Mesaje divine…
Ideile, sau mai bine zis inspirațiile care ne vin instant în minte precum niște mesaje care tind să dăinuie acolo… sunt acele mesaje divine cărora merită să le acordăm atenție. Am experimentat și experimentăm cu toții acest „fenomen” magic, doar că… vedeți voi, rareori îi acordăm atenție.
Zilele trecute am experimentat, sau mai bine zis am primit, un astfel de mesaj tocmai în legătură cu un aspect la care nu m-aș fi gândit până acum… un mesaj legat de podoaba mea capilară 🙂. Nu v-ar fi trecut nici vouă prin minte, hm? 🙂 Consider că l-am recepționat tocmai fiindcă, în ultimii ani, nu am acordat suficientă atenție părului meu sau și dacă am făcut-o întocmai, după câteva zile îmi pierdeam interesul oarecum și iar îl neglijam; ba chiar mai mult, uneori am fost atât de nemulțumită de serviciile aplicate părului meu la salon, încât mi-am pierdut total conexiunea cu ceea ce vrea să însemne puterea, respectiv energia mea feminină (a.k.a PĂRUL). Dar să intrăm în miezul lecției de astăzi, zic 🙂. Nu de alta, dar acest articol nu e menit să vă plictisească, ci să vă aducă și vouă niște conștientizări, precum am avut și eu zilele trecute.
E nevoie să ne tratăm corpul cu iubire, respect, tandrețe, înțelegere și… mai presus de toate, RECUNOȘTINȚĂ. Cum vrem să avem un corp îngrijit/sănătos, dacă ni-l biciuim? La fel și cu…. părul. La o adică, și acesta este o părticică plină de energie a corpului nostru. Corpul nostru = templul nostru în această viață sau „mașina” în care ne-am început călătoria.
Tunsori, schimbări de look și… lacrimi
Piața este deja suprasaturată de produsele de styling, de regenerare, hidratare, nutriție etc. În momentul în care devii blondă (nu, nu vorbesc de blondul căpătat de la mama natură, ci de blondul oxigenat/decolorat) sau efectiv optezi pentru o schimbare de look promițătoare să îți ofere acea alură sexy/unicată la care râvnești, automat îți asumi și faptul că părul va avea oarecum de suferit, va fi ușor traumatizat, lucru care în timp și după nenumărate proceduri chimice își lasă inevitabil amprenta asupra podoabei tale capilare, asupra energiei tale. Depinde de noi ce facem cu el mai departe.
Am fost foarte afectată de ultima mea tunsoare (și de multe altele precedente) dar ultima mi-a fost cu învățătură de minte; efectiv mi-a pus capac și începusem să îmi adresez întrebări de genul „De ce tot eu?”, „De ce nici o coafeză nu îmi respectă părul?” , „De ce nu lucrează nimeni cu răbdare?”, „De ce, de ce, de ce?”. Țin neapărat să specific faptul că mama natură m-a înzestrat cu un păr divin! Absolut divin! Des, rezistent, încăpățânat (ca mine 🙂), cu o capacitate extraordinară de creștere și regenerare. L-am traumatizat de multiple ori de-a lungul anilor dar el, dragul de el, mereu își revine, mereu îmi mai acordă o șansă să redevenim prieteni, dar uneori… îmi dă și lecții.
După ultima tunsoare, câteva săptămâni la rândul, de câte ori mă uitam în oglindă îmi venea să plâng; uneori am și plâns în hohote. Pe lângă tunsoarea care m-a nemulțumit de nedescris, am optat și pentru un decolorat și vopsit acasă, în ideea că „dacă e să-mi ard părul, mai bine îl ard cu mâna mea decât să știu că am plătit într-un salon sute de lei pentru același rezultat” (am experiențe de genul, nu vorbesc în necunoștință de cauză). Sufeream cumplit fiindcă odată cu tunsoarea dezastruoasă am simțit că nu am pierdut doar frumusețea părului, ci efectiv încrederea în mine, energia, siguranța, puterea mea și dragul de a-l îngriji. Poate pentru unii dintre voi sună exagerat, dar pe cuvânt… nu e exagerare. Părul este puterea noastră; este energie pură.
Visam la o schimbare de look. O decizie luată pripit la vremea aceea. Nu mi-am ascultat instinctul, nu mi-am ascultat părul… doar am acționat (repet: tunsoare la salon, urmată de o decolorare acasă). M-am lăsat pe mâna cui nu ar fi trebuit, m-am lăsat de-a lungul anilor pe mâna multora care (poate sună a judecată) visau doar la încasări frumoase, clientelă multă, recomandări infinite (pe degeaba…). Le-am atras eu în viața mea? Am atras eu aceste lecții legate de podoaba mea capilară? Cu siguranță! Sunt conștientă că așa a fost. A fost suficient să o pățesc o dată, de două ori… ca ulterior să îmi formez niște convingeri vis-à-vis de majoritatea coafezelor; convingeri care, de fapt, erau atenționări din partea Universului. Atenționări gen: Ți-am dat atâtea șanse, iar tu iar insiști să-ți pierzi puterea, iar alergi spre idealuri de înfrumusețare, iar schimbi saloanele, coafezele… Care-ți e problema?. Dar un aspect și mai important decât acele convingeri formate: nu mi-am ascultat instinctul de a evita schimbările de look. Ar fi fost suficient să optez pentru o tunsoare minimală, din vârfuri.
Jap, că mi-a picat în sfârșit fisa!
Experiențele mele m-au învățat un lucru: nu voi mai apela la servicii de schimbări de look decât când voi simți cu adevărat că vreau acest lucru, nu voi renunța la a avea părul lung, nu mă voi lăsa purtată de vânt și trenduri apelând la orice coafeză renumită sau tehnică nou apărută și odată ce am găsit coafeza cu care să rezonez și să simt că îmi respectă părul, să nu mai renunț la ea (în momentul în care scriu acest articol, sunt încântată să vă spun că am găsit-o! 🙂 ). Încă de la prima ședință de tunsoare în salonul ei, părul meu s-a simțit respectat. Nu găsesc alt termen care să descrie senzația pe care a avut-o părul meu decât: respect.
Revenind la oile noastre… legătura dintre starea prezentă și părul tău.
Haideți că am deviat oarecum de la subiectul de azi 🙂. Aminteam mai devreme piața vastă de produse de îngrijire a podoabei capilare. Aici voiam să ajung. De câte ori nu ați pățit-o să vă îndrăgostiți instant de un produs menit să vă regenereze părul, despre care ulterior afirmați că „Nu își mai face treaba ca la început!”? Și astfel ați ajuns să cheltuiți niște sume exorbitante pe tot felul de servicii și produse la salon care nu au făcut altceva decât să vă mulțumească și să vă satisfacă nevoile doar pe moment, ajungând asemenea unui hamster în rotiță, învârtindu-vă în același cerc, veșnic nemulțumite.
Ei bine, am pățit-o și eu foarte des și legat de acest subiect mi-a străfulgerat în minte mesajul pe care musai să vi-l transmit și vouă: produsele sunt aceleași, dar atenția pe care o acordați părului vostru, nu.
Când achiziționăm un produs nou, de care am auzit că face minuni, și ne regenerează/hidratează prietenul nostru numit „părul”, îl folosim cu atât de mult drag și curiozitate! Să luăm spre exemplu o mască regeneratoare. Când o aplicăm pentru prima dată, suntem atente ce aromă are, ce textură are, respectăm întocmai instrucțiunile de folosire de pe ambalaj, ne pregătim părul ca la carte pentru ritualul ce urmează: îl pieptănăm, îl spălăm blând, îl clătim bine, îl uscăm în prosop pentru a ne asigura că nu există exces de apă când aplicăm masca, o distribuim uniform și blând pe lungimi, pe vârfuri, lăsându-i suficient timp de acționare. În momentul în care timpul de acționare s-a scurs, curioase și foarte atente, îndepărtăm produsul din păr cu blândețe, după care îl înfășăm într-un prosop curat și pufos sau folosim foehn-ul și ne minunăm de rezultat. Părul nostru este strălucitor, moale, hidratat și extrem de mulțumit. Ei bine… până aici vă sună cunoscută situația, da?
Ok, ce se întâmplă mai departe? Ce se întâmplă atunci când „te trezești” că masca respectivă (sau oricare alt produs) nu mai este la fel de nutritivă ca la început? Îți spun eu: nu te-ai mai conectat la părul tău, ai folosit produsul pe mod de pilot automat, gândindu-te între timp la ce ți-a zis/făcut X sau Y, la ce vrei să gătești pentru cină, la „n” lucruri care nu te lasă să fii prezentă în momentul în care teoretic ar trebui să îți îngrijești părul. Îl speli într-un mod mai agresiv, rapid, nu ești atentă dacă îl forțezi sau rupi, efectiv nu îl tratezi cu iubire deși… este al tău. Aparține corpului tău. E ca și cum, în timp ce îți speli corpul, l-ai spăla cu agresivitate, cauzându-ți durere, iar următoarea zi te-ai întreba de ce te dor toate. De ce ai vânătăi?
Capiche, da? 🙂 Simțindu-se neglijat, părul îți dă de înțeles acest lucru cum altfel dacă nu cu un păr tern, aspru, cu aspect neglijat… efectiv neiubit și ciufulit?
Am conștientizat acest lucru, după cum vă spuneam, recent: au fost câteva zile consecutive în care îmi spălam părul pe mod de pilot automat, grăbită, fără pic de drag… iar părul meu nu a ezitat să-și arate nemulțumirea. Era tern, fără luciu, îmi cădea/se rupea îngrozitor, iar masca profesională, care de regulă e o mască genială, nu mai avea niciun efect, parcă nici nu o mai foloseam; uleiul pentru vârfuri, idem. Asta până într-o seară când, utilizând exact aceleași produse de îngrijire a părului, dar cu un mult mai mare drag, fiind prezentă în cabina de duș, nu cu mintea pe câmpii, am observat că, fiind atentă la cum îmi masez părul și scalpul, șamponul distribuit se masa mult mai ușor, firele de păr nu se rupeau la fel și, totodată, după tot ritualul de răsfăț, a doua zi dimineața am observat că părul meu este foarte mătăsos, are o altă ținută, are un luciu mai puternic, etc. În timp ce îmi spălam părul, așadar, mi-a străfulgerat mintea mesajul că părul are nevoie de atenție în momentul în care ești tu cu el. Am încercat tehnica și următoarea seară, și tot așa… de câteva zile sunt prezentă când fac duș, când îmi spăl părul ZILNIC. Da, îmi spăl părul zilnic, de ani de zile! 🙂 Dacă doriți, despre acest subiect vă pot povesti într-un alt articol, dar până atunci…Vă întreb:
Voi ați observat aceste aspecte? Dacă NU, dar v-am stârnit curiozitatea, urmați lecția, fiți prezente când vă spălați podoaba capilară și să reveniți cu un feedback. M-ar ajuta 🙂.
Nu investiți aiurea în produse high-end de la diverse branduri, folosiți produsele din stocul de acasă sau pe care vă permit buzunarele să le achiziționați, dar folosiți-le cu cap, fiind efectiv prezente când vă „spălați pe cap”. 🙂
Iubiți-vă părul, chiar și în zilele în care pare neastâmpărat… atunci are cea mai mare nevoie de voi.
Iubiți-vă părul, iubiți-vă corpul, iubiți-vă din „păr până-n picioare” 🙂. – AnytaGyo
Hm, aici m-ai nimerit. Uneori nu prea imi place cum imi sta parul. Am sa iau in considerare sfaturile tale. Multumesc 🙂
Cu mare drag ! Sunt curioasa de parerea ta 🙂 . Nu-ti iese din prima? Nici o problema ! Sa nu te dai batuta, la o adica: e corpul/parul tau. Macar atunci cand facem baie sa fim prezente, acolo. 🙂 :* Sunt sigura ca parul tau iti va multumi. Prezenta…sa fii prezenta.