Bună dimineața, Verônica! – Ilana Casoy și Raphael Montes

Bună dimineața, Verônica! – Ilana Casoy și Raphael Montes

Ador thriller-ele, iar dacă sunt și scrise inteligent, cu atât mai mult îmi place să le citesc. Și fix așa este cartea Bună dimineața, Verônica!, un roman brazilian scris de Ilana Casoy și Raphael Montes. Cartea este acum ecranizată într-un serial original Netflix și s-ar putea să vă povestesc în curând și despre serial. Deși am zis din start că vreau să văd și serialul după ce citesc cartea, atât de mult mi-a plăcut aceasta încât n-am mai avut răbdare și m-am uitat și la primul episod imediat după. Cu toate că romanul este unul foarte dur și am simțit nevoia de o pauză sau o „schimbare de registru”, mintea mea rămăsese la carte, astfel că a fost necesar să văd primul episod, să-mi liniștesc mintea puțin.

Așa cum ziceam, este un roman dur, o poveste cu personaje crude. Am început cartea ieri dimineață și seara am terminat-o, pentru că m-a captivat într-atât încât nu puteam amâna aflarea deznodământului. Cu toate astea, pe parcursul lecturii am avut nevoie de pauze, să „diger” informațiile, să mă deconectez puțin de la toată nebunia personajelor. Este categoric o carte care îți dă fiori și îți face stomacul să se strângă nu doar de emoție și anticipare, ci și de oroarea scenelor prin care trec personajele.

Recunosc că, citind cartea, nu am putut să nu fac o analogie cu realitatea, cu modul în care multe femei ajung chiar să fie ucise de parteneri, pentru că nimeni, nici măcar poliția, nu le întinde o mână de ajutor, nici măcar atunci când ele își calcă mândria și teama în picioare și fac primul pas spre a se elibera de agresorii lor, denunțându-i. Dar haideți mai bine să vă povestesc puțin despre carte.

Verônica – o adevărată luptătoare pentru lege

Trebuie să recunosc că mi-a plăcut de Verônica din prima, cu toate că au fost și momente în care părea dispusă să renunțe, iar cu asta nu am fost de acord. Verônica este secretara șefului Poliției Civile a statului São Paulo. O femeie „de 38 de ani, cu greutate peste medie”, cu o căsnicie aparent reușită și mamă a doi copii, Verônica pare invizibilă pentru cei cu care intră în contact la muncă. Șeful ei, Carvana, este descris de către ea ca fiind o „lepră insensibilă”, lucru cu care am fost de acord.

O femeie, pe nume Marta Campos, iese plângând din biroul lui Carvana, iar la scurt timp după, se aruncă de la geamul secției, de la etajul unsprezece al clădirii. Verônica este hotărâtă să afle ce s-a întâmplat cu femeie, însă Carvana pare total dezinteresat de caz. Întărâtată de dezinteresul lui Carvana, Verônica începe o anchetă pe cont propriu, în speranța de a afla ce s-a întâmplat cu Marta Campos, ce a determinat-o să se sinucidă și să îi facă dreptate.

Văzând-o pe Verônica la știri, dând un interviu, Janete prinde curajul să își spună povestea. Așadar, o sună pe Verônica și îi declară că soțul ei s-ar putea să o ucidă și a ucis și alte femei. Deși îi raportează șefului ei, acesta refuză să se ocupe de caz fără ca Janete să depună plângere în secție, astfel că Verônica ia și acest caz pe umerii săi, fără știrea șefului său.

Bună dimineața, Verônica! – un thriller dur

Așadar, avem ocazia să o urmărim pe Verônica încercând să dezlege misterele celor două cazuri. Așa cum vedeți, în ambele cazuri sunt implicate femei. Aflăm că Marta a suferit în urma unei despărțiri, ajungând să apeleze la site-uri de matrimoniale, unde a cunoscut un bărbat, care s-a dovedit a fi un ticălos. Pe de altă parte, Janete își iubește soțul, polițist în cadrul Poliției Militare, însă alături de el participă la racolarea unor tinere. Ce se întâmplă cu acestea, Janete își poate doar imagina. Tot ce știe este că soțul ei practică ceea ce pare a fi un ritual indian, în cadrul cărora le torturează pe tinerele racolate, iar după ritual, fetele sunt de negăsit. În plus, în timpul ritualului, capul lui Janete este închis într-o cutie de lemn, astfel că ea nu vede, doar aude țipetele îngrozite ale femeilor.  

Verônica este dispusă să își riște familia și chiar viața pentru a descoperi adevărul despre cele două cazuri și pentru a putea aduce dovezi pe biroul lui Carvana, pentru a-l determina să ia în considerare implicarea poliției în rezolvarea cazurilor celor două femei. Pe parcursul poveștii, dă dovadă de determinare și ambiție, cu atât mai mult cu cât este dispusă să facă și ilegalități, atât timp cât acestea o pot ajuta să facă dreptate.

Așa cum probabil v-ați dat seama, avem parte de o lectură dură, cu scene de o cruzime greu de imaginat. Cu toate astea, cartea mi s-a părut foarte bine scrisă, iar subiectele abordate, chiar inteligent alese, cu atât mai mult cu cât știm că birocrația și legile nu sunt deloc de partea unor femei trecute prin astfel de situații precum cele din carte.

Bună dimineața, Verônica! – o carte care îți dă de gândit

Cu toate că anumite scene au fost greu de digerat, m-a impresionat această carte. Mi-a plăcut tare mult determinarea Verônicăi, faptul că, știind la ce pericole se supune, a continuat să lupte pentru dreptate și pentru a face măcar puțină lumină în cazul celor două femei.

Janete, pe de altă parte, mi s-a părut un personaj care reprezintă extrem de bine tiparul femeii abuzate de către partener: o femeie care se vede ca o victimă, însă nu are curajul să ia atitudine nici măcar atunci când primește sprijinul altora, o femeie care, atunci când are de ales între a se salva sau a rămâne lângă partenerul-agresor, alege să îl apere, punându-și propria viață în pericol.

Recomand cu încredere această carte tuturor celor cărora le plac thriller-ele, dar și femeilor, pentru că, în esență, cartea este despre femei și despre violența domestică.

Cartea Bună dimineața, Verônica! de Ilana Casoy și Raphael Montes poate fi comandată de pe site-ul Editurii Publisol.

6 thoughts on “Bună dimineața, Verônica! – Ilana Casoy și Raphael Montes

    1. Mulțumim! Da, să știi că și asta a fost deosebit la carte, e altceva, alte locuri, alte nume… oricum, birocrația și corupția nu par foarte diferite de realitatea din țara noastră, să fiu sinceră :)))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: