Îți povesteam într-un articol recent despre cum poți face cumpărături online în siguranță. Unul dintre criterii se referă la alegerea corectă a mărimii, indiferent că este vorba despre haine sau încălțăminte. Spuneam atunci că majoritatea site-urilor au un tabel de mărimi, fie el general pentru toate produsele de pe site, fie individual pentru fiecare produs în parte. În acest articol, îți voi spune cum alegi corect mărimea atunci când cumperi online.
Cum alegi corect mărimea la haine
În general, în tabelul de mărimi disponibil pentru haine, vei găsi trei măsuri pe care trebuie să le iei în considerare: bust, talie și șolduri. În unele cazuri, vei găsi și lungimea, iar dacă acest criteriu este menționat în cazul unui produs, este bine să ții cont de el, deoarece s-ar putea ca hainele pe care le găsești la magazinele online din străinătate să fie mai scurte decât te aștepți.
Pentru a alege corect mărimea hainelor pe care le comanzi online, este necesar să te măsori. Pentru aceasta, vei avea nevoie de un metru de croitorie și ideal ar fi să ai parte și de ajutorul cuiva, pentru a obține măsurători cât mai exacte. De asemenea, este recomandat să porți doar lenjerie cât mai subțire sau chiar deloc, atunci când te măsori, pentru a obține măsurile cât mai exacte.
Este recomandat să te măsori dimineața, pe stomacul gol. Nu te măsura niciodată imediat după ce ai mâncat sau dacă te simți balonată. Pentru a obține măsurători cât mai exacte, stai dreaptă, cu picioarele apropiate și greutatea distribuită în mod egal pe ambele picioare și brațele drepte, întinse în lateral. De asemenea, măsoară bustul și talia în momentul în care ai expirat și nu când ai inspirat. Ține-ți abdomenul cât mai relaxat.
Iată unde trebuie să poziționezi metrul pentru a te măsura cât mai corect:
- Bust: măsoară în jurul celei mai mari părți ale pieptului. Poziționează metrul de croitorie pe mameloane, ținându-l paralel cu solul.
- Talie: măsoară poziționând metrul între ultima coastă palpabilă și partea superioară a crestei iliace. În general, este recomandat să măsori talia la aproximativ 5 centimetri deasupra buricului.
- Șolduri: poziționează metrul în dreptul porțiunii celei mai late, menținându-l paralel cu solul. Șoldurile se măsoare la aproximativ 20 cm sub talie, în cea mai proeminentă zonă a bazinului.
Este recomandat să măsori totul de două ori. În cazul în care diferența dintre cele două măsurători este de sub 1 centimetru, este în regulă, ai măsurat corect. În schimb, dacă diferența este mai mare, trebuie să repeți măsurătorile.
Odată ce ai obținut măsurătorile corecte, compară-le cu tabelul de mărimi de pe site-ul de unde vrei să comanzi și alege mărimea corespunzătoare.
Cum alegi corect mărimea la încălțăminte
Dacă vrei să îți comanzi încălțăminte online, trebuie să ai mare grijă la alegerea mărimii. Nu este recomandat să alegi mărimea pantofilor în funcție de numărul pe care îl porți în general, deoarece mărimea de pe site-uri nu corespunde întotdeauna cu aceea din magazinele fizice. În plus, în cazul pantofilor, mărimea poate diferi mult și în funcție de model.
Încălțămintea trebuie să fie perfect potrivită piciorului, fără să fie mai lungă sau mai scurtă. Totuși, pentru a fi confortabilă și a permite o mișcare corectă a piciorului, lungimea ideală a încălțămintei trebuie să fie cu 0,5 cm mai mare decât lungimea tălpii tale.
Pentru a afla mărimea corectă a încălțămintei de care ai nevoie, este necesar să îți măsori lungimea tălpii. Iată cum faci asta:
- Așază o coală de hârtie pe podea.
- Pune talpa piciorului pe coală.
- Stai în poziție verticală și roagă pe cineva să traseze cu un creion pe foaie conturul piciorului tău. Creionul trebuie ținut în poziție verticală în timpul trasării, astfel încât vârful său să nu intre sub conturul tălpii tale.
- Folosește un liniar pentru a măsura lungimea tălpii de la călcâi la limita degetului mare.
Pentru a alege mărimea confortabilă pentru tine, adună 0,5 cm la mărimea tălpii tale. Odată ce ai obținut dimensiunea tălpii, compară rezultatul cu tabelul de mărimi disponibil în cazul produsului pe care dorești să îl comanzi.
Este important de reținut că picioarele nu ne sunt egale. De aceea, este recomandat să măsori ambele picioare, iar măsura pe care o alegi să fie dată de măsura piciorului care este mai lung (dacă este cazul).
Spre deosebire de măsurătorile pentru alegerea hainelor, în cazul pantofilor este recomandat să măsori piciorul în timpul zilei (amiaza sau seara) și nu dimineața, când piciorul este odihnit.
Atenție la potrivirea încălțămintei!
Un lucru de care mai trebuie să ții cont atunci când comanzi online este modul în care se potrivește modelul încălțămintei cu măsurile obișnuite. În general, încălțămintea de pe site-urile online poate să se potrivească la fel ca de obicei, să fie mai mică decât în general sau chiar mai mare.
Acordă atenție detaliilor din pagina produsului, pentru a vedea cum se potrivește mărimea încălțămintei. Dacă se potrivește ca de obicei (fits true to size), poți să cumperi numărul pe care îl porți în general. Dacă mărimea este mai mică decât de obicei (fits smaller than usual), este recomandat să alegi cu un număr mai mare decât porți în general. În cazul în care este menționat că mărimea este mai mare decât de obicei (fits larger than usual), este recomandat să alegi cu un număr mai mic decât obișnuiești să porți.
Ține întotdeauna cont de tabelul de mărimi!
Așadar, pentru a alege întotdeauna mărimea corectă a hainelor și încălțămintei atunci când comanzi online, este important să ții cont de măsurători și de tabelul de mărimi. Înainte să adaugi produsele dorite în coșul de cumpărături, compară măsurătorile realizate de tine cu măsurile din tabelul de mărimi disponibil. Astfel, poți cumpăra în siguranță online, atât haine, cât și încălțăminte.
Foarte util articolul, mulțumesc!!! P perioadă știam exact ce mărimi la haine imi trebuie, însă, cum mai apar modificări, trebuie să știu să aleg corect.
Multumesc! Ma bucur ca iti place articolul.
Foarte util articolul tău. Uneori mai dau greș.
Multumesc! Eu din neatentie dau gres.
Daca tii cont de tabelul de dimensiuni, ar trebui sa fie ok. Nu stiam la picior cum sa masor corect. 🙂 Am mai invatat ceva.
Ma bucur ca ti-a folosit articolul meu. 🙂