Să fim copii, măcar o dată-n zi – Cristian Palade

Să fim copii, măcar o dată-n zi – Cristian Palade

Să fim copii, măcar o dată-n zi este o carte de povești atipică. De ce spun asta? Deoarece subiectele abordate în cele 11 povestiri au la bază în principal relația dintre părinți și copii. Tocmai din acest motiv, sunt de părere că această carte este dedicată adulților și copiilor deopotrivă. Alături de subiectele abordate, m-a impresionat plăcut și stilul autorului, care a scris povestirile adresându-se în mod direct cititorului.

Fiecare poveste este precedată de o poezioară, lucru care mi s-a părut extrem de drăguț. În plus, asemenea basmelor în care binele învinge întotdeauna răul, și în poveștile din acest volum, finalul este întotdeauna fericit. Indiferent care este aspectul principal tratat în poveste, la final protagoniștii găsesc calea spre a repara răul sau comportamentele nepotrivite. Fiecare poveste se încheie cu o morală, cu o învățătură pe care autorul o evidențiază pentru micuții cititori.

Stilul de scriere este unul lejer, amical, ușor de citit de către cei mici. Să fim copii, măcar o dată-n zi este o carte care va aduce zâmbete pe fețele cititorilor. Fiecare poveste tratează un anumit subiect, cum ar fi autosabotarea, descoperirea și îndeplinirea visului, îndreptarea greșelilor, importanța jocului în viața fiecărui copil, prietenia adevărată, frumusețea de a dărui, gravitatea de a folosi amenințări pentru copii și regăsirea căii corecte, bunătatea, gestionarea corectă a timpului pentru a-l petrece cu copiii și importanța de a avea încredere.

Să fim copii, măcar o dată-n zi – o carte de povești și învățături pentru mici și mari

Din punctul meu de vedere, volumul Să fim copii, măcar o dată-n zi este potrivit pentru orice vârstă. Poveștile cuprind diverse învățături și morale care le vor prinde bine atât celor mici, cât și adulților, fie ei părinți sau nu. Fiecare dintre cele 11 povești are un farmec aparte. Majoritatea protagoniștilor sunt copii și părinți, însă sunt și povești în care protagoniștii sunt animale sau ființe supranaturale.

Multe dintre povești ne arată cum ni se dă șansa de a repara diversele greșeli pe care le facem, iar aici se pune în special accent pe greșelile pe care le fac părinții față de copiii lor: lipsa de timp pe care să îl petreacă împreună, amenințările cu poliția/medicul/bau-bau dacă nu fac ce li se spune, alergarea după bunuri materiale cu omiterea esențialului, implicarea copiilor în diverse activități extrașcolare pentru a le contura un viitor bun, omițând, în același timp, faptul că micuții au nevoie de timp pentru joacă și multe altele. În acest sens, vă redau poezia care deschide povestea Fierarul, brutăreasa și zburdalnica Ștefania:

„Trăim, rănim, iar alții ne rănesc,

Intrăm în cercuri vicioase, uneori.

Greșim, greșești și eu greșesc,

O facem de atâtea și atâtea ori…

Dar viața e frumoasă și, adeseori,

Le dă o nouă șansă alor săi actori.”

Am ales aceste versuri tocmai pentru că mi se pare că redau cel mai bine esența volumului de povestiri Să fim copii, măcar o dată-n zi. Eu vă recomand această carte, sunt sigură că le va fi pe plac celor mici și chiar și vouă, adulților.

Cartea Să fim copii, măcar o dată-n zi de Cristian Palade poate fi comandată de pe site-ul Editurii Dreams Publishing House.

9 thoughts on “Să fim copii, măcar o dată-n zi – Cristian Palade

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: