Povestea unui pandantiv cu păianjen

pandantiv cu păianjen

Când am ajuns la vârsta adolescenței, părinții și bunicii obișnuiau să ne ofere cadouri prețioase mie și surorii mele. Atât bunica mea, cât și mama au considerat întotdeauna mai util să ofere o bijuterie, decât un cadou pe care aveam să îl uităm după ce trecea evenimentul respectiv. Așa se face că, printre numeroasele bijuterii frumoase pe care le-am primit vreodată, am primit în dar un pandantiv cu păianjen.

Tocmai împlinisem 14 ani, iar mama a decis că ar fi momentul potrivit să îmi ofere un dar neprețuit. Își cumpărase acest pandantiv cu păianjen când era studentă, dar nu l-a purtat niciodată. L-a ales pentru că i-a plăcut tare mult, dar l-a păstrat cu grijă, într-o cutiuță de bijuterii.

Din prima clipă în care am văzut pandantivul, mi-a plăcut enorm. L-am atașat pe lănțișorul pe care îl primisem drept cadou de Crăciun, cu câțiva ani înainte. De atunci, pandantivul cu păianjen m-a însoțit în fiecare zi, până a „obosit”. Devenise nu doar bijuteria mea preferată, ci și talismanul meu.

Pandantivul avea o formă octogonală, iar pe suprafața exterioară avea linii care aduceau aminte de o pânză de păianjen. Pe toată suprafața lui trona un păianjen mare și frumos. Eu îl adoram, dar au fost persoane care m-au întrebat cum pot să îl port. Ei bine, puteam, pentru că nu sufăr de arahnofobie. L-am considerat pandantivul meu norocos și îmi era tare drag. Mi se părea că denotă eleganță și rafinament, datorită designului magnific pe care îl avea.

pandantiv cu păianjen
Foto din arhiva personală

Semnificația talismanului păianjen

Povestindu-vă despre cum acest pandantiv cu păianjen a devenit talismanul meu, m-am gândit la semnificația pe care o are un păianjen ca talisman. Contrar a ceea ce mulți ar putea crede, păianjenul chiar are numeroase semnificații și este un talisman apreciat. Păianjenul este un simbol antic al misterului, puterii și dezvoltării.

O primă idee a semnificației pe care o are păianjenul constă în modul în care acesta își construiește pânza. Asemeni păianjenului, noi ne construim propriile vieți, iar la această construcție iau parte toate deciziile pe care le luăm. Se spune că, atunci când ne apare un păianjen în față, acesta este un mesaj care ne amintește să fim atenți la deciziile pe care le luăm.

În numeroase mituri, în schimb, pânza de păianjen este cheia adevăratei semnificații a acestui talisman. Păianjenul împreună cu pânza sa simbolizează destinul și modalitățile surprinzătoare prin care traversăm diversele căi ale pânzei vieții noastre.

Păianjenii sunt cu adevărat ingenioși în construirea pânzelor lor, care le servesc drept casă, mâncare, depozit și incubator de ouă. Astfel, păianjenii au o funcționalitate nelimitată, iar pentru oameni, reprezintă modul în care își pot construi viața într-un mod cât mai eficient.

Păianjenul are numeroase semnificații, precum: destin, timp, abilitate, istețime, periodicitate, renaștere, mister, creativitate, strategie, protecție, progresivitate, abilitatea de a se descurca și inteligență.

Păianjenul în credința chineză

În simbolismul chinezesc, păianjenul, denumit zhizhu (蜘蛛), este considerat a fi unul dintre cele cinci animale otrăvitoare, cunoscute sub denumirea de „cinci otrăvuri”. Însă, contrar a ceea ce mulți ar crede referitor la această apartenență, cele „cinci otrăvuri” sunt considerate a fi un lucru bun, întrucât se crede despre ele că pot contracara influențele periculoase prin combaterea otrăvurilor cu otravă.

Diferit de simbolul său ca parte a acestui grup de cinci animale otrăvitoare, păianjenul separat este considerat un simbol de bun augur. În chineză, un alt cuvânt pentru păianjen este xizi (虫喜 子), în care primul simbol, xi  (喜), are aceeași pronunție ca și cuvântul fericit.

Pandantiv cu păianjen și ce a urmat după

Acum, că v-am arătat ce semnifică păianjenul, să revin la pandantivul meu. Din nefericire, bijuteriile nu țin la infinit, oricât de dragi ne-ar fi. Nici frumosul meu pandantiv cu păianjen nu a rezistat mai mult de câțiva ani. Într-o zi, m-am trezit cu el căzut de pe lănțișor, ca să observ că se subțiase inelul care îl ținea, până s-a rupt. Deși am mers cu el în mai multe bijuterii unde se reparau frumoasele obiecte, peste tot mi s-a spus că este imposibil de reparat.

Așadar, cu inima strânsă de durere, am fost nevoită să renunț la pandantivul meu și să îl depozitez în cutiuța de bijuterii. Uneori, deschid cutia, îl iau în mână și îl privesc. Mi-e dor să-l port, a fost bijuteria mea de suflet, talismanul meu norocos. Îmi amintește de o perioadă frumoasă, de o vârstă la care încă nu cunoșteam grijile și stresul, doar bucuria.

Am crezut că nu voi mai avea vreodată o bijuterie pe care să o prețuiesc la fel de mult, însă m-am înșelat. Deși pandantivul cu păianjen va rămâne mereu bijuteria mea de suflet, acum am și alte bijuterii care au o semnificație aparte în inima mea. De exemplu, inelele de logodnă și verigheta. Da, ați citit bine, am spus inelele. Asta pentru că soțul meu, de emoție atunci când mi-a ales inelul de logodnă, și-a dat seama prea târziu că a luat un inel care se va potrivi pe alt deget decât pe inelar. Nedorind să strice surpriza, a intrat ulterior într-o altă bijuterie, de unde mi-a cumpărat un inel de logodnă cu piatră. Le port și acum pe ambele și sunt neprețuite pentru mine, pentru că, de fiecare dată când le văd, îmi amintesc de momentul în care mi le-a oferit.

Foto din arhiva personală

Bijuterii de argint și handmade

Acum, atât pandantivul cu păianjen, cât și inelele de logodnă și respectiv verigheta au un loc aparte în inima mea. Fiecare dintre bijuteriile pe care le am poartă cu ele o poveste, o amintire, sentimente față de o anumită persoană. Un loc la fel de special îl au și cerceii handmade din colecția mea, cercei realizați și oferiți cu diverse ocazii de către cumnata mea.

Foto din arhiva personală

Însă faptul că am asemenea bijuterii frumoase și neprețuite nu mă oprește să nu fac, din când în când, câte o vizită – chiar dacă virtuală – unui magazin de bijuterii. Un astfel de magazin este Venda Jewelry, unde am găsit o colecție frumoasă de bijuterii din argint, talismane și bijuterii handmade. Am văzut pe site bijuterii deosebit de frumoase, fiecare dintre ele părând să spună o poveste sau pregătite să creeze povești unice, de neuitat.

Am pus deja ochii pe câteva modele de cercei lungi din argint. Întotdeauna mi-am dorit să am o pereche de cercei lungi din argint, iar pe site chiar am găsit câteva modele pe care le-aș purta cu drag. Unul dintre aceste modele sunt cerceii lungi Dreamcatcher.

Foto de pe site-ul Venda Jewelry

Chiar dacă îmi plac bijuteriile și am diverse modele care îmi sunt dragi, un lucru este cert: nicio altă bijuterie nu va putea înlocui pandantivul meu cu păianjen. Ba chiar mai mult, încă mai sper ca, la un moment-dat, să găsesc un bijutier care să îmi spună că îl poate repara.

Articol scris pentru proba a noua de la SuperBlog 2019.

16 thoughts on “Povestea unui pandantiv cu păianjen

  1. Ce frumos! Nu ştiam ce simbolizează paianjenul. Iar bijuteriile tale sunt atât de frumoase! Mult succes!

  2. O mulțime de lucruri interesante am aflat din articolul tău minunat.O poveste frumoasă și un articol super! Succes!!!!😍

  3. Oare nu poti transforma talismanul tau cu paianjen intr-o brosa ceva? Sa il poti purta totusi cu tine oriunde ai merge. Si astfel povestea ar continua.

  4. Se vede clar iubirea pentru acest pandativ. Felicitări pentru articol. Într-adevăr păianjeni sunt niște vietati foarte inteligente, muncitoare. Țesători buni.
    Mult succes, cu siguranța o așa bijuterie de suflet, va aduce noroc!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: