Iubesc Crăciunul și l-am iubit dintotdeauna. Totuși, sunt foarte puține cărți pe care le-am citit și să aibă tematică de Crăciun. Însă în acest an, Editura Velvet Story a publicat două cărți de sezon pe care mi le-am dorit tare mult. Despre „Ultimul Crăciun” de Leila Sandra M. v-am povestit deja pe celălalt blog. Cea de-a doua carte de sezon este Antologia de Crăciun a autorilor Velvet Story, intitulată foarte frumos Ninge cu povești.
Antologia Ninge cu povești conține nouă povești minunate, fiecare aparținând unui alt autor. Cele nouă povești sunt toate într-un cadru de Crăciun, însă fiecare abordează subiectul sărbătorii într-o altă manieră. Dacă vă așteptați să citiți povești siropoase, pline de sclipici și luminițe, vă spun să vă luați gândul. Deși fiecare dintre povești creionează foarte frumos cadrul de sărbătoare și induce spiritul Crăciunului în cititor, poveștile au subiecte diverse. În unele dintre ele ne reîntâlnim cu personaje ale romanelor apărute la Velvet Story.
Un lucru este cert: cartea aceasta este minunată, este o colecție de povești pe cât de diferite, pe atât de frumoase și de captivante. Faptul că fiecare dintre ele abordează un alt subiect le face unice și distincte, astfel că nu aș putea alege una preferată din toate cele nouă povești. Desigur, cele scrise de autorii pe care deja i-am citit mi-au ajuns în suflet, cu atât mai mult cu cât mi-au dat ocazia să reîntâlnesc personaje dragi. Însă și autorii ale căror romane nu le-am citit mi-au stârnit curiozitate și emoții, au reușit să mă poarte prin povești minunate.
Ninge cu povești – nouă autori, nouă povești minunate
Recunosc, am savurat cartea pe îndelete, astfel încât să mă pot bucura de fiecare poveste în parte. M-a însoțit pe parcursul câtorva zile, parcă pentru a prelungi magia Crăciunului cu puțin. O să vă prezint pe scurt fiecare dintre cele nouă povești, cu recomandarea de a citi și voi această antologie, pentru a descoperi magia pe care fiecare dintre autori a reușit să o presare în carte.
Un dar de Crăciun – Dan Claudiu Tănăsescu
Autorul Dan Claudiu Tănăsescu ne prezintă povestea lui Marin, un țigan sărac, și a copilului său, Costică. După ce mama lui Costică a murit, Marin l-a crescut cum a putut, până într-o zi, când copilul a pomenit de mamă. Soarta a făcut ca Marin să aducă acasă o femeie, care a prins repede drag de copil. Însă femeia, pe nume Mitana, avea un obicei straniu: periodic dispărea de acasă pentru 1-2 săptămâni. O poveste dramatică, însă cu final demn să înmoaie orice inimă.
Crăciunul domnului Mihail – Cristian Radu Constantin
Domnul Mihail a planificat o întâlnire pentru seara de Crăciun. O cunoscuse pe Mirabela de câteva săptămâni și spera la o relație cu ea. Ajuns la locul stabilit pentru întâlnire, o așteaptă. Timpul trece, iar ea nu doar că nu apare, dar nici la telefon nu răspunde. Gândurile încep să îl acapareze, iar domnul Mihail își găsește refugiul în băutură, în timp ce continuă să își aștepte partenera. Povestea este o incursiune în mintea și sufletul domnului Mihail.
Un Crăciun Roșu – Leila Sandra M.
Leila Sandra M. ni-l aduce în atenție pe Dennis Kayderman, protagonistul volumului Cazul Vulpea. Întrucât romanul Cazul Vulpea mi-a plăcut tare mult și mi s-a părut a fi unul dintre cele mai bune romane ale autoarei, m-am bucurat să regăsesc protagonistul în antologia Ninge cu povești. De data aceasta, investigatorul se confruntă cu o situație neplăcută: chiar în Ajunul Crăciunului, doi bărbați îmbrăcați în Moș Crăciun au fost găsiți decedați în stradă, fără urme de violență fizică sau împușcături. Mai multe detalii nu vă ofer, însă vă recomand să citiți neapărat această poveste și, dacă nu ați făcut-o încă, și romanul Cazul Vulpea.
603.421 plus infinit – Simona Tănăsescu
Simona Tănăsescu are un stil de scriere aparte, care mie mi-a ajuns direct la inimă, încă de la prima carte pe care am citit-o scrisă de autoare. De data aceasta, ne reîntâlnim cu personajele îndrăgite din romanul Karma-i o zdreanță!, Renna și Stefano. Iubirea dintre cei doi este extrem de puternică și sunt fericiți împreună. Totuși, un lucru le lipsește pentru a desăvârși iubirea și fericirea celor doi: un copil. M-am bucurat să am ocazia să citesc încă puțin despre iubirea dintre cei doi, o iubire care străbate veacuri.
Când lui Moș Crăciun i se face foame – Cynthia Orszag
Este prima oară când citesc ceva scris de Cynthia Orszag și trebuie să recunosc că m-a surprins plăcut stilul autoarei. Povestea este una atipică, însă extrem de simpatică. Protagoniștii sunt Carla și Darius, doi tineri îndrăgostiți, nevoiți să se descurce pe străzi. În ciuda situației dificile în care se regăsesc cei doi, știu să se bucure de fiecare clipă petrecută împreună și să găsească o soluție pentru a avea tot ce își doresc de Crăciun. Este o poveste care îmbină dramaticul cotidian cu frumusețea iubirii.
Primul Crăciun cu tine – Petruța Petre
De Petruța Petre mai auzisem și înainte și chiar are recenzii bune, însă pentru mine aceasta a fost prima întâlnire cu stilul autoarei. Cristina și Tudor sunt îndrăgostiți și trăiesc fiecare clipă de iubire la intensitate maximă. Însă fiecare are un trecut încărcat, așa cum descoperim pe parcursul poveștii. Fericirea lor este pe punctul de a fi ruinată de apariția în peisaj a unor personaje din trecutul fiecăruia dintre ei. Povestea este intensă, încărcată de suspans și mi-a stârnit curiozitatea. Bucuria a venit la final, când am aflat că face parte din romanul în curs de apariție, O altă ea.
Bujori cu miros de zăpadă – Elena Petrea Kyrintzis
Autoarea Elena Petrea Kyrintzis ne aduce în prim-plan povestea unei familii bogate și influente. Ne prezintă povestea de viață a lui Albert Walsh, care a fost obligat să renunțe la iubire din motive impuse de interesele Congregației. Ura și-a făcut loc în sufletul lui și continuă să se răsfrângă asupra lui Robert, nepotul acestuia. Și această poveste este una deosebit de frumoasă și încărcată de emoție.
Întotdeauna există un al doilea Crăciun – Cristian Palade
Cu stilul autorului Cristian Palade m-am întâlnit chiar recent, când am avut ocazia să citesc cartea sa, Să fim copii, măcar o dată-n zi. De data aceasta, m-a surprins plăcut cu o poveste emoționantă și deosebit de frumoasă, care mi-a ajuns în suflet. Povestea îl prezintă pe Radu, soț și tată a doi copii, însă un bărbat nefericit. În Ajunul Crăciunului, Radu aleargă după cadouri, cu inima strânsă la gândul circului care urmează să se desfășoare, cu siguranță, ca în fiecare an. Întâmplarea face să o întâlnească pe Eva, o femeie care reușește să trezească în el gânduri și sentimente pe care nu le-a crezut vreodată posibile. Însă soarta pare să îi fie potrivnică și într-o fracțiune de secundă, îi dă lui Radu toată existența peste cap. Mă abțin din a vă da mai multe detalii, însă vă recomand să citiți această poveste, sunt sigură că veți fi încântați de ea, așa cum sunt și eu.
Cine e Moș Crăciun? – Tau Ceti
Cine este Moș Crăciun, v-ați întrebat vreodată? Tau Ceti ne spune, în doar câteva pagini, o surprinzătoare poveste despre celebrul personaj. Pe mine această poveste m-a lăsat cu un zâmbet pe buze.
În final, vă recomand încă o dată cartea Ninge cu povești, care este o minunată colecție de povești cu tematică de Crăciun. După părerea mea, deși cadrul fiecăreia dintre povești este unul de sărbătoare, poveștile acestea pot fi citite oricând, având aceeași magie și farmec aparte.
Cartea Ninge cu povești poate fi comandată de pe site-ul Editurii Velvet Story.
Foarte frumoasă acestă recenzie, care scoate fuarte bine în relief mesajul celor nouă superbe povești de Crăciun. 🙏👏👏
Multumesc!
Chiar eram curioasă cum e antologia. Carla și Darius apar și în Scrum în vânt.
M-am gandit, doar ca necitind cartea, am preferat sa nu intru in astfel de detalii. E foarte frumoasa antologia asta.
Cred ca sunt minunate poveștile astea! Încă nu am citit povesti de Crăciun sau cărți cu tematica.
Sunt minunate, sigur ti-ar placea.
Cred ca e foarte faina cartea! Ma tenteaza maxim.
Da, chiar este. Ti-ar placea.