Sora mea este însărcinată în aproximativ 34 de săptămâni, iar zilele trecute, vorbind cu ea despre pregătirea bagajului pentru maternitate, mi-a venit ideea acestui articol. Îmi amintesc cum eram și eu în timpul sarcinii, când singurul lucru care mă interesa cu adevărat era să aflu toate informațiile necesare pentru pregătirea nașterii. Așadar, astăzi îți povestesc despre lucrurile care nu trebuie să îți lipsească din bagajul pentru maternitate.
În primul rând, trebuie să știi că bagajul pentru maternitate va conține atât lucruri pentru tine, cât și lucruri pentru bebelușul care urmează să vină pe lume. Este recomandat să pregătești bagajul pentru maternitate din luna a șaptea sau a opta de sarcină. Astfel, momentul nașterii nu te va surprinde nepregătită.
Îți menționez faptul că această listă este valabilă în cazul în care naști la un spital de stat. În cazul unui spital privat, lucrurile pot diferi, în funcție de cerințele specifice ale spitalului respectiv. Așadar, în cazul în care vei naște la un spital privat, este recomandat să te informezi direct acolo, să întrebi care sunt lucrurile de care ai nevoie.
Bagajul pentru maternitate pentru tine
Atunci când pregătești bagajul pentru maternitate, începe cu lucrurile pentru tine. Deși vei petrece doar câteva zile în spital, este necesar să ai câteva lucruri la tine. Acestea pot fi împărțite în trei categorii, și anume: produse pentru îngrijire, haine, accesorii pentru alăptare. Așadar, să vedem care sunt obiectele de care ai nevoie la maternitate:
- Obiecte și produse pentru îngrijirea personală
- Șervețele umede și șervețele uscate
- Hârtie igienică
- Săpun
- Gel de duș
- Șampon
- Periuță și pastă de dinți
- Deodorant
- Prosop
- Elastic de păr și agrafe pentru păr
- Vată
- Pieptene sau perie pentru păr
- Tampoane absorbante (Atenție: Dacă naști prin cezariană, s-ar putea ca medicul să nu-ți dea voie să folosești tampoane absorbante, ci doar vată!)
- Supozitoare cu glicerină – chiar dacă nu vei avea nevoie, este bine să ai la îndemână; majoritatea femeilor au probleme cu tranzitul intestinal după naștere.
- Haine
- Pijamale sau cămăși de noapte care se deschid în partea din față. Există modele diverse, special confecționate pentru alăptat.
- Halat
- Papuci de cameră
- Lenjerie intimă. În cazul în care vei naște prin cezariană, ai nevoie de câteva perechi de chiloți de unică folosință.
- Haine pentru ziua externării.
- Accesorii pentru alăptare
- Sutiene pentru alăptare
- Cremă pentru îngrijirea mameloanelor
- Pompă de sân
- Tampoane pentru îngrijirea sânilor
Bagajul pentru maternitate pentru bebeluș
Și în cazul produselor și obiectelor pentru bebeluș, vei avea trei categorii. Asigură-te că pui în bagajul pentru maternitate tot ceea ce vei avea nevoie pentru noul-născut.
- Obiecte de igienă pentru nou-născut
- Scutece
- Șervețele umede pentru copii
- Aleze – protecție pentru saltea, care te vor ajuta să menții igiena și curățenia
- Ser fiziologic
- Forfecuță pentru unghii
- Prosoape
- Cremă pentru eritem fesier. Eu recomand crema Sudocrem, pe care am și folosit-o la fetița mea întotdeauna, fără probleme.
- Haine – acestea trebuie spălate și călcate corespunzător, chiar dacă le-ai cumpărat noi. De asemenea, atunci când alegi hăinuțele pentru bebeluș, asigură-te că ții cont de anotimp. O recomandare venită și din partea personalului medical este să îți îmbraci bebelușul la fel de gros/subțire precum te îmbraci și tu.
- Body-uri
- Bluze de corp
- Pantaloni
- Căciuliță
- Produse pentru hrănirea bebelușului
- Biberoane
- Tetine
- Formulă de lapte praf, pentru cazul în care nu vei putea alăpta.
Nu uita de acte!
Alături de toate aceste obiecte pentru tine și bebeluș, este foarte important să adaugi în bagajul pentru maternitate și actele necesare la maternitate. Acestea includ atât actele de care vei avea nevoie pentru internare, cât și actele necesare pentru înregistrarea bebelușului în registrul de evidență al populației. Așadar, iată care sunt actele necesare:
- Actele necesare pentru internare:
- Cartea de identitate
- Adeverința de salariat
- Detaliile asigurării de sănătate
- Cardul de sănătate
- Dosarul de gravidă, care conține toate investigațiile medicale, analizele și ecografiile din timpul sarcinii.
- Actele necesare pentru înregistrarea copilului:
- Cărțile de identitate ale ambilor părinți, în original și copie
- Certificatele de naștere ale ambilor părinți, în original și copie
- Certificatul de căsătorie, în original și copie
Gânduri la final
Pentru confortul tău pe perioada spitalizării, nu uita să adaugi în bagaj și o carte, câteva reviste, sau integrame. Orice te face să treacă timpul mai ușor și te ajută să te relaxezi este binevenit. Urmează lista și vei avea la tine tot ceea ce ai nevoie pentru a face primele zile de după naștere cât mai ușoare și mai plăcute.
Mulțumesc! Mai am câte ceva de cumpărat și termin bagajul! 🤗
Cu drag! Spor la cumparaturi! Abia astept! 😀
Ai dreptare. Eu mi l-am pregătit de la 6, având probleme.
Of, imi pare rau, dar bine ca s-a terminat totul cu bine! :* Multa sanatate tuturor!
Si eu l-am pregatit din timp, mai ales ca eram programata mai devreme la cezariana.
Mai bine sa fie pregatit din timp. 🙂
Cat de dragalase pot fi hainele pentru bebelusi. Cand le vezi asa miniaturale, deja se topeste sufletul anticipand cine o sa le imbrace. 😀
Exact asa este! Si cand le vezi prin magazin te topesti de dragul lor, dar sa vezi cand le pregatesti inainte de nastere ce sentiment te incearca! <3
Cand am nascut (in 2016) la maternitatea Cuza Voda din Iasi, a fost oribil. Fiind o mamica tanara, de 24 de ani credeam ca mi se ofera totul la maternitate. Am avut o surpriza foarte neplacuta: nici macar scutecele nu ajungeau la copii. L-am trimis pe sotul meu sa cumpere si a cumparat mai multe, sa impart si la celelalte mamici care erau la fel de nepregatite ca mine(sau care nu aveau posibilitati financiare).
Este IMPORTANT de stiut ca am avut in bagajul de maternitate multe hainute pentru nou-nascut, care s-au dovedit a fi inutile: nu ne-a lasat sa il imbracam cu acele hainute. Au spus ca il imbraca doar in fesele lor, care sunt dezinfectate in spital.
Imi pare rau pentru experienta neplacuta. Din pacate, sunt putine maternitatile in care mamicile si nou-nascutii sunt tratati cu respect si atentie. Eu am nascut in 2011 in Oradea si, sincer, de-ar fi sa mai nasc, mai bine as sti ca ma chinuiesc singura, acasa, decat sa mai fiu supusa unui astfel de tratament cum am avut parte atunci. In schimb, sora mea a nascut in 2019 in Salonta si a fost tratata exact asa cum ar trebui sa fie orice proaspata mamica, iar conditiile sunt net superioare aici fata de cum erau la Oradea in 2011. Repet, vorbesc de 2011, nu pot sa ma pronunt despre ce este acum, doar pot banui si din auzite de la proaspete mamici ca diferente nu prea sunt fata de atunci.