În articolele anterioare din seria despre muzică, ai aflat care sunt beneficiile muzicii pentru creier și care este influența muzicii asupra stărilor de stres și creativității. În acest articol, vei descoperi cum influențează muzica viața celor care o ascultă sau o creează și ce este terapia prin muzică.
Cum este calitatea vieții influențată de terapia prin muzică?
Oricine poate asculta sau crea muzică pentru simpla recreație și, totuși, să simtă efectele benefice ale acesteia asupra creierului. Însă, în momentul în care este imperativ ajutor profesional pentru scopuri privind sănătatea, poți cere ajutorul unui terapeut prin muzică.
Terapeutul prin muzică este antrenat să utilizeze muzica în mod terapeutic pentru a se adresa nevoilor fizice, emoționale, cognitive și sociale ale pacienților săi. Terapia prin muzică s-a dovedit utilă pentru tratarea pacienților cu autism, demență, Alzheimer, durere cronică, traumă emoțională, precum și o varietate de tulburări mentale, inclusiv depresie.
Printre beneficiile posibile pe care le dobândești în urma unei terapii prin muzică se numără îmbunătățirea stării de spirit, concentrării și motivației, precum și reducerea anxietății, furiei, stresului și frustrării.
Terapia prin muzică acționează într-un mod impresionant, ajutându-i chiar și pe pacienții care suferă de Alzheimer. Acesta este recunoscut ca fiind una dintre cele mai remarcabile reușite ale terapiei prin muzică. Pacienții care suferă de boala Alzheimer în stadiu avansat își pierd abilitatea de a purta conversații interactive cu alte persoane. În unele cazuri, încetează complet să mai vorbească.
Totuși, terapia prin muzică pare să aibă succes chiar și atunci când nimic altceva nu funcționează. Când pacienții cu Alzheimer aud muzică familiară, par să „se aprindă” și cântă și ei. Aparent, amintirile muzicale sunt mai durabile decât orice alt tip de amintiri. Însă terapia prin muzică face mai mult decât să îi ajute pe pacienți să își aducă aminte de ceva. Terapia prin muzică ameliorează depresia, anxietatea și starea de agitație. De asemenea, îmbunătățește funcția creierului și calitatea vieții.
Cum acționează muzica în mod diferit asupra creierelor?
Unele persoane se întreabă care este cea mai potrivită muzică pentru a fi ascultată în diverse situații, de exemplu. Ei bine, conform specialiștilor, nu există o anumită muzică pentru ascultat. Acest răspuns depinde de fiecare persoană în parte. În primul rând, atunci când alegi muzica pe care să o asculți, trebuie să ții cont de țelul pe care îți propui să îl atingi.
De exemplu, dacă asculți piese cu versuri în timp ce încerci să înveți și să procesezi informație nouă, s-ar putea ca aceasta să te distragă. În schimb, muzica aceasta poate fi utilă atunci când efectuezi sarcini repetitive sau cotidiene.
Muzica heavy metal sau techno poate fi periculoasă, atunci când este ascultată în situații necorespunzătoare. Un astfel de exemplu sunt pacienții care au suferit o operație pe cord. În cazul acestor persoane, muzica heavy metal sau techno poate produce stres și aritmii care pun viața în pericol.
În al doilea rând, trebuie întotdeauna să ții cont de propriile preferințe. Alege muzica ta preferată. Ceea ce pentru tine este muzica sufletului tău, pentru altcineva poate fi zgomot fără sens.
Cercetătorii au descoperit că, atunci când asculți o muzică pe placul tău, crește circulația sanguină la creier și conectivitatea creierului, mai mult decât atunci când asculți o muzică pe care nu o agreezi. Muzica activează diverse zone ale creierului. Numărul acestor zone activate depinde de istoricul tău muzical și de preferințe.
Conform cercetătorilor, atunci când vrei să îți crești nivelul de concentrare și productivitate, trebuie să asculți muzica ta preferată. În plus, este recomandat să asculți muzică instrumentală, cu un tempo antrenant, la volum mediu. Ideal este să asculți muzică în care sunt incluse sunete ale naturii.
Notă personală: În adolescență, când eram nervoasă, ascultam… rock! Nu ca să devin mai nervoasă ci, dimpotrivă, să mă calmez. Ulterior, când eram tristă (sau chiar în depresie), ascultam muzică tristă. Poate la tine sunt alte genuri care funcționează în stări de stres, tristețe, nervi sau depresie. Asta deoarece oamenii răspund în mod diferit la muzică.
Ascult cam orice fel de muzică, depinde de starea de spirit.
Cam asa e si la mine.
util acest articol…
Multumesc!
Nu știam despre acest fel de terapie. În ultimul timp ascult melodii care îmi plac, indifernt de starea pe care o am, însă niciodată când sunt foarte obosită sau am perioade mai stresante.
Da, exista si chiar e eficienta, din cate se pare. Eu tocmai cand sunt stresata am nevoie mai mare sa ascult muzica. 🙂
Chiar interesant articolul tau! Nu stiam prea multe despre terapia prin muzica.
Multumesc! Ma bucur ca iti place! 🙂
Daaa! Muzica iti poate schimba complet orice stare! 🙂
Total de acord! 🙂