S-a sfârșit înainte să înceapă – Ioana Dumitrăchescu

s-a sfârșit înainte să înceapă

După ce am citit toate cărțile scrise până acum de Ioana Dumitrăchescu, pot afirma cu încredere că noul roman, „S-a sfârșit înainte să înceapă” este cel mai bun. De data aceasta, Ioana a creat o poveste frumoasă, dar tristă, de dragoste, verosimilă și ușor de parcurs. Nu știu dacă aș încadra romanul la cărți de dragoste sau, mai degrabă, la dramă. Totuși, Ioana are talent la scris drame și, de data aceasta, a reușit să creeze una care îl mișcă pe cititor.

Citind cartea, am reușit să simt suferința personajelor, trăirile lor. Am fost tristă pentru ele, am sperat atunci când au sperat și ele că totul s-ar putea îndrepta spre bine și am încercat să le înțeleg pe fiecare, cu deciziile luate.

S-a sfârșit înainte să înceapă – o poveste despre o iubire imposibilă

Antonio Fognini și-a dorit din adolescență să devină chirurg. Visul său s-a îndeplinit, el devenind cel mai celebru chirurg cardiovascular din Italia. Însă, atunci când cariera este cel mai de preț scop în viață, iubirea nu-și găsește locul. Totuși, în ciuda carierei și a dorinței de a fi cel mai bun în domeniul său, Antonio s-a căsătorit de tânăr cu Marisa, prietena sa din copilărie.

Între Antonio și Marisa a existat întotdeauna o foarte strânsă relație de prietenie, însă nu a existat iubirea aceea pasională la care visează oamenii. Căsătoria lor era, mai degrabă, din obligație, decât din dragoste, cel puțin din privința lui Antonio. Însă, în timp ce el visa la o carieră strălucită în medicină, Marisa visa la familie și copii.

Viața lui Antonio se schimbă atunci când o cunoaște pe Paola, o pacientă a sa. Paola suferă de o boală gravă la inimă, din cauza căreia viața ei stă în permanență sub amenințarea morții. Însă, așa cum descoperim citind cartea, Paola nu a ajuns întâmplător la Antonio. Între ei doi începe o relație, cu toate că, inițial, Antonio se opune vehement ideii de a-și înșela soția.

„I-am luat mâinile în palme, erau reci. Circulația îi era proastă. Cu mâna îi mângâiam părul și o șuviță rebelă ce îi cădea în față, am dat-o la o parte. Ceva în inima mea bătea pentru ea. Gândul că ating o altă femeie îmi stârnea fiori reci pe șira spinării. M-am oprit la timp, înainte să fac vreo prostie.”

Drama personajelor

Pe durata romanului, urmărim parcursul celor trei personaje: Antonio, Marisa și Paola. Fiecare dintre ei suferă din cauza iubirii. Antonio suferă din cauză că, deși a găsit dragostea adevărată, este hotărât să îi rămână aproape soției, așa cum a jurat la căsătorie.

Marisa, pe de altă parte, simte că Antonio s-a îndepărtat de ea, dar suferă și din cauză că, deși își dorește foarte mult copii, nu rămâne însărcinată. În plus, atitudinea soțului ei față de ideea de a avea copii o demoralizează complet.

Paola reușește să obțină atenția lui Antonio și îl acaparează într-o relație pasională. Totuși, acesta refuză să divorțeze, motiv pentru care Paola se simte neîmplinită.

Dar unde vor duce toate aceste suferințe? Așa cum veți vedea, citind cartea, fiecare decizie duce la consecințe, care adeseori sunt grave.

S-a sfârșit înainte să înceapă – drama iubirii și a vieții

Până acum, v-am spus doar despre dramele personajelor, cauzate de iubire sau de lipsa acesteia. Însă romanul este mai complex decât triunghiul amoros. Astfel, o vedem pe Paola, cu o sănătate șubredă și o nevoie disperată de a obține un transplant de inimă. Antonio, medic chirurg cardiovascular, o vede cum se stinge cu fiecare clipă, dar nu are puterea de a-i obține transplantul atât de necesar. Din acest punct de vedere, urmărim o adevărată dramă, o goană după șansa la viață și sacrificiile la care sunt dispuse personajele să recurgă, în speranța unei minuni.

Cartea este scrisă din perspectiva personajului principal, Antonio Fognini. Pe alocuri, sunt inserate câteva pasaje din jurnalul Paolei.

„Dacă aceste memorii vor reuși să producă un cutremur în ființa ta, mă declar mulțumit. Și de pe acum te avertizez: lasă-ți sufletul să se înspăimânte, inima să vibreze și mintea să rătăcească printre rândurile așternute.”

Mai multe detalii nu vă ofer, însă vă spun că trebuie să citiți cartea aceasta, dacă vă plac dramele și poveștile de iubire. Singura mea observație la adresa cărții este privitoare la greșeli. Însă Ioana m-a asigurat că tirajul care va ajunge la cititori va fi lipsit de aceste greșeli.

10 thoughts on “S-a sfârșit înainte să înceapă – Ioana Dumitrăchescu

  1. Foarte frumoasă recenzia ta. Citesc și eu cartea, dar încă nu am terminat-o și până unde am ajuns, îmi place nespus de mult. Când mă desprind din lectura cărții (deoarece mai am și alte lucruri de făcut), mintea și inima mea rămân acolo în poveste… Mi-a intrat la suflet cartea aceasta. Felicitări Ioanei! :-*

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: