Prima mea întâlnire cu cărțile autorului Petre Sălcudeanu a fost prin intermediul cărții „Ucenicie printre gloanțe”, despre care v-am vorbit deja pe blog și care mi-a deschis apetitul pentru cărțile renumitului scriitor. De stilul de scriere am fost fermecată de atunci, iar acum, după ce am citit cartea „Un biet bunic și o biată crimă”, pot afirma că am ajuns să îl îndrăgesc pe personajul acestei serii, celebrul Bunicul. Cărțile, reeditate la Editura Publisol, atrag și prin coperte, deoarece seria cu Bunicul are același design al copertei, diferind doar culoarea de la un volum la altul.
Bunicul este un ofițer de miliție pensionar, căruia foștii colegi îi oferă periodic câte un caz mai straniu. De data aceasta, primește un accident de mașină, care aparent este rezolvat. Pentru a rezolva acest caz, Bunicul îi are alături pe cei doi prieteni devotați ai săi: Alsacianul, câinele pe care l-a salvat de la condamnare când îi venise patrupedului vremea pensionării din Miliție, și Panaitescu, șoferul pensionat din Miliție.
Mi-au plăcut tare mult cele trei personaje, împreună formează un trio amuzant, simpatic. Și spun trei deoarece și alsacianul joacă un rol important în poveste, câteva capitole chiar îi înfățișează aventurile pe care le are în încercarea de a-l ajuta pe Bunic la rezolvarea anchetei.
Bunicul trebuie să găsească vinovatul
Dan Vrânceanu și mama sa plecau spre mare. În drum, o căruță era trasă pe dreapta și parcată aproape regulamentar, doar că nu era luminată. Mașina a lovit căruța, iar mama șoferului, Agatha Vrânceanu, a murit în urma impactului. Dan ajunge la secția de boli nervoase. Deși accidentul este cât se poate de simplu de rezolvat, șoferul fiind vinovatul fără tăgadă, căpitanul Alexiu îi cere Bunicului să ancheteze acest caz, mai mult din dorința de a-i oferi o ocupație, știind că doar rezolvarea cazurilor îl țin pe Bunic sănătos și în viață la cei 70 de ani ai săi.
Bunicul ia cât se poate de în serios ancheta și astfel începe o adevărată goană după găsirea vinovatului. Își începe ancheta chiar de la locul accidentului, în Afumați. Pe lângă informațiile pe care le obține acolo, descoperă încă un lucru interesant, care îl va „bântui” pe parcursul anchetei: în localitate există mai multe persoane cu același nume de familie, deși aparent nu sunt legate prin vreun grad de rudenie.
Cât de repede, Bunicul o interoghează pe Emilia, soția șoferului. Emilia este un personaj enigmatic, iar Bunicul își dă rapid seama că în jurul ei planează o serie de minciuni. Însă care este adevărul în legătură cu ea și, mai ales, cu soțul ei, descoperă după numeroase întrevederi cu aceasta și cu alte personaje implicate, direct sau indirect, în povestea vieții lui Dan.
Un rol important în poveste îl joacă și Gavrilă, fratele lui Dan. Amândoi frații au făcut închisoare, iar acest detaliu poate să reprezinte un punct-cheie în dezlegarea misterului.
Un biet bunic și o biată crimă – o carte captivantă, cu personaje simpatice
Așa cum am spus, personajele mi-au fost simpatice. Bunicul mi-a amintit de alte personaje celebre, fiind un personaj inteligent, care nu se lasă păcălit de aparențe și nu poate fi dus de nas cu farmecele personale ale unei femei.
Povestea este captivantă, m-a ținut prinsă între paginile sale. Lectura cărții „Un biet bunic și o biată crimă” mi-a adus aminte de gimnaziu și liceu, când savuram cărțile scrise de Agatha Christie. Cu aceeași plăcere savurez acum cărțile scrise de Petre Sălcudeanu. Mă bucur că am următoarele cărți din serie, iar atunci când vreau să merg „la sigur” cu o lectură bună, voi alege cu siguranță să citesc și alte aventuri ale Bunicului.
Voi ați citit cartea „Un biet bunic și o biată crimă” sau alte cărți ale autorului? Dacă nu, vă recomand cu drag să o faceți!
Cartea „Un biet bunic și o biată crimă” de Petre Sălcudeanu poate fi comandată de pe site-ul Editurii Publisol.
Interesanta intriga si foarte simpatic titlul 🙂
Da, tare mult mi-a plăcut! 🙂
Cred ca ar fi si pe placul meu.
Și eu așa zic.