Îmi place să cred că fiecare om are o poveste. Încă de mică am crezut că toți suntem actori pe scena vieții, o scenă ghidată de Divinitate, în care fiecare își joacă rolul. Poveștile se întrepătrund unele cu altele, se completează, se asociază, în funcție de rolul pe care fiecare îl are pe această imensă scenă. Avem eroi și noi suntem, la rândul nostru, eroi în poveștile altora. De-a lungul timpului, învățăm să dăruim altora, fie că vorbim despre a oferi lucruri materiale, bani, timp sau iubire.
Cui dăruim?
Am stat să mă gândesc ce am oferit eu în viața asta, cum i-am ajutat pe alții. Și recunosc, mi-a fost greu să-mi amintesc ceva, nu pentru că nu aș fi ajutat vreodată, ci pentru că, atunci când am făcut-o, am dat din suflet, fără să „notez” fapta pentru a o folosi ulterior în a obține recunoaștere pentru gestul meu.
Există numeroase campanii de ajutor, asociații și ONG-uri care periodic organizează campanii de strângere de fonduri pentru a susține diverse cauze. Cui alegem să dăruim dintre toți cei aflați în nevoie? Eu întotdeauna am fost mai degrabă impresionată de cazurile copiilor bolnavi și am ajutat atunci când am putut și cât sau cum am putut. Însă, recunosc, în general am ales să ajut cazuri pe care fie le cunoșteam personal, fie le știa cineva din anturajul meu. Și asta deoarece, cu multitudinea de cazuri existente, este greu să alegi cui să-i donezi în detrimentul altcuiva. În plus, există atât de multe asociații, încât uneori poate fi dificil să ai încredere.
Am făcut și eu mici donații de-a lungul anilor, în campanii precum cele organizate de Asociația pentru Micuțul Noel, care strânge fonduri pentru copiii grav bolnavi, sau Asociația Dăruiește Viață, care a construit un Spital în care copiii să fie tratați în cele mai bune condiții. De asemenea, am cumpărat cărți de la Sebastian Crăciun, din banii de cărți el susținând tratamentele de care are nevoie. Însă nu despre astea vreau să povestesc azi, ci despre cum am dăruit o bucată din sufletul meu, despre cum am oferit iubire unui copil care avea cea mai mare nevoie de o familie grijulie și iubitoare.
Am ales să dăruiesc o familie și o casă unui copil rămas fără mamă
Povestea mea, a noastră, este puțin neobișnuită, însă mie îmi place să cred că lucrurile nu sunt vreodată lăsate la voia întâmplării în Univers. Aveam 23 de ani în 2011, când am născut-o pe fiica mea. La doar o lună jumătate după mine, și soacra mea, având 41 de ani la vremea respectivă, a născut o fetiță. Anii au trecut, iar eu am rămas cu un singur copil, iar fiica mea, fiind singură la părinți atâția ani, nici nu și-a dorit vreodată să aibă o soră sau un frate.
Însă viața ne oferă adeseori surprize, uneori plăcute, alteori mai puțin… Așa se face că, în septembrie 2023, soacra mea, deși tânără, a decedat. Ne-am trezit peste noapte că o fetiță deodată cu a noastră a rămas fără mamă. În prima noapte n-am putut dormi aproape deloc, cum închideam ochii, îmi apărea Andrea în fața lor, și începeam să-mi fac griji pentru ea. A doua noapte la fel, astfel că, atunci când am mers să rezolvăm ultimele acte, am pornit hotărâți să o luăm la noi.
Deși nu rămăsese singură, având o soră majoră alături și un tată vitreg, noi ne doream să îi oferim tot ce puteam mai bun, să ne asigurăm că va avea o viață cât se poate de echilibrată și frumoasă. Pentru că suntem de părere că orice copil merită o familie, ne-am dorit să îi oferim un loc în familia noastră. Am luat-o la noi și am depus imediat actele pentru obținerea tutelei, cu ajutorul unui avocat. Însă, în ciuda situației, procesul s-a prelungit neașteptat de mult, astfel că abia după șase luni am reușit să devenim tutorii ei, oficial.
Am oferit o familie și am primit iubire
Odată ce am oferit o familie Andreei, am realizat că oferind, primești. Atunci când a ajuns la noi, am simțit că suntem compleți, că suntem o familie așa cum ne-am dorit. Avem două fete aproape gemene, care seamănă bine una cu cealaltă și care se înțeleg nesperat de bine. Asigurându-i o familie, am primit, la rândul meu, încă un copil și multă iubire.
Poate nu am reușit întotdeauna să ajut cauzele în care am crezut, însă mă bucur că, atunci când Andrea a avut mai multă nevoie, am putut să îi ofer puțin din dragostea unei mame. Și, recunosc, am primit și eu de la ea dragoste, cum nici nu mă așteptam și nici nu îndrăzneam să sper să primesc vreodată de la o fetiță care tocmai își pierduse mama.
Când am decis să îi ofer un loc în familia noastră, am simțit un amalgam de emoții. M-am simțit împlinită că pot face asta pentru ea, dar și speriată neștiind ce înseamnă asta. Eram tristă pentru suferința prin care trecuse, dar totodată m-am bucurat să am doi copii. Și, când am început să fiu felicitată pentru ceea ce făcusem, m-am simțit confuză, neînțelegând de ce m-ar felicita cineva pentru că am luat să cresc un copil rămas fără mamă. La început, când apropiații îmi spuneau că nu multe femei ar fi făcut asta, îi contraziceam, sigură fiind că oricine ar fi ajutat dacă era în situația asta.
Însă am realizat ulterior că nu contează cât ajuți, cât oferi sau ce, dimpotrivă, are importanță gestul în sine – acela de a oferi ceva celor aflați în nevoie.
Poate e puțin ceea ce am făcut, poate oricine ar fi făcut la fel, dar eu sunt sigură de un lucru: Andrea ne-a întregit familia, iar noi i-am dat ei o familie, o casă în care să locuiască, un cămin sigur și armonios și iubire cât încape. Și când mi-a spus prima oară „te iubesc”, după aproape un an de când era la noi, am știut că decizia mea a fost nu doar una bună, ci una care a schimbat viața acestui copil.
Orice familie merită o casă
Așa cum orice copil merită o familie, orice familie merită o casă. Mică sau mare, tradițională sau modernă, modestă sau amenajată lux, casa este locul în care membrii familiei se simt în siguranță. În România, conform statisticilor, 95% dintre români sunt proprietari, dovedind că pentru noi, ideea de stabilitate și siguranță joacă un rol important. Unii aleg calea străinătății pentru a reuși să își construiască aici casa visurilor, alții se străduiesc o viață întreagă să își ducă visul la împlinire. Pentru toți aceștia, Vindem-Ieftin.ro a dezvoltat campania umanitară #reCONSTRUIMacasa, un proiect prin care și-au dorit să le ofere românilor din diaspora șansa de a reconstrui sau de a-și construi locuințe noi, cu sprijinul Depozitelor Virtuale.
Însă vin momente în viață când agoniseala de o viață este distrusă, iar suferința prin care treci în astfel de clipe nu poate fi pusă în cuvinte. Asta li s-a întâmplat și miilor de familii ale căror case au fost grav avariate de inundațiile devastatoare din județul Galați. Peste 7000 de case au fost avariate, familiile riscând să rămână fără adăpost în pragul iernii.
Depozitele Virtuale Vindem-Ieftin au decis să dea o mână de ajutor în timpul acestei crize umanitare, susținând reconstrucția caselor avariate de inundații. Astfel,au regândit campania #reCONSTRUIMacasa pentru asusținereconstrucția caselor afectate de inundații.
Efort colectiv pentru reconstrucția caselor
În cadrul campaniei de ajutor umanitar pentru reconstrucția caselor afectate de inundațiile din județul Galați, echipa Vindem-Ieftin.ro și Depozitul Virtual colaborează cu peste 300 de producători și importatori de materiale de construcții. Echipa a decis să renunțe complet la adaosurile comerciale pentru materiale de construcții, pentru a facilita accesul oamenilor la acestea. În plus, Depozitele Virtuale Vindem-Ieftin coordonează comenzile și negociază cele mai bune prețuri pentru materialele de construcții, astfel încât familiile care au suferit pierderi în urma inundațiilor să poată să își reconstruiască locuințele cât mai repede și mai ieftin.
În campania umanitară sunt implicate și peste 20 de asociații care susțin procesul de reconstrucție a caselor avariate de inundațiile din Galați.
Ajutorul celor de la Vindem-Ieftin.ro și Depozitele Virtuale nu se încheie aici. Pe lângă implicarea în obținerea celor mai mici prețuri, peste 50 de persoane dintre francizații, angajații și colaboratorii lor lucrează voluntar în sprijinirea comunităților afectate. Aceștia depun eforturi comune pentru a oferi sprijin logistic, coordonarea eficientă a lucrărilor, precum și consultanță gratuită celor care au nevoie să își reconstruiască locuințele în timp util, înainte de sosirea iernii.
Și tu poți ajuta o familie să aibă casă înainte de sosirea iernii
Gesturile care pentru noi par nesemnificative, pentru alții pot însemna totul. Unii pot oferi bani, alții timp, alții resurse, însă în final, important este ca toți cei care pot să se implice să își unească forțele pentru a-i ajuta pe cei aflați la nevoie. Vindem-Ieftin face apel la toți cei care pot să ajute, să o facă, astfel încât fiecare familie să poată să se bucure de o casă. Chiar și un ajutor cât de mic pentru tine poate face diferența pentru familiile ale căror case au fost grav avariate de inundații în această toamnă.
Poate le poți oferi materiale de construcții necesare pentru orice casă, cum ar fi cărămidă, tencuială sau lavabilă. Ori poți să te implici activ în reconstruirea caselor afectate de inundații. Cu o simplă căutare pe Vindem-Ieftin.ro, vei găsi diverse materiale de construcții care sunt necesare în reconstruirea caselor din Galați. Poți căuta în funcție de categorie sau de producător. De asemenea, găsești pe site un formular pe care îl poți completa cu tipurile de materiale de construcții care te interesează și cantitatea, iar echipa lor îți va trimite o ofertă. Astfel, vei reuși să ajuți la reconstruirea caselor afectate de inundații și să le asiguri familiilor o casă.
Indiferent de ceea ce poți oferi – timp, resurse sau orice alt gest, cât de mic, implicarea ta în comunitate va face diferența!
Articolul a fost scris pentru SuperBlog 2024.
Sursa foto articol: Pixabay
Sursa foto din textul articolului: Vindem-Ieftin.ro
Ai mare dreptate!! E important ca toti sa ne unim fortele pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie. Orice mic ajutor conteaza <3
Așa este. 🙂