Coronavirusul – între realitate și isterie. Opinie personală

coronavirusul

Mă uit la situația din lume și nu știu dacă să râd sau să plâng. Dar știu sigur cine râde: industria farmaceutică și toți producătorii de alimente/deținătorii de hypermarketuri și alții asemenea. Da, sunt sigură că ei râd, și încă bine de tot, parcă mi-i și imaginez fericiți cum e pisica atunci când descoperă oala de smântână descoperită și nesupravegheată. Și cum să nu râdă?! Cum să nu râdă, când văd că oamenii au luat-o razna de când cu Coronavirusul, de parcă s-ar fi anunțat apocalipsa?!

Oh, stai! Apocalipsă anunțată am mai avut în câteva rânduri și, totuși, nu am văzut atunci rafturile magazinelor golindu-se, nici oameni începând să cumpere compulsiv tot ce consideră că i-ar putea feri de pericol.

Văzând în ultimele zile tot ceea ce se întâmplă în țara noastră și în altele în care s-a răspândit (sau nu) Coronavirusul, singurul lucru la care mă pot gândi e cât de ușor ne pierdem noi, oamenii, rațiunea. Da, fix rațiunea, adică aia care ne diferențiază în mod obișnuit de animale.

Accesul la informație versus mass-media și fake news

În zilele noastre, cam oricine are acces la internet și, implicit, la informație. S-a mai discutat și repet și eu: informații se găsesc cu duiumul, unele de calitate, altele în stilul fake news, depinde de fiecare individ în parte să filtreze informația și să se asigure că își culege datele doar din surse sigure. Din curiozitate, am citit o mulțime de postări zilele astea, despre Coronavirus, despre isteria care s-a creat în jurul virusului și cam despre orice am găsit pe subiect.

Un lucru e sigur: mass-media profită din plin de virus, având o bună perioadă de acum încolo material pentru așa-numitele știri. Și le spun așa din cauză că ultimele apariții din presă sunt orice, numai știri în adevăratul sens al cuvântului, nu. S-a umplut internetul de fake news, de postări care mai de care mai „sfătuitoare”, unele mai „soft”, altele de-a dreptul alarmante pentru populația care pleacă urechea la tot ce aude/vede/citește. Citește? Ha, ha! Altă glumă bună a zilelor noastre!

Coronavirusul – între realitate și isterie

Spuneam că am citit o mulțime de materiale zilele astea. O să las deoparte toate postările aiuristice peste care am dat și o să mă raportez, în schimb, doar la cele din surse de încredere. În primul rând, am dat peste câteva interviuri cu medici și experți în domeniu. Din interviurile acestea, am aflat că virusul COVID-19 se propagă mai ușor, dar nu este la fel de letal precum alți viruși gripali din aceeași familie.

Tot din articole de pe surse de încredere am aflat că noul Coronavirus are o rată de mortalitate mult mai scăzută decât alte boli cu care omenirea se confruntă nu de două luni, nici de 10 ani, ci de zeci de ani. De exemplu, într-un articol de pe site-ul Le Monde apare un grafic din care puteți să deduceți singuri cam care este diferența dintre Coronavirus și alte boli extrem de răspândite în lume de-a lungul timpului.

Opinie personală despre isteria cu Coronavirusul

Repet, este doar opinia mea personală și nu susțin, sub nicio formă, că am cunoștințe sau pregătire în domeniu. Tot ceea ce vă scriu sunt strict gândurile mele, ideile pe care mi le-am format citind diverse articole și observând comportamentul oamenilor. Așadar, virusul COVID-19 este o tulpină a virusului gripal. Ca orice alt virus gripal de până acum, și acesta are capacitatea de a ucide persoanele care suferă și de alte boli, precum diabetul sau problemele cardiace. Ca o concluzie, virusul nu este cu mult diferit față de alți viruși gripali, diferența principală constând în faptul că nu a fost cunoscut anterior, se răspândește repede și nu are tratament cunoscut, până la momentul de față.

Astfel, nu pot să nu mă întreb: de unde toată isteria asta? Și singurul răspuns plauzibil pare acela că oamenii și-au pierdut, brusc, rațiunea. Împinși, probabil, de mass-media, de toate știrile alarmiste și fake news-urile de prin social media, au uitat că au un creier pe care îl pot folosi pentru a judeca puțin lucrurile înainte de a acționa. Și, astfel, s-a ajuns la cumpărături compulsive de apă, sucuri, făină, mălai, lapte și… câte și mai câte! (Lapte?! Cum am devenit, brusc, băutori de lapte? Adică, laptele ăla are un termen de expirare, fraților! O fi el pasteurizat și toate cele, dar cât să-l poți ține în casă înainte să îl consumi?!)

Încă aștept să ne trezim la realitate. Până atunci, un lucru e cert: magazinele vând mai bine decât de sărbători, farmaciile au epuizat stocurile, iar măștile chirurgicale și-au multiplicat prețurile și cu 2000%. Arată bine, nu? Personal, mă aștept ca, dacă isteria continuă în ritmul ăsta, să se dubleze și prețurile de la rafturile magazinelor, în curând.

Sursa foto: Pixabay

12 thoughts on “Coronavirusul – între realitate și isterie. Opinie personală

  1. Da, mulți o ia razna acum, de la un virus gripal care inca nici nu a ajuns la noi, dar când se da un cod roșu de furtuna, merg la grătare și stau pe sub pomi când începe furtuna. Mâncare să fie, restul nu mai contează. La săpun nu se epuizează stocurile 😅

  2. Eu deja nu mai am putere sa zic nimic despre aceasta isterie. Se vede nivelul, care, din păcate e sub cel al mării. Nu vreau să fiu rea, dar asta e prostie curata. De care profită cei deștepți. Punct.

  3. Buna analiza! 🙂 Probabil ca toate reactiile astea din Europa au venit mai ales vazand ce se intampla in China, cu izolarile obligatorii, fara sa se gandeasca unii ca la noi ele nu vor fi aplicate niciodata cu aceeasi duritate, pentru ca aici nu e dictatura. 🙂

  4. Isteria e mai puternica decat boala, panica si debusolarea se conduc mai usor. Traim o realitate deforamta speculata si alimentata de mass-media.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: