O plimbare de neuitat – Nicholas Sparks

O plimbare de neuitat

Când eram în liceu, am văzut filmul „A walk to remember”, dar a durat ani până să îmi dau seama că filmul era bazat pe o carte. În ultimii ani, am căutat cartea „O plimbare de neuitat” a lui Nicholas Sparks, dar fără succes. Am găsit-o, într-un final, în urmă cu un an, la Târgul de Carte Gaudeamus de la Oradea. Totuși, știind cum sunt cărțile lui Sparks și cunoscând filmul, am tot amânat să o citesc.

Într-una din zile, căutând prin bibliotecă o carte pe care să o citesc, „O plimbare de neuitat” m-a strigat de pe raft. Am simțit atunci nevoia să o citesc. Dar, cu toate că știam, în mare, povestea, am fost luată prin surprindere de intensitatea sentimentelor care m-au încercat citind-o. Cartea „O plimbare de neuitat” de Nicholas Sparks este răvășitoare! Știu, veți spune că ăsta este stilul autorului, și sunt de acord cu voi! Totuși, dintre toate cărțile pe care le-am citit scrise de Sparks, cred că la aceasta am plâns cel mai mult. Asta pentru că am citit ultimele aproximativ 60 de pagini plângând.

Subiectul cărții este unul extrem de sensibil și nu are cum să îl lase pe cititor impasibil. Trezește în oricine o emoție puternică, o durere profundă. Sparks este, fără doar și poate, un autor care știe cum să tragă de coardele sensibile și să provoace lacrimi. Totuși, făcând o paralelă cu filmul, așa cum mi-l amintesc, aș zice că există diferențe destul de mari între carte și film.

Landon și Jamie

Landon Carter este un adolescent obișnuit, nici chiar rău, dar nici din cale-afară de cuminte. Provine dintr-o familie controversată, adeseori „atacată” de pastorul Sullivan, de la Biserica Baptistă din Beaufort.

Jamie Sullivan, fiica pastorului, este o fată retrasă, cuminte, sufletistă și care poartă întotdeauna părul în coc, aceleași haine și Biblia în mână. Jamie este ținta glumelor adolescenților din liceu, inclusiv a lui Landon.

Aflat în ultimul an de liceu, Landon este nevoit să aleagă un curs la care să participe: chimie sau teatru. Convins că la teatru nu are nimic de făcut, este de înțeles ce alege. Însă viața lui se schimbă atunci când Jamie îl roagă să dea probă pentru piesa de Crăciun, bazată pe scenariul scris de tatăl ei.

Deși reticent la început, Landon acceptă, într-un final, propunerea lui Jamie, chiar știind că se va expune glumelor prietenilor săi, dacă se va descoperi ce face. Cu timpul, cei doi încep să petreacă împreună tot mai mult timp. Treptat, Landon își descoperă partea sensibilă, ajutat de către Jamie, care pare bunătatea întruchipată.

O plimbare de neuitat – o poveste despre dragoste adevărată

Cu toate că Jamie l-a avertizat de la început pe Landon să nu se îndrăgostească de ea, acesta sfârșește prin a o iubi. Totuși, descoperă că Jamie are un secret, pe care l-a ținut ascuns de el până în ultimul moment. Nu o să vă spun despre ce secret este vorba, pentru a nu strica plăcerea descoperirii, atunci când veți citi cartea.

O plimbare de neuitat este o poveste despre iubirea adevărată, despre modul în care iubirea apare când te aștepți mai puțin și este capabilă să îi ajute pe oameni să treacă mai ușor peste cele mai grele încercări.

Cartea este sensibilă, diafană, scrisă într-un mod care mi-a pătruns în suflet. Personajele, deși contrastante, se completează de minune și formează un cuplu demn de toată admirația. Iar evoluția lui Landon – de la băiatul ușor rebel, până la băiatul responsabil, matur și dispus la orice pentru persoana pe care o iubește – este cu adevărat impresionantă.

Dacă nu ați citit cartea, vă recomand să o faceți. Pe mine m-a făcut să plâng, dar aș reciti-o oricând. Este o poveste care îți pătrunde în inimă și rămâne acolo, pentru totdeauna.

Cumpără cartea de pe Bookcity sau Elefant.

4 thoughts on “O plimbare de neuitat – Nicholas Sparks

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: