Acidul hialuronic și beneficiile sale pentru ten

Acidul hialuronic și beneficiile sale pentru ten

Sunt sigură că ați auzit despre acidul hialuronic și poate chiar ați și folosit. Există numeroase produse cosmetice care conțin acid hialuronic, de la ser pentru zona de sub ochi și până la diverse creme, măști pentru față sau chiar soluții pentru demachiat. Dar care sunt beneficiile acidului hialuronic? De ce este acest ingredient atât de renumit? Despre asta o să vă vorbesc în cele ce urmează.

Ce este acidul hialuronic?

Înainte de a discuta despre beneficiile sale, este important să vedem ce este acidul hialuronic. Cunoscut și sub denumirea de hialuronat, acidul hialuronic este un carbohidrat pe care îl produce natural țesutul uman și cel animal. Corpul uman își produce singur cantitatea de acid hialuronic necesară, însă în preajma vârstei de 30 de ani, începe să producă mai puțin decât consumă. Datorită acestei scăderi a producției necesare, pielea începe să își piardă elasticitatea și apar ridurile.

Tocmai din acest motiv, am și căutat recent produse pe bază de acid hialuronic. Am luat Revolution Skincare 5% Caffeine solution + Hyaluronic Acid. Acest ser pentru ochi elimină cearcănele și pungile inestetice de sub ochi. L-am folosit încă din prima zi când a ajuns și efectele m-au surprins. Lucrând enorm în zilele respective, cearcănele mele ajunseseră să se întindă până pe la jumătatea obrazului (bine, poate exagerez puțin). La câteva minute de la aplicarea serului, umflăturile de sub ochi s-au diminuat vizibil și mi-am simțit tenul mai ușor și mai odihnit. Am ales serul de la Revolution Skincare deoarece am numeroase produse de la acest brand și sunt foarte mulțumită de ele. Despre produsele Revolution v-am mai povestit și cu alte ocazii (aici și aici).

Acidul hialuronic – beneficii

Și, totuși, cum funcționează acidul hialuronic? Care sunt beneficiile lui? Văzând efectele imediate ale serului asupra tenului meu, nu am putut să nu mă întreb care sunt, cu adevărat, beneficiile acidului hialuronic. Cu siguranță am auzit despre acest ingredient că este un ingredient-minune pentru ten, dar câți dintre noi chiar știu ce beneficii are? Pe mine curiozitatea m-a determinat să mă informez cu privire la beneficiile pe care le are acidul hialuronic și m-am gândit să împărtășesc cu voi ce am aflat.

Hidratează

Acidul hialuronic este egal cu hidratarea. Este capabil să mențină până la de o mie de ori greutatea sa moleculară în apă. Pătrunde în piele și leagă apa de celulele pielii, infuzând toate straturile pielii cu umiditatea de care aceasta are nevoie.

Este umectant

Agenții umectanți sunt folosiți la scală largă în produsele de îngrijire a tenului. Umectantul este precum un burete, care continuă să atragă și să mențină umezeala odată ce o colectează. Umectantul permite legarea hidrogenului și attragerea apei. După ce pătrunde în epidermă, acidul hialuronic acționează drept umectant și continuă să atragă umezeala din mediul înconjurător, fapt ce asigură hidratarea de durată a tenului.

Îmbunătățește bariera lipidică

Principala funcție a pielii noastre este de a ne proteja organismul. Pielea protejează organele interne, mușchii, oasele de lumea exterioară. De asemenea, protejează organismul de toxinele care ne atacă zilnic.

Stratul superior al pielii primește toate atacurile toxinelor, zi după zi. Pe măsură ce avansăm în vârstă, bariera lipidică din epidermă încetinește. Bariera lipidică este formată din acizii grași care prind apa și împiedică factorii iritanți să pătrundă în piele. Tot ce ne înconjoară, de la razele UV, la poluarea mediului și chiar stilul de viață, provoacă daune asupra pielii, iar aceste daune se manifestă sub forma liniilor și ridurilor fine, a petelor întunecate și pielii uscate.

Aici intervine acidul hialuronic, care fortifică barierele naturale ale pielii pentru a ajuta la menținerea umidității pentru un efect de hidratare mai dramatic.  

Sporește rezistența pielii

Atunci când bariera lipidică este îmbunătățită și protejată de acidul hialuronic, pielea este mai capabilă să se apere împotriva factorilor de vârstă și a factorilor poluanți ai mediului. Atunci când nu are de luptat cu acești factori, pielea rămâne cu mai puține riduri, mai luminoasă și mai elastică pe o perioadă mai îndelungată.

Îmbunătățește fermitatea tenului

Nimeni nu își dorește ca tenul său să își piardă fermitatea. Totuși, odată cu înaintarea în vârstă, elastina din piele se descompune, iar tenul își pierde elasticitatea, fermitatea. Cu toate că acidul hialuronic nu înlocuiește elastina din piele, ajută la apariția fermității pielii. Întrucât îi oferă tenului umiditate, acidul hialuronic determină ca tenul să devină mai ferm și îi conferă un aspect mai tânăr.

Netezește tenul

Acidul hialuronic netezește tenul, un efect care se vede și se simte.

Reduce vizibilitatea ridurilor și liniilor fine

Poate, la fel ca mine, aveți tendința să spuneți „ah, sunt prea tânără, tenul meu este perfect și am timp suficient să folosesc produse pentru îngrijirea tenului”. Și eu spuneam la fel, până am înțeles că nu este niciodată prea devreme pentru a începe să ne protejăm și hrănim tenul. Iar acidul hialuronic este unul dintre ingredientele care oferă beneficii pielii, indiferent de vârsta acesteia. Așadar, că aveți 20 de ani, că aveți 80, puteți să vă bucurați la fel de bine de beneficiile acidului hialuronic.

Întrucât menține umiditatea în piele, acidul hialuronic ajută la reducerea vizibilității ridurilor și liniilor fine. Atunci când pielea este protejată și hidratată, poate avea loc o producție crescută de celule ale pielii, întrucât pielea nu este ocupată să se lupte pentru hidratare. Acest lucru va duce la producerea unor celule ale pielii mai netede și pline.

Stimulează regenerarea celulelor pielii

Acidul hialuronic nu accelerează procesul de reînnoire a celulelor pielii, dar contribuie la promovarea regenerării acestora, oferindu-i tenului hidratare suplimentare și o barieră de protecție. Acest lucru duce în mod natural la celule mai sănătoase și la un ten mai vibrant.

Oferă claritate tenului

Atunci când pielea grasă este lipsită de hidratare, aceasta compensează hidratarea prin producerea de ulei. Ideea că tenul gras și predispus la acnee nu necesită hidratare este total greșită. Dimpotrivă, obținerea unui echilibru corespunzător de umiditate la nivelul pielii ajută tenul, iar acidul hialuronic exact asta face: echilibrează nivelul de umiditate a tenului. Astfel, previne supraproducția de ulei, care înfundă porii.

Iată, așadar, câte beneficii are acidul hialuronic pentru ten. Voi știați despre aceste beneficii? Folosiți produse care conțin acid hialuronic?

6 thoughts on “Acidul hialuronic și beneficiile sale pentru ten

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: