În zilele noastre, există tot mai multe magazine online. Practic, am ajuns să putem comanda online cam tot ce avem nevoie sau ce ne dorim, de la îmbrăcăminte și încălțăminte la cosmetice, produse pentru îngrijire, produse pentru curățenie și casă, mobilier și decorațiuni, cărți, electronice și electrocasnice și chiar alimente sau mâncare tip fast-food. Aproape oricine care are acces la internet a încercat, măcar o dată, experiența de a face cumpărături online. Însă, pe cât de ofertant este internetul la acest capitol, pe atât de complex. De aceea, este esențial să ții cont de câteva lucruri atunci când faci cumpărături online.
Și eu sunt adepta cumpărăturilor online. Îmi place că pot cumpăra orice din confortul propriei locuințe, la orice oră din zi sau din noapte, fie zi lucrătoare, weekend sau sărbătoare legală. Însă, trebuie să recunosc că, deși am început de mulți ani să fac cumpărături online în domeniul electronicelor, electrocasnicelor și cărților, am avut rețineri până de curând în ceea ce privește hainele și încălțămintea. Îmi era mereu teamă că măsurile nu s-ar potrivi. În ultimele luni, însă, am început să fac tot mai multe cumpărături online și m-am gândit că un ghid pentru cumpărături online ar fi extrem de util. Așadar, în continuare îți voi da câteva sfaturi despre cum să cumperi de pe internet în siguranță.
Verifică întotdeauna ca magazinul de unde vrei să faci cumpărături online să fie de încredere
Primul și cel mai important aspect pentru a face cumpărături online în siguranță este să verifici încrederea pe care o oferă magazinul online de unde vrei să cumperi. Este recomandat să faci o cercetare online, pentru a afla dacă magazinul respectiv este de încredere. Există site-uri unde poți vedea recenziile diferitelor magazine online, dar te poți baza și pe pagina de Facebook a magazinului, unde poți citi recenziile utilizatorilor.
În general, este recomandat să cumperi de pe site-urile mari și cu renume însă, în unele situații, este posibil ca produsul pe care îl cauți să nu fie disponibil într-un astfel de magazin. În acest caz, poți să verifici foarte simplu dacă magazinul unde există produsul este de încredere.
Alături de recenziile celor care au mai comandat de pe site, este recomandat să mai ai în vedere câteva aspecte. Printre acestea se numără politica de confidențialitate și de utilizare a datelor personale, politica de retur și verificarea veridicității site-ului. De exemplu, dacă nu ești sigur că site-ul este unul de încredere, poți verifica dacă are un sediu comercial și date care să îți asigure existența magazinului respectiv.
Exemplu personal
O să îți dau și un exemplu personal despre cât de important este să verifici dacă magazinul de unde vrei să faci cumpărături online este de încredere. Chiar recent, am vrut să îi cumpăr fetiței mele un cadou pentru ziua ei de naștere. Am găsit produsul pe care și-l dorea într-un magazin online de care nu mai auzisem până atunci. Prețul era mult mai mic decât în orice altă parte, astfel că tentația de a plasa comanda fără să stau pe gânduri era foarte mare.
Totuși, având deja o oarecare experiență în online, mi-am zis să văd niște recenzii ale magazinului. Surpriza a fost când, pe pagina de Facebook aferentă magazinului respectiv, am găsit o recenzie în care se spunea că produsul comandat nu a ajuns niciodată la destinație. Am renunțat la ideea de a cumpăra de pe site-ul respectiv și am apelat la un alt site unde, deși prețul era mult mai mare, am găsit recenzii pozitive și de unde am primit produsul la timp.
Verifică metodele de plată disponibile
Un alt factor deosebit de important în alegerea magazinului online de unde să comanzi este plata. Asigură-te că verifici metodele de plată disponibile. În general, este de preferat să optezi pentru un magazin online care oferă diverse metode de plată disponibile, precum plata cu cardul, prin PayPal sau ramburs la livrare. De asemenea, în cazul în care magazinul respectiv oferă posibilitatea de a plăti online, asigură-te că metoda de plată este verificată și de încredere. Cu siguranță nu ai vrea ca informațiile tale de plată să ajungă în mâinile altcuiva.
Verifică întotdeauna tabelul de mărimi la cumpărături online de îmbrăcăminte și încălțăminte
Multă vreme, am evitat să dau comenzi online de îmbrăcăminte și încălțăminte. Însă am descoperit că tot mai multe magazine online pun la dispoziția clienților tabele de mărimi, care să îi ajute să aleagă mărimea potrivită. Mărimea hainelor și a încălțămintei poate varia atât de la un magazin la altul, cât și de la un produs la altul. De aceea, multe magazine online oferă nu doar un tabel de mărimi general, ci și un tabel de mărimi individual, pentru fiecare produs în parte. Așadar, asigură-te că verifici întotdeauna tabelul de mărimi corespunzător, pentru a nu te complica ulterior cu schimburi sau retur.
În cazul în care, în general, porți mărimi cu jumătăți de măsură, iar pe site sunt doar măsuri întregi, este recomandat să optezi pentru mărimea mai mare.
Verifică recenziile produsului pe care vrei să îl cumperi
Este de la sine înțeles faptul că recenziile produselor sunt subiective, însă ele reflectă experiența pe care un cumpărător a avut-o cu produsul respectiv. Aceste recenzii te ajută să îți dai seama dacă produsul respectiv ar fi sau nu pe gustul tău. Este recomandat să verifici întotdeauna recenziile produselor pe care dorești să le cumperi, pentru a putea să îți setezi așteptările în funcție de ceea ce au observat alți cumpărători la produsele respective.
Verifică metodele de livrare disponibile
Un alt aspect important atunci când vine vorba despre cumpărăturile online este livrarea. Pentru a te asigura că faci cea mai bună alegere pentru tine, este recomandat să verifici metodele de livrare disponibile, precum și perioada estimată de livrare. Unele magazine online lucrează doar cu Poșta Română, iar timpul de livrare în acest caz poate fi destul de mare. Alte magazine lucrează doar cu un anumit curier, în timp ce altele oferă posibilitatea de a alege curierul preferat, dintr-o varietate de opțiuni.
De asemenea, în cazul în care faci cumpărături online din magazine din străinătate, asigură-te că știi din timp cum și în cât timp se face livrarea. Unele comenzi din străinătate sunt livrate la Poșta Vamală, care nu este disponibilă în toate localitățile din țară. În plus, comenzile venite din străinătate pot fi taxate cu taxa cunoscută sub denumirea de taxă vamală. Acesta este încă un aspect important care ține de livrare și despre care trebuie să te interesezi înainte de a plasa o comandă online.
Avantajul este că există diverse platforme online pe care poți urmări coletul tău, indiferent de țara de proveniență și țara de destinație. O astfel de platformă este Order Tracking, unde poți verifica mai multe numere de urmărire a coletului.
Cumpărături online în siguranță în câțiva pași
Acestea sunt cele mai importante aspecte de care trebuie să ții cont atunci când faci cumpărături online. Asigură-te că urmezi aceste sfaturi, pentru a te bucura de comenzi online reușite, pe placul tău. Spor la cumpărături!
Foarte util articolul. Îmi place să fac cumpărături online și prefer să le fac în deplină siguranță.
Bun, foarte folositor ghidul. Destul de aprofundat pentru o experiență bună.
Primul lucru pe care îl verific la orice magazin online de unde mă gândesc să cumpăr este certificatul SSL și valabilitatea acestuia. Este esențial.
Sigur, este foarte ușor să obți unul, dar atunci te vei identifica, ca deținător al domeniului și site-ului respectiv, ceea ce înseamnă că în caz de nevoie, datele tale pot fi extrease cu ușurință de către un cumpărător nemulțumit.
Dacă magazinul online nu are certificat SSL sau acesta este expirat sau are probleme, nu mai petrec nici o clipă acolo. Caut alt magazin.
Mi-a plăcut ghidul tău și cred că e bine să fim conștienți de capcanele cărora ne supunem cumpărând online. Dar desigur, aici vine ghidul tău și ne învață cum e bine să procedăm pentru cumpărături vesele online. Deci mulțam pentru asta!
Felicitări pentru articol, Eva!
Multumesc mult pentru comentariu si apreciere, dar si pentru completare! Uite ca eu am omis acest detaliu, de altfel extrem de important, asa cum ai zis si tu.
Uh, se pare că am mâncat un i din „obții”.
Se mai întâmplă. 😉
Foarte bune sfaturile tale.
Ma bucur ca iti plac!