În societatea în care trăim, încă de mici suntem învățați să îi iubim și prețuim pe cei din jur. Însă nimeni, vreodată, nu ne spune că iubirea de sine este chiar mai importantă decât iubirea pentru cei din jur. În mentalitatea (greșită) a societății noastre, iubirea de sine este confundată cu egoismul. Însă, din perspectiva parapsihologiei și a spiritualității, iubirea de sine este nu doar total diferită de egoism, ci este esențială pentru a ne putea bucura de viață.
De mici ni se spune că egoismul este un lucru rău. Totuși, a fi egoist este una, iar a avea iubire față de sine este cu totul altceva. Într-adevăr, egoismul este o trăsătură de caracter pe care nu am vrea să ne-o însușim. Însă iubire de sine este un sentiment vindecător, iar ea ne ajută atât pe noi înșine, precum și pe cei din jurul nostru. Un lucru pe care l-am învățat de când fac terapii complementare cu parapsihologul Simona Igna este că, pentru a putea iubi pe cei din jur, trebuie să mă iubesc întâi pe mine. Așa cum spune terapeuta mea, nu poți iubi pe ceilalți, dacă nu te iubești pe tine însăți, dacă nu ești tu însăți iubire.
Și, atunci, tot ce ne rămâne de făcut este să descoperim care sunt diferențele dintre iubirea de sine și egoism. Astfel, vom reuși să înțelegem că sunt două lucruri total diferite și că putem avea iubire de sine, fără a fi egoiști.
Ce este iubirea de sine?
Iubirea de sine onorează și hrănește lumina din noi, sau Sinele nostru Înțelept. În același timp, vindecă ceea ce este bolnav și întunecat în noi, sau Sinele nostru rănit. Cu toții avem răni sufletești, răni din trecut, pe care le vrem vindecate. Ei bine, primul pas spre vindecare este să dobândim iubirea de sine.
Ne determină să onorăm și să ne conectăm în mod constant cu Sinele nostru Înțelept. Astfel, ne crește iubirea, înțelepciunea, creativitatea și compasiunea.
Ne determină să iubim mai mult și să acordăm mai multă atenție celorlalți, deoarece ne ajută să vedem că, la fel cum noi deținem un Sine Înțelept, o fac toți ceilalți.
Încurajează încrederea, iubirea și comunitatea în care cu toții suntem încurajați de către Sinele nostru Înțelept.
Iubirea de sine încurajează păstrarea unor granițe sănătoase și respectul reciproc.
Ce este egoismul?
Egoismul ignoră lumina noastră și pe a celorlalți. Făcând asta, egoismul transformă Sinele nostru rănit în centrul lumii. Se cuibărește în Sinele nostru rănit și îl celebrează.
Egoismul ne determină să ne adâncim tot mai mult în Sinele nostru rănit și să oferim prioritate dependenței, compulsiilor și comportamentului de auto-amorțire care vine din Sinele nostru rănit.
Ne determină să acordăm prioritate gândurilor, nevoilor și sentimentelor noastre în detrimentul tuturor celorlalți, deoarece nu ne recunoaștem Sinele nostru Înțelept și, astfel, nici pe al celorlalți.
Egoismul încurajează frica, neîncrederea și individualismul extrem. În egoism, trăiești cu impresia că dacă persoana cealaltă primește mai mult, înseamnă că tu primești mai puțin de la viață.
Egoismul ne determină să încălcăm granițele altor persoane în beneficiul nostru și să ne încălcăm propriile granițe pentru a ne hrăni dependențele și compulsiile.
De ce este important să cunoaștem diferențele dintre iubirea de sine și egoism?
Este esențial să cunoaștem aceste diferențe, deoarece ar fi momentul să punem mai mult accent pe iubirea de sine. Este esențial să înțelegem că ea ne permite să fim cel mai bun prieten al nostru înșine, precum și un prieten bun și iubitor pentru ceilalți. Deși este important să eliminăm egoismul, cu siguranță avem nevoie de iubire de sine.
Sursa foto: Pixabay
Citește și: De ce este importantă acceptarea de sine?
Un articol minunat, bine punctat. Iubirea de sine este un aspect esențial pentru Sănătatea noastră emoționala și pentru echilibru.
Multumesc! Ma bucur ca iti place articolul.
Foarte interesant articolul tău. Este important să cunoaștem diferențele dintre iubirea de sine și egoism.
Multumesc!