Cum să ai o vacanță frumoasă cu mașina prin Europa

cu mașina prin europa

De ani de zile ne dorim să mergem într-o vacanță prin Europa. Întotdeauna, ceva ne-a oprit. Acel ceva se rezuma, pe scurt, la lipsa permisului de conducere. Desigur, o variantă ar fi fost să mergem cu avionul, dar eu am insistat de fiecare dată că prefer mașina. Și asta nu doar din cauza costurilor pe care le presupune o călătorie cu avionul, ci și din cauză că îmi doream neapărat să călătoresc cu mașina prin Europa. Experiența călătoriei mi se pare cu totul alta atunci când ai ocazia să vezi fiecare loc prin care treci, să admiri peisajele pe care ți le oferă fiecare țară în parte.

Acum, că bariera permisului de conducere a fost depășită, este timpul să punem la cale vacanța la care am visat de atâta timp. Așadar, pentru anul viitor, am stabilit o vacanță în Spania, în care vom merge eu cu soțul și fetița noastră și cu fratele meu, care locuiește în Germania. Așadar, vom face și o escală în Germania, să îl luăm pe fratele meu. Vom sta două săptămâni în Spania, la o cabană de la malul mării, astfel că vom avea nevoie de bagaje destul de voluminoase. Acesta a fost încă unul dintre motivele pentru care am insistat să mergem cu mașina, știind că bagajele mari se plătesc suplimentar pentru cala avionului.

cu mașina prin europa
Foto din arhiva personală

Cum ne asigurăm că vom avea o experiență plăcută cu mașina prin Europa?

Suntem obișnuiți ca, atunci când ne pregătim pentru o vacanță, să ne ocupăm de tot ce înseamnă rezervare de hotel/cabană/pensiune, de căutarea restaurantelor unde să luăm mesele, de întocmit o listă cu obiectivele turistice pe care ne dorim să le vizităm și de planificarea traseului. În plus, avem grijă să ne pregătim bagajele cu tot ceea ce ne-ar putea fi de folos: de la haine subțiri la groase, de la lungi la scurte, să ne asigurăm că vom putea purta ținuta potrivită, indiferent de vremea de care vom avea parte. De asemenea, vom avea nevoie de câteva perechi diferite de încălțăminte pentru fiecare dintre noi. Nu uităm nici de aparatul foto, care este ne nelipsit într-o vacanță prin Europa. Iar Denisa sigur nu va pleca de acasă fără câțiva ponei de-ai ei!

Însă dincolo de toate aceste aspecte, mai este unul extrem de important, care trebuie luat în considerare: mașina. Având în vedere că avem de gând să mergem cu mașina prin Europa, nu putem risca să ne confruntăm cu niciun fel de incidente care să ne strice experiența. Așadar, trebuie să ne pregătim și mașina pentru excursia pe care o punem la cale.

Știu că neplăceri apar întotdeauna, chiar și atunci când pleci într-o excursie la care ai visat de ani de zile. Dar depinde și de noi să ne pregătim corespunzător pentru drum, pentru a încerca, pe cât posibil, să reducem riscul apariției unor neplăceri. Categoric, trebuie să ne asigurăm că mașina este dotată cu toate produsele necesare care să ne ajute să parcurgem cu bine tot drumul pe care îl avem de făcut.

Cum echipăm mașina pentru o excursie prin Europa?

Primul lucru la care mă pot gândi este o cutie portbagaj. Am găsit pe AutoGedal o cutie portbagaj transport bagaje Towbox V2 negru. Este alegerea ideală pentru a putea lua cu noi toate bagajele de care avem nevoie. Desigur, portbagajul mașinii noastre este suficient de încăpător în mod obișnuit dar, având în vedere câte bagaje vom avea de data aceasta, consider că este mai prevăzător să ne asigurăm că avem și o cutie portbagaj.

Avantajele cutiei portbagaj Towbox V2 sunt numeroase. Dintre ele amintesc faptul că această cutie portbagaj este prevăzută cu un separator central care previne mișcarea laterală a încărcăturii pe parcursul deplasării vehiculului, este prevăzută cu un capac de dimensiuni generoase, are un sistem antifurt și un sistem care permite rabatarea, pentru a nu restricționa accesul la portbagajul mașinii. Nu limitează viteza de deplasare a mașinii și este echipată cu sistem de roți rabatabile și ajustabile, semnalizări, stop frână, marșarier și ceață. În plus, este omologată EU în conformitate cu directivele EC în vigoare și a fost supusă testelor CitiCrash, astfel că este autorizată pentru circulația pe drumurile publice. Este compatibilă cu toate tipurile de cârlige de remorcare și poate fi montată pe aproape orice autoturism.

Iar acest ultim detaliu mă duce la următorul punct de pe lista mea, mai exact, la cârligul de remorcare. Întrucât mașina noastră nu este prevăzută cu un astfel de accesoriu, vom avea nevoie de un cârlig remorcare BMW. Pe AutoGedal am găsit foarte simplu cârligul de remorcare potrivit mașinii noastre. Datorită modului de selectare a categoriilor, mașinilor și modelelor din fiecare brand, mi-a fost foarte ușor să găsesc exact categoria de care aveam nevoie, și asta în condițiile în care eu nu mă pricep deloc la mașini.

cu mașina prin europa
Foto AutoGedal

După ce am studiat oferta de cârlige remorcare pentru BMW seria 5 din 2001, am ales acest Cârlig remorcare BMW Seria 5 E39 1995-2003 tip semidemontabil Hakpol. Am decis asupra acestui cârlig deoarece are omologare EU și RAR. Este un cârlig semidemontabil cu șuruburi și vine însoțit de o instalație electrică standard cu kit 7 pini.

Siguranța este cheia când pleci cu mașina prin Europa

Desigur că primul meu gând a stat tot la bagaje, doar nu v-ați așteptat să mă gândesc la mașină, nu? Totuși, analizând mai bine situația și ideea unei vacanțe cu mașina prin Europa, am realizat că există un aspect chiar mai important decât bagajele, și anume, siguranța mașinii și, implicit, a noastră.

Iar pentru a garanta siguranța mașinii, trebuie să luăm un scut motor BMW. Acest scut motor metalic protejează motorul și baia de ulei a mașinii. Oferă rezistență crescută la impactul cu diverse obiecte de pe carosabil și acoperă compartimentul din față al mașinii, pentru a reduce defecțiunile cauzate de praful și noroiul care întră în zona motorului.

cu mașina prin europa
Foto AutoGedal

În plus, pentru că încă nu știm peste ce drumuri vom da în calea noastră, scutul pentru motor ne va scuti de riscul de a ne trezi pe drum, departe de casă și fără o mașină funcțională. Gropile din asfalt, trecerile la nivel cu căile ferate dezafectate și chiar bordurile prea înalte reprezintă toate un risc atunci când vine vorba despre motorul mașinii și despre baia de ulei, care se poate sparge în contactul cu toate aceste inconveniente ale drumului.

Iar pe lângă faptul că scutul protejează motorul și baia de ulei, mai are încă un avantaj demn de luat în considerare când plecăm într-o vacanță atât de lungă. Mai exact, scutul pentru motor are rol de izolator fonic al zgomotelor pe care le produce motorul în timpul deplasării vehiculului. Astfel, nu riscăm să fim deranjați de acest zgomot al motorului pe parcursul drumului.

Mașina e aranjată, putem continua pregătirile

Acum, că am asigurat toate piesele necesare pentru ca mașina să fie în siguranță și noi să avem la dispoziție suficient spațiu pentru toate bagajele și pentru o călătorie liniștită, este timpul să continuăm cu restul pregătirilor. Sunt liniștită știind că mașina va fi dotată cu cârligul pentru remorcare, cutia portbagaj și scutul pentru motor atunci când vom pleca în vacanță în Europa.

De acum, pot să mă ocup de alegerea perioadei pentru vacanță și pregătirea bagajelor. Nu pot să nu mă felicit în gând pentru ideea de a merge cu mașina prin Europa, acum că știu că vom avea spațiu îndeajuns pentru oricâte bagaje, spre deosebire de limitarea pe care am fi avut-o dacă alegeam să mergem cu avionul.

Acum, abia aștept să împachetez bagajele, să le urc în mașină și să pornim în vacanța la care visăm de ani de zile!

Articolul a fost scris pentru proba a treisprezecea de la SuperBlog 2019.

Disclaimer: Fotografiile sunt de pe site-ul AutoGedal și din arhiva personală.

8 thoughts on “Cum să ai o vacanță frumoasă cu mașina prin Europa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: