Cu un pahar de vin Fetească Neagră în mână și pizza de casă în fața mea, le permit amintirilor să mă cuprindă. Văd cu ochii minții tava cu pizza proaspăt scoasă din cuptor și pe bunica zâmbind cu bucurie când ne vede pe toți adunați în jurul mesei. Parcă simt și acum textura unică a blatului și aromele minunate ale ingredientelor pe care le folosea bunica pentru a face celebra ei pizza de casă. Revin rapid în prezent și realizez că tradiția nu constă doar în a prepara mâncare tradițional românească, ci și în bucatele transmise cu dragoste de la o generație la alta.
Iubesc mâncarea tradițională, dar pizza face parte dintr-o tradiție de familie. Bunica mea maternă, pe care am iubit-o mai presus de cuvinte, ne pregătea uneori o pizza de casă cum nimeni altcineva nu știe face. Ajunsă la maturitate, am realizat că aroma deosebită a mâncărurilor făcute de ea era dată de un ingredient secret pe care nimeni altcineva nu-l poate reda la fel: iubirea pe care ne-o purta.
Încă de când m-am mutat împreună cu soțul meu, mi-am dorit să fac și eu pizza de casă dar, deși însăși bunica mea îmi dăduse rețeta ei pentru blat, n-am reușit vreodată să îl fac să-mi iasă. De fapt, experiențele mele de făcut blat de pizza au fost demne de categoria „preparat dezastruos”. Ani de zile, am renunțat la idee și, de fiecare dată când aveam poftă de pizza, preferam să comand. Însă în vară am cumpărat o mașină de făcut pâine, care m-a salvat, având un program special pentru blat de pizza. De atunci, sunt mândră să pot să-mi răsfăț familia cu o pizza de casă care îmi amintește de bunica mea.
Sigillum Moldaviae și pizza de casă – un pairing perfect!
Așa se face că, atunci când curierul mi-a livrat coletul cu o sticlă de vin Sigillum Moldaviae – Fetească Neagră, am început să caut idei de pairing pentru a-i pune în valoare notele delicate de fructe. Îmi doream să găsesc o combinație care să îmi ofere momente de răsfăț culinar și așa am ajuns la ideea de a face pizza de casă.
Sigillum Moldaviae este un vin creat de Beciul Domnesc, o companie care exploatează peste 1400 de hectare cultivate cu viță de vie nobilă, amplasate în podgorii renumite din Moldova. Însă, alături de aceste hectare, cea mai mare mândrie a companiei este Monumentul Beciul Domnesc, care datează din vremea lui Ștefan cel Mare și unde sunt găzduite peste 100000 sticle de vin. Beciul Domnesc se mândrește cu o gamă variată de vinuri de calitate, care păstrează tradiția viticolă moldovenească.
Pentru a păstra aroma autentic românească, am adaptat rețeta mea de pizza. Astfel, am preparat un blat gros și pufos, pe care l-am uns cu sos de roșii amestecat cu ierburi aromatice. Am completat cu șuncă, ciuperci, ardei roșu, ceapă și cașcaval din belșug. Aromele s-au îmbinat perfect și au umplut bucătăria cu o mireasmă îmbietoare, pe măsură ce pizza se cocea în cuptor.
De îndată ce mâncarea a fost gata, am scos pizza aburindă din cuptor și am tăiat-o, iar soțul meu a desfăcut și a turnat vinul în pahare. Un parfum subtil de prune și fructe negre, împletit cu note delicate de condimente, ne-a întâmpinat din pahare.
Fiecare pahar de Sigillum Moldaviae păstrează în el o fărâmă din Moldova, din tradițiile străvechi. În acest pairing al vinului Fetească Neagră cu pizza de casă, am reușit să îmbin trecutul cu prezentul, tradiția cu modernul. Un pairing perfect, pentru o seară liniștită alături de soțul meu!
Ce pofta mi-ai facut! Si de pizza si de vin 🙂 Cred ca a fost tare buna combinatia. Sa va fie de bine!