Poveste cu zboruri low-cost
– Unde mergi, iubito? mă întreabă când vede că mă pregătesc de plecare.
– Mă întâlnesc cu Laura în 30 de minute. Aseară a ajuns acasă din concediul pe care l-a petrecut în Franța și m-a sunat azi să ne întâlnim. Zicea că abia așteaptă să îmi povestească despre experiența sa de zbor – doar știi că acum a fost prima dată când a zburat cu avionul.
– Salut-o din partea mea! … Dacă mai apuci, la cât vorbiți când vă întâlniți, îl aud cum bombăne în timp ce se îndreaptă spre camera de zi.
Da, știu că are dreptate. Atunci când mă întâlnesc cu Laura, avem atâtea de povestit, încât nu ne ajunge niciodată timpul să spunem tot ce am avea de zis. Iar acum, după ce a avut prima sa experiență cu zboruri low-cost, sunt sigură că ne vom întinde câteva ore bune la povești. Arunc o ultimă privire în oglindă, îmi iau geanta și pornesc spre cafeneaua unde mă văd de obicei cu Laura. Ajungem aproape în același timp și, de cum o văd, simt că are să-mi povestească multe lucruri.
– Bună, draga mea! spune ea, în timp ce îmi oferă o îmbrățișare rapidă, în stilul ei caracteristic.
– Bună și ție! Văd că ți-a priit concediul. Arăți mai odihnită decât în urmă cu o săptămână, când te-am văzut ultima oară.
– Da, mi-a prins bine concediul. Dar zborul?! Vai, dragă, dacă știam ce peripeție e zborul low-cost, alegeam o linie aeriană clasică!
– Dar ce-ai pățit? Mă sperii!
– Să vezi! Îmi cumpăr biletul, totul în regulă, plătesc destul de puțin și chiar sunt mulțumită de alegerea mea. Dar, când ajung în aeroport, ce să vezi? Mă taxează 5 euro în plus, din cauza bagajului de mână, despre care știam că este gratuit. Când i-am întrebat de ce sunt taxată suplimentar, mi-au spus că bagajul meu ar trebui să se încadreze în dimensiunile 40x30x20 cm. N-am idee când și-au schimbat politica de bagaje de mână Wizz Air! Atunci am aflat că, pentru a putea merge cu un bagaj de mână mai mare, dar care să se încadreze, totuși, în dimensiuni de până la 55x40x23 cm, ar fi trebuit să cumpăr serviciul Wizz Priority. Bine că am reușit să rezolv pe loc și am prins, astfel, zborul!
– Nu ți-am spus eu dinainte să fii atentă la toate detaliile când îți cumperi biletul? Doar știam de la ai mei, care au mai circulat cu zboruri low-cost, că politicile de bagaje ale diferitelor companii aeriene se schimbă extrem de des. În plus, politica de bagaje diferă de la o companie aeriană la alta. De exemplu, pentru bagaje de mână Ryanair are o politică diferită față de Wizz Air. La Ryanair, bagajul de mână mic, de 40x20x25 cm este gratuit pentru toți pasagerii. În plus, pasagerii au dreptul la un bagaj de 55x40x20 cm suplimentar, dacă achită serviciul Priority. Dacă îmi urmai sfatul și intrai pe Travelkit, puteai găsi tot ce aveai nevoie să știi despre politica de bagaje a Wizz Air și nu mai treceai prin această experiență. Dar, deh, capul face, capul trage, draga mea! De acum, să mai asculți și sfatul celei mai bune prietene, doar știi că îți vreau binele.
– Oh, draga mea, și asta nu e tot! După faza cu bagajul de mână, lucrurile s-au înrăutățit! Am uitat să îmi cumpăr serviciul de transport cu bagaj la cală, astfel că m-am trezit în aeroport, cu ditamai bagajul de cală de vreo 15 kile, nevoită să îl plătesc, pentru a-l putea duce cu mine. Așa se face că am plătit pentru bagajul de cală dublu decât aș fi plătit dacă aș fi cumpărat serviciul deodată cu biletul, online. După o asemenea experiență, sunt sătulă până peste cap de zboruri low-cost. Pur și simplu, le urăsc!
– Te înțeleg perfect dar să știi că, în calitate de cea mai bună prietenă, trebuie să îți spun că nu ai dreptate în totalitate. Cum am zis, vina îți aparține, pentru că nu ai fost atentă atunci când te-ai pregătit pentru concediu. Era suficient să intri pe site-ul Travelkit, la compania aeriană dorită și găseai toate informațiile necesare legate de bagaje. În plus, îți puteai achiziționa bagajele direct de pe site, astfel că ar fi avut dimensiunile de care aveai nevoie pentru a nu plăti suplimentar.
– Da, dar…
– Nu, de data asta e fără „dar”. Pur și simplu, te-ai grăbit și, cu gândul la Turnul Eiffel și romanticul Paris, nu ți-a mai stat capul la bagaje de cală și dimensiunea bagajelor de mână potrivite. Cât despre faptul că urăști zborurile low-cost, mi se pare puțin exagerat, dacă-mi permiți. Sunt de acord că ai avut o experiență neplăcută, dar trebuie să accepți că zborurile low-cost au multe beneficii.
– Deci, tu spui că este un lucru bun că există zboruri low-cost, dar eu momentan sunt total împotriva lor. Eu îți voi aduce argumente pentru care merită să le urăsc. Tu poți să îmi aduci mai multe argumente pentru care ar trebui să îmi placă zborurile low-cost și să îmi schimbi părerea?
– Sunt sigură că pot. Haide, începe tu cu dezavantajele zborurilor low-cost și vedem la ce concluzie ajungem.
– Bun. O să ți le enumăr și la fel vei face și tu, astfel că vom putea pune în balanță avantajele și dezavantajele zborurilor low-cost.
1. Plătești pentru bagajul la cală și, mai nou, și pentru cel de mână, dacă are dimensiuni mai mari.
2. Trebuie să plătești pentru orice serviciu adițional de pe durata zborului, cum ar fi mâncarea, băutura și locurile preferențiale.
3. Doamne ferește să nu îți încapă bagajul de mână în cubul de măsurare! Plătești suprataxă!
4. Dacă uiți să faci check-in-ul online, ghici ce se întâmplă! Plătești suplimentar să îl faci din aeroport!
– Atât? Bun, e rândul meu. Haide să îți spun de ce sunt de acord că varianta de zboruri low-cost este una excelentă.
1. Prețurile biletelor sunt mai mici decât în cazul curselor de linie.
2. Găsești numeroase oferte promoționale.
3. Poți zbura doar dus mai ieftin decât la companiile de linie. În general, companiile de linie vând bilete dus-întors sau, în cazul în care vrei să cumperi bilet doar dus, ai toate șansele ca acesta să fie mai scump decât dacă ai fi cumpărat un bilet dus-întors.
4. Zborurile low-cost sunt accesibile oricui, spre deosebire de companiile de linie care, în general, se adresează doar persoanelor care dispun de o situație financiară mai bună.
5. Costurile, chiar și cu serviciile suplimentare, sunt semnificativ mai mici decât în cazul zborurilor clasice sau naționale.
6. Ai zis de costul serviciilor din timpul zborului: mâncare și băutură. Da, le plătești, dar costul lor este accesibil oricui. În plus, în ceea ce privește calitatea, nu poți să te plângi.
Așadar, draga mea, iată că scorul este de 6 la 4!
– Da, ai dreptate, dar tot nu pot trece peste experiența asta atât de ușor. Poate ar trebui să zbor din nou cu o companie low-cost dar, de data asta, să îți urmez sfaturile, iar apoi aș putea revizui părerea mea despre zborurile low-cost.
– Sunt sigură că asta ar ajuta. Dar, până atunci, ce ar fi să-mi povestești cum ți-ai petrecut concediul în Franța?
Și uite așa, a început să îmi povestească despre toate locurile pe care le-a vizitat, mâncărurile cu specific francez pe care le-a încercat și toate experiențele pe care le-a trăit în săptămâna ei de concediu. Ne-am întins la povești ore întregi, așa cum era de așteptat, iar când ne-am luat rămas bun, Laura părea deja să fi uitat de experiența neplăcută pe care a avut-o la începutul concediului. Ba chiar se gândește deja la un nou concediu în străinătate. Evident, vrea tot un zbor low-cost!
Articol scris pentru proba a treia de la SuperBlog 2019.
Disclaimer: fotografiile sunt de pe site-ul Travelkit.
Aşa am păţit şi eu cu bagajul de mână-am fost buni de plată. În rest, a fost ok. Felicitări pentru articolul frumos şi util. Mult succes!
Multumesc mult!
Foarte fain articolul. Mult succes!
Multumesc!
Mai, ce sa zic, sunt ele si multe dezavantaje dar la ce preturi mici sunt … mai treci peste neplaceri. Celalalte companii eu niste preturi de nu-ti mai vine sa mergi cu avionul asa ca ..
Da, asa este.
Sunt avantaje și dezavantaje la orice fel de zboruri. Oricum, dacă ar fi sa călătoresc cu avionul probabil as alege un zbor low-cost. Succes!
Multumesc!
LIKE! Pana la urma, comparativ cu mersul cu trenul sau autocarul, un zbor low-cost e ca o calatorie de lux. 😀 Super articol! 🙂
Mare dreptate ai! Multumesc! 🙂
Se vede documentarea. Felicitari!
Multumesc!
Bine de stiut! Nici nu stii cand isi schimba conditiile o companie, e bine sa ne documentam.
Da, asa este! 🙂