Confort… un cuvânt cu un puternic impact asupra stării de spirit a omului. În DEX, confortul este definit ca „totalitatea condițiilor materiale care fac ca o locuință să fie igienică, plăcută și comodă.”. Când ne gândim la confort, ne gândim implicit la o stare de bine, la o stare de comoditate și plăcere. Însă un lucru de care nu ne dăm seama atunci când vine vorba despre confort este faptul că nu doar mobila contează pentru a asigura confortul locuinței sau a spațiului de lucru. Dimpotrivă, performanța energetică a clădirii este la fel de importantă pentru asigurarea confortului.
Performanța energetică a locuinței va avea efecte asupra performanței noastre, a modului în care ne simțim și în care ne desfășurăm activitățile. Această performanță energetică se reflectă în starea noastră de spirit și în productivitatea pe care o avem pe parcursul zilei. Cu acest gând în minte, am căutat și eu certificatul energetic al casei, să văd dacă aveam dreptate când mă gândeam că productivitatea mea de peste zi este influențată de performanța energetică a locuinței.
Performanța energetică trebuie îmbunătățită
Atunci când am cumpărat casa, am primit și un certificat energetic. Atunci nu i-am acordat prea multă importanță, însă acum l-am căutat și am analizat mai bine ce scrie pe el. Poate o fi și din cauză că, odată cu schimbarea vremii, am început să resimt efectele negative ale performanței energetice asupra propriei mele productivități.
Așa cum se vede în poză, casa mea este încadrată la clasa de performanță energetică E, ceea ce înseamnă că face parte dintr-o clasă energetică inferioară. Asta se datorează și faptului că sistemul de încălzire al locuinței se bazează pe sobe, care sunt cunoscute ca având un randament scăzut la încălzire. O variantă ar fi să trecem la încălzirea cu centrală pe gaz, ceea ce ar crește randamentul la încălzire și, implicit, ar reuși să crească performanța energetică a locuinței.
Un alt motiv pentru care casa noastră este încadrată în clasa de performanță energetică E este faptul că pereții nu au izolare cu termoizolație. Acesta este încă un lucru pe care trebuie să îl rezolvăm cât mai curând, pentru a crește performanța energetică a casei.
Cum îmi influențează performanța energetică a casei productivitatea?
V-am spus că am fost curioasă să văd care este performanța energetică a casei după ce am observat că productivitatea mea a scăzut, ca urmare a confortului din casă. Desigur, ne-am asigurat că avem parte de tot confortul, însă, odată cu venirea frigului, este necesar să încălzim locuința, pentru a menține starea de confort termic. Ei bine, atunci când se încălzește soba cu adevărat, emană o căldură care mă determină adeseori să deschid ușile și, desigur, să opresc soba.
La scurt timp după ce opresc soba, în cameră începe să se răcească astfel că, dacă este mai frig afară, trebuie periodic să reaprind focul. Este de menționat că încălzesc locuința cu sobă de teracotă, pe gaz.
Ei bine, diferențele acestea de temperatură din locuință mă determină să mă simt când foarte obosită, ca urmare a căldurii, când să simt că îmi este frig, fapt ce îmi creează un real disconfort și, implicit, îmi scade productivitatea. De fapt, nu pot să mă concentrez prea bine nici atunci când îmi este prea cald, dar nici când îmi este frig.
În plus, în aparență pare simplu și rapid să pornești focul în sobă și să îl oprești… și chiar este! Dar gândiți-vă cât de ineficient este ca periodic să repeți aceste două acțiuni, pe parcursul unei zile. Scriu, mă documentez sau citesc ceva și trebuie să îmi întrerup activitatea, pentru a porni sau opri focul. Fiecare astfel de întrerupere mă smulge din gândurile legate de lucrul pe care îl desfășor și îmi scade capacitatea de concentrare.
Asta ca să nu mai zic de costurile pe care le avem cu întreținerea locuinței în fiecare an! Nici nu este de mirare că facturile noastre sunt mereu ridicate, având în vedere că locuința noastră este în clasa energetică E, în condițiile în care clasele sunt de la A la G. Clasa energetică A este cea mai bună, iar clasa G reprezintă cea mai scăzută performanță energetică.
Cum pot crește performanța energetică a locuinței?
Atunci când am cumpărat casa am obținut un certificat energetic la preț bun și m-am bucurat să descopăr că nu voi plăti o avere pentru un document esențial la procesul de vânzare-cumpărare a locuinței. Totuși, lucrurile nu se opresc aici pentru noi, deoarece mai avem multe de făcut pentru a îmbunătăți performanța energetică a casei noastre.
Desigur, nu vom putea obține acest lucru pe cont propriu. De aceea, m-am interesat și am descoperit că vom avea nevoie de un audit energetic. Auditul energetic reprezintă un studiu mai complex al performanței energetice a locuinței. Include certificatul energetic actual al imobilului și vine cu soluții de reabilitare energetică. Tot prin intermediul unui audit energetic, vom putea primi o estimare a lucrărilor de izolare termică și de amortizare a investiției în audit.
Am mai aflat că este recomandat să optăm și pentru o termoviziune clădiri, pentru a obține informații suplimentare față de cele expuse în certificatul energetic. Termoviziunea clădirii presupune „scanarea” locuinței cu raze infraroșii, pentru a se determina distribuția temperaturii pe suprafețele clădirii. Astfel, pot fi determinate zonele cu pierderi de căldură, defectele de construcție, conductele înfundate, infiltrarea apei în pereți sau terase și multe astfel de aspecte care duc la diferențe mari de temperatură în interiorul locuinței și la infiltrații excesive de aer. De asemenea, cu ajutorul termoviziunii clădirii, se pot determina zonele în care există riscul de apariție a condensului și mucegaiului.
În concluzie, privind la aspectele pe care le evidențiază o termoviziune clădiri, sunt de părere că și acest pas este important pentru a crește performanța energetică a locuinței.
De unde facem rost de certificat energetic?
Puteți obține un certificat energetic, audit energetic sau o termoviziune clădiri de la Compania Enermed Impex SRL, situată în București. Echipa companiei este formată din experți în certificare energetică, audit energetic și termoviziune clădiri, fiecare dintre ei având experiență de ani de zile în domeniu.
Deși Compania Enermed Impex SRL este situată în București, asigură serviciile necesare pentru oricine din România. Eliberează certificatul energetic în 24 de ore din momentul în care au la dispoziție actele necesare.
În ceea ce privește nevoia unui audit energetic, Enermed Impex SRL este soluția potrivită, deoarece are auditori energetici atestați gradul I, singurii care pot realiza un audit energetic. Auditorii energetici ai companiei sunt specialiști atestați de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.
Așadar, eu voi face tot ceea ce este necesar să cresc performanța energetică a locuinței, pentru a-mi crește productivitatea de peste zi și pentru a spori confortul casei noastre.
Articol scris pentru SuperBlog 2019, proba a 18-a.
Disclaimer: Fotografiile aparțin sponsorului Enermed Impex SRL, iar fotografia cu certificatul energetic este din arhiva personală.
Iar am aflat ceva foarte util din articolul tău, mulțumesc! Mult succes!😍
Pa fix vine articolul tău. Plănuim sa ne mutăm și ne ajută aceste informații.
Ma bucur. Succes cu mutarea!
Foarte util articolul tau, Eva. Se vede cata documentare este in spate.
Ma bucur ca iti place.
Interesant! Nu stiam mai nimic despre universul asta energetic, desi sunt inclus zilnic in el. 🙂
Ma bucur ca ti-a placut. 🙂