Crăciunul a fost dintotdeauna sărbătoarea mea preferată. În fiecare an, pe măsură ce se apropie sărbătorile de iarnă, mă cuprinde un sentiment de bucurie, emoție și nerăbdare. Inevitabil, visez la un Crăciun alb, așa cum îmi amintesc din copilărie, când stăteam cu nasurile lipite de geam, privind la fulgii mari de zăpadă care erau cernuți din norii cenușii ai iernii. Colindele răsunau, mama pregătea bucate alese pentru masa de Crăciun, iar noi, împreună cu tata, împodobeam bradul. De ani de zile, toate acestea au rămas doar în amintirile mele, iar Crăciunul îl sărbătoresc acum cu familia mea, creându-ne propriile obiceiuri și tradiții.
Crăciunul din copilărie
Sunt de părere că fiecare familie își construiește, de-a lungul timpului, un sistem de valori și tradiții și acestea sunt de cele mai multe ori preluate din tradițiile familiilor de origine. Așadar, nu pot vorbi despre tradițiile mele fără a mă reîntoarce la tradițiile pe care le-am avut în copilărie, în familia mea de origine.
Îmi amintesc cu drag de masa de Crăciun din copilărie, dar mai ales de pregătirile pentru aceasta. În fiecare an, înainte de ajunul Crăciunului, mergeam cu părinții la țară, la bunicii din partea tatălui. Acolo, mama și bunica pregăteau cozonacii pentru Crăciun, pe care îi coceau în cuptorul tradițional.
Masa de sărbătoare se umplea rapid cu bucate alese, de la nelipsiții cozonaci, la aperitive, supa de pui și sarmale. Și, pentru că întotdeauna Crăciunul era moment de sărbătoare în familie, dar și cu musafiri – prieteni și colindători deopotrivă – de pe masa de Crăciun nu lipsea niciodată vinul.
Tradiții vechi și noi în familia mea
După ce mi-am întemeiat familia mea, lucrurile au început să se schimbe. Treptat, a venit momentul să renunțăm la vechile tradiții și să ne creăm noi propriile obiceiuri de sărbători. Din copilul care ajuta la bucătărie sau la împodobitul bradului, am devenit femeia responsabilă cu pregătirile pentru Crăciun. Am păstrat unele tradiții, dar am adoptat și obiceiuri noi.
Masa noastră de sărbătoare se așterne cu bucatele tradiționale, cum sunt cozonacii, supa de pui și sarmalele, dar am adăugat și celebrele „prăjituri pentru Moșul”, așa cum le spun împreună cu fiica mea, de când era mică. În plus, am adăugat în meniu și diverse prăjituri pe care le fac cu drag în fiecare an, de Crăciun. Nici de la noi nu lipsește vinul de sărbători, iar pentru noi este o tradiție să servim bucatele de Crăciun alături de un vin de la Beciul Domnesc.
Pentru acest an, am pregătit un vin Pinot Noir, demisec, care îmbină note de vișine și cireșe și se potrivește perfect cu friptura pe care am în plan să o fac, precum și cu prăjiturile din meniul pe care mi l-am propus.
Vinurile Beciul Domnesc aduc tradiție pe masa de Crăciun
Când vine vorba despre tradiții de Crăciun, Beciul Domnesc este alegerea potrivită, fiind o companie cu tradiție. Compania Beciul Domnesc a fost înființată în anul 1949, iar în prezent este unul dintre cei mai mari producători de vinuri din România.
Beciul Domnesc exploatează peste 1400 de hectare cultivate cu viță de vie nobilă, în podgoriile renumite din Cotești, Odobești, Panciu și Huși. Alături de acestea, compania se mândrește cu Monumentul Beciul Domnesc, unde sunt găzduite peste 100.000 de sticle de vin. Acesta este inclus în patrimoniul cultural al României, întrucât datează din vremea lui Ștefan cel Mare. Conform legendelor, Monumentul Beciul Domnesc o ctitorie a voievodului.
Începând cu anul 2000, această cramă emblematică a devenit strâns legată de Compania Beciul Domnesc, care i-a redat funcția originală de vinotecă. Cele mai vechi vinuri din Monumentul Beciul Domnesc datează din anul 1949.
Compania Beciul Domnesc pune mare accent pe tradiție, iar gama sa cuprinde o varietate de sortimente de vin, potrivite pentru orice preferință și ocazie. În plus, vinurile Beciul Domnesc sunt obținute din struguri cultivați în Vrancea, o zonă cunoscută din cele mai vechi timpuri ca fiind o zonă viticolă importantă, de unde se produc vinuri de calitate superioară. Astfel, vinurile Beciul Domnesc sunt realizate cu mândrie și pasiune pentru tradițiile viticole ale Moldovei.
Cu sortimente potrivite chiar și celor mai rafinate gusturi în materie de vin și cu devotament pentru păstrarea tradițiilor, Beciul Domnesc este alegerea perfectă pentru a completa mesele îmbelșugate de sărbătoare.
Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2024.
bine ca mi-ai adus aminte. Am si eu o sticla cu vin ”Beciul Domnesc”. De Craciun e momentul perfect sa o degustam 🙂