Stilul de amenajare scandinav a devenit un fenomen global în ultimii ani. Este apreciat pentru simplitate, funcție și conexiunea pe care o creează cu natura. Când spunem stil scandinav, automat ne gândim la eleganță. Stilul scandinav s-a dezvoltat din necesitatea de a beneficia de funcționalitate, în țările cu climat rece din nordul Europei, unde locuitorii au învățat să aprecieze utilitatea în defavoarea decorului.
Încăperile amenajate în stil scandinav oferă o combinație de texturi, contraste și nuanțe moi având ca scop obținerea unui ambient modern. Pentru a găsi echilibrul dintre funcționalitate, modernism și confort, stilul de amenajare scandinav se bazează pe o serie de principii și caracteristici. Azi îți voi prezenta șapte dintre acestea.
1. În stilul scandinav se folosesc culori neutre
Stilul scandinav abundă adeseori în palete de culori neutre. Deoarece iernile sunt lungi și întunecate în Europa de Nord, designul nordic folosește nuanțe de alb, gri și bronz pentru a face un spațiu să pară uniform și luminos. Adeseori sunt incluse și accente de albastru și alte culori îndrăznețe.
2. Lumina naturală este esențială în stilul scandinav
Lumina naturală are rolul de a da impresia că un spațiu este mai mare și mai luminos. Pereții albi scot în evidență lumina naturală.
3. Mobilierul modern este esențial pentru o amenajare în stil scandinav
Mobilierul elegant și modern este esențial pentru a obține o amenajare în stil scandinav. Acesta este caracterizat de tonuri calde de lemn, linii delicate, curbe subtile și picioare conice.
4. Spațiul ordonat este un element de bază pentru acest stil de amenajare
Stilul scandinav se bazează pe mantra „mai puțin este mai mult”. În anii 1950-1960, locuințele scandinave erau în mod tradițional mici, astfel că nu permiteau utilizarea numeroaselor obiecte decorative. Așadar, designerii de interior tindeau să evite folosirea ornamentelor și a detaliilor în exces, punând mai mult accent pe piese pentru depozitare.
5. În stilul scandinav se folosesc accente de lemn
Lemnul este adeseori încorporat în amenajarea în acest stil prin intermediul pereților, podelelor și a șipcilor de lemn. De asemenea, se pot folosi jucării din lemn pentru a decora locuința. În ceea ce privește lemnul utilizat, este de preferat lemnul mai ușor, cum ar fi cel de fag, frasin sau pin. Adeseori, sunt utilizate covoare sau diverse textile din lână de oaie pentru a completa aspectul unui spațiu.
6. Plantele sunt elemente-cheie în stilul de amenajare scandinav
Plantele și florile sunt folosite pentru a aduce lumină și un strop de viață în încăpere. Aceste elemente vii aduc culoare și oferă un plus de efect specific stilului scandinav.
7. Pentru a obține o amenajare în stil scandinav se pune accent pe abordarea „mai puțin e mai mult”
Simplitatea și caracterul practic sunt două dintre elementele de bază ale acestui stil de amenajare. În general, pereții sunt lăsați goi și spațiile cât mai libere pentru a crea o amenajare în acest stil.
Iată cât de ușor se poate obține o amenajare în stil scandinav. Vouă vă place acest stil de design interior?
Citește și: Top 10 stiluri de design interior pentru locuința ta
Sursa foto: Pixabay
Da, imi place foarte mult acest stil.
Mă bucur!
Un stil plin de simplitate, dar de bun gust si eleganță.
Așa este.
Si mie imi place stilul asta si incerc sa il adopt cate putin.
E tare fain.