Lanțul – Adrian McKinty – Colecțiile Libertatea

lanțul

Faptul că în Colecțiile Libertatea și Buzz Books apar cărți extraordinare nu cred că mai surprinde pe nimeni. Totuși, mă bucur când dau peste o carte care mă ține trează noaptea. Iar „Lanțul” de Adrian McKinty este exact una dintre acele cărți. Vrei să descoperi finalul și nu-ți vine să lași cartea.

Ca o paranteză, vă spun că am văzut chiar ieri un documentar despre somnul scurt – ațipeala, cum îi spunem. Specialiștii spuneau că un somn de 10-15 minute regenerează organismul pentru încă aproximativ 155 de minute. Nu am adus vorba despre asta întâmplător. Cu o seară înainte să văd documentarul, citeam deja Lanțul, ajunsesem aproape pe la jumătatea cărții. Mi s-a făcut somn și a trebuit să las cartea. După vreo 15 minute m-am trezit și am mai citit încă vreo oră și ceva.

Și acum să revin la carte. „Lanțul” este un thriller grozav, dar cu un subiect pe care nu l-ai vrea nici din întâmplare în viața ta. Ca părinte, știu ce înseamnă să îți fie mereu teamă pentru copilul tău. Pentru nimic în lume nu ai vrea să i se întâmple ceva. Iar una dintre cele mai mari temeri este ca nu cumva să își fie răpit vreodată. Și, credeți-mă, la capitolul ăsta, eu sunt genul de mamă-cloșcă, mama aia care merge după fetița ei la școală, deși distanța e de 10 minute de mers pe jos, drum drept. Dar sunt de părere că, atunci când e să se întâmple ceva rău, 10 minute sunt o eternitate.

Lanțul sau răpiri în lanț

Rachel este programată la un control oncologic, în urma unor analize care nu au ieșit tocmai bine. În urmă cu mai puțin de un an a scăpat de cancerul la sân, dar se pare că boala revine. Însă, chiar când se îndreaptă spre cabinetul medicului, primește un telefon prin care este informată că fiica ei, Kylie, a fost răpită.

Iar răul abia acum începe: pentru a-i fi eliberată fiica, Rachel trebuie să plătească o răscumpărare, dar și să răpească un alt copil, la rândul ei. Acesta este modul în care funcționează Lanțul. Dacă refuză să îndeplinească cerințele, fiica ei va fi ucisă, iar răpitorii lui Kylie vor fi nevoiți să răpească un alt copil.

„- Trebuie să-ți alegi o victimă și s-o ții captivă până când cei apropiați plătesc răscumpărarea și răpesc, la rândul lor, pe cineva. Vei suna un aparținător și-i vei ține același discurs pe care-l auzi de la mine acum.”

În plus, nimeni dintre cei care formează verigile acestui Lanț nu poate anunța poliția sau alerta pe altcineva, deoarece, în cazul în care fac o mișcare greșită, toți membrii familiei vor fi uciși.

Rachel este mamă singură, deoarece Marty, tatăl lui Kylie, a părăsit-o. De atunci, Marty are mereu câte o iubită, de fiecare dată mult mai tânără, dar păstrează legătura cu fosta soție și o duce pe fiica lor în weekend-uri, la el. Totuși, când Kylie este răpită, Rachel consideră că este mai bine să nu îl implice și pe Marty în povestea cu Lanțul.

Transformarea din adult grijuliu în prădător

De nevoie, Rachel este obligată de împrejurări să se transforme dintr-o femeie obișnuită, care nu ar face rău nimănui, într-un om crud, într-un prădător. Fără să stea prea mult pe gânduri, cu o asemenea miză precum este viața fiicei sale, Rachel se apucă de prospectat eventualele ținte. Însă nu se poate descurca singură, astfel că apelează la singura persoană în care are suficientă încredere: Pete, fostul ei cumnat.

Pete este fost pușcaș marin, dar a fost și arestat din cauza unor încălcări ale legii. Pe lângă trecutul său, mai are o problemă, și anume, faptul că este dependent de droguri. Deși încearcă să renunțe la ele, nu poate trăi fără doza lui. Totuși, este dispus să schimbe asta, pentru a-și salva nepoata.

Cei doi încep să pună la cale un plan pentru răpirea unui copil. Regulile se schimbă însă după bunul plac al persoanei care conduce Lanțul, iar Rachel este nevoită să urmeze toate instrucțiunile, dacă vrea să își recupereze fiica. Pentru a o salva pe Kylie, este nevoie ca părinții copilului răpit de Rachel să răpească și ei un copil, la rândul lor. Abia când aceștia își îndeplinesc sarcinile, va fi eliberată Kylie.

Astfel, din „zală” în „zală”, din părinte în părinte, adulții sunt transformați din părinți obișnuiți în oameni cruzi, dispuși să distrugă liniștea altei familii pentru a-și recupera copiii.

Cine este Lanțul?

Dincolo de salvarea fiicei sale, Rachel își dorește să poată pune capăt nebuniei cunoscute sub denumirea de Lanțul. Însă cum poate opri ceva despre care nu poate afla nicio informație? Este clar că o persoană sau mai multe stau la originea Lanțului, însă nu există nicio urmă care să ducă la aceasta sau acestea.

Rachel va avea de înfruntat pericole, de luat decizii la limită și de riscat chiar propria viață și pe a celor dragi, pentru a avea șansa de a opri acest lanț al răpirilor. Iar pe lângă toate acestea, mai are de înfruntat și boala care o macină din nou: cancerul la sân. Norocul ei este că, în fiecare pas pe care îl face, îl are alături pe Pete.

Lanțul – un thriller grozav

Lanțul este un thriller excepțional, care îl ține pe cititor cu sufletul la gură. Este scris bine, are o intrigă deosebit de captivantă și personaje interesante. Dincolo de subiectul extrem de dureros în sinea lui – răpirea copiilor – romanul aduce în prim-plan o posibilă realitate a zilelor noastre. Răpiri se întâmplă și în realitate, însă modul în care operează Lanțul pentru a nu opri șirul răpirilor este de-a dreptul fascinant și terifiant, în același timp.

Pe plan secundar, aș spune chiar că acest thriller aduce în atenția cititorilor o problemă a realității noastre, de care nu suntem pe deplin conștienți: modul în care folosim rețelele de socializare. În carte, mulți dintre copii sunt aleși cu ajutorul rețelelor de socializare, mai exact, chiar cu ajutorul propriilor părinți, care nu se dau în lături de la a posta online tot ce fac, în fiecare clipă. Postări actualizate în permanență, cu locația părinților și a copiilor, cu programul fiecăruia, cu momentele în care copiii sunt lăsați singuri, de capul lor. Toate acestea facilitează accesul răpitorilor la copii. Practic, acest aspect al cărții ar putea fi un semnal de alarmă pentru adulți, dar și pentru adolescenți și copii, asupra informațiilor pe care le oferă gratuit și la liber oricui își dorește să le descopere.

Cu toate detaliile și acțiunea intensă, romanul Lanțul este un thriller grozav, pe care mă bucur că l-am citit. Deși inițial am zis că îl mai amân, pentru că aveam altele mai urgente la citit, ceva mă tot atrăgea spre romanul acesta și mă bucur că mi-am ascultat intuiția, care îmi tot spunea că îmi va plăcea Lanțul.

Romanul „Lanțul” de Adrian McKinty poate fi achiziționat de pe Elefant, Libris și Cărturești.

12 thoughts on “Lanțul – Adrian McKinty – Colecțiile Libertatea

  1. După recenzia ta, nu există nicio îndoială că vreau să citesc cartea asta cât mai repede! Mi s-a confirmat că este un thriller foarte bun.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: