o obosire inutilă a acestuia.
Dar, oamenii sunt diferiți… așa e?
Există aplicații specializate pe domeniu. Personal folosesc BW Studio. O aplicație de muzică isocronica, care nu doar că îmbunătățește calitatea somnului, dar are aplicații specializate pe Relaxare, Stres și Anxietate, Meditație etc. Și de asemenea poate spori creativitatea. În plus de asta are o mulțime de alte sunete precum Ploaie, Foc în Șemineu, Vânt, Agitația Orașului, Muzică la Pian (superb) și multe, multe altele. Un bonus e că poți programa durata de redare a muzicii. Asta dacă nu vrei să folosești setările recomandate de producător, care sunt suficiente de obicei.
Felicitări încă o dată, Eva!
Multumesc! Nu stiam de aplicatia respectiva, o voi cauta, chiar pare foarte interesanta. Multumesc pentru recomandare! E adevarat ca fiecare suntem diferiti. Am momente cand dorm cu muzica la radio, de exemplu, deci cu versuri si e ok. Dar am avut si nopti in care am incercat sa adorm cu muzica special creata pentru somn si m-a enervat cumplit, mi se parea ca sunt doar zgomote care fac orice cu creierul, doar nu-l las sa doarma. In adolescenta, cel mai usor adormeam cu muzica rock. 😀
Ascult muzica pentru relaxare, pentru îmbunătățirea stării mele dar nu pentru a adormi. Mai exact, nu mai fac asta de ceva vreme, pentru ca da, creierul asimilează informațiile și în timpul ascultării.
Mulțumesc pentru recomandări!
Cu drag! Asa este, creierul chiar asimileaza in permanenta, chiar si atunci cand dormim.