Numele meu este Eva – Suzanne Goldring

Numele meu este Eva – Suzanne Goldring

Cum era să ratez tocmai eu o carte despre război, cu un asemenea titlu?! Bine, recunosc, faptul că am descoperit-o i se datorează lui Marius, de la Analogii-Antologii. (Mulțumesc, Marius!) De-a lungul timpului am citit o mulțime de cărți care au ca subiect cel de-al Doilea Război Mondial, dar cartea Numele meu este Eva este diferită de toate celelalte pe care le-am citit înainte.

Mi-a plăcut tare mult și povestea, dar mai ales modul în care este scrisă. Parcă o puteam vedea și auzi pe Eva povestind despre viața ei. Cu bune și rele, chiar am îndrăgit acest personaj foarte mult. Ca tânără, Eva mi s-a părut o femeie curajoasă, puternică și ambițioasă, iar ca bătrână, mi s-a părut că la calitățile sale din tinerețe s-au adăugat hotărârea și o fire ușor poznașă.

Povestea Evei este una dură și tristă, iar deciziile pe care le-a luat de-a lungul timpului sunt unele dintre cele mai grele pe care le-ar putea avea de luat o femeie vreodată. Cu toate astea, Eva nu s-a dat bătută vreodată și continuă să fie la fel de puternică și la cei peste 90 de ani ai săi.

Cine este Eva?

Cartea împletește prezentul, în care o avem pe Eva (pe numele ei real Evelyn Taylor-Clarke, sau Evie sau doamna T-C), o femeie trecută de 90 de ani, cu trecutul, în care Eva era o tânără dornică să se alăture țării sale în cadrul celui de-al Doilea Război Mondial. În plus, pe lângă povestea spusă de Eva, pe alocuri sunt inserate și câteva scrisori către soțul său, Hugh.

Evie este o femeie în vârstă, ajunsă la căminul de bătrâni din Forest Lawns. Pentru că are secrete pe care nu le vrea aflate vreodată, se inspiră din comportamentul celorlalți bătrâni din cămin și mimează demența, pentru a se asigura că secretele ei rămân nedescoperite. Fiind singură, casa ei îi va rămâne lui Pat, nepoata de frate a Evei. Într-o zi, Pat descoperă câteva lucruri despre care nu știa că există în casă, iar asta declanșează o serie de investigații.

Când poliția începe să o interogheze pe Evie cu privire la obiectele găsite de nepoata sa în conacul Kingsley, Evelyn începe să își joace rolul de bătrână dementă cu și mai multă îndârjire. În același timp, rememorează pentru sine amintirile din trecutul său. Astfel, aflăm că soțul ei, Hugh, a luptat în război și a murit pe câmpul de luptă. Însă la scurt timp după moartea lui, Evie a aflat cine este responsabil de moartea lui și i-a promis lui Hugh, dar și ei însăși, că se va răzbuna. Ajunge, după îndelungi insistențe, să meargă în Germania, după încheierea războiului, unde poate să îl supravegheze pe colonelul Stephen Robinson, cel care este responsabil cu moartea lui Hugh și a multor altora.

Trecutul Evei ascunde numeroase secrete

Prin ochii Evei, aflăm despre perioada pe care a petrecut-o în Germania, despre ororile la care colonelul Robinson îi supunea pe cei pe care îi interoga. Dar aflăm și despre secretele pe care Eva le-a păstrat toată viața doar pentru ea și pe care are de gând să le ducă cu ea în mormânt. Sunt secrete care au făcut-o să sufere crunt, dureri sufletești și nu numai.

Eva are de la bun început un plan: să se răzbune pe colonelul Robinson. Și nu o interesează cât îi va lua să reușească. Soarta ține cu ea, astfel că periodic, i-l readuce în vizor pe colonel, oferindu-i posibilitatea de a pune la cale un plan prin care să își îndeplinească promisiunea pe care a făcut-o soțului său în tinerețe.

Numele meu este Eva – o carte minunată

Tare mult mi-a plăcut cartea Numele meu este Eva. Pe Evelyn am adorat-o, pur și simplu. A luat decizii dure și dureroase, a făcut fapte îngrozitoare, dar mi s-a părut un personaj excepțional de bine conturat. I-am apreciat puterea și ambiția, curajul și inteligența. Pentru că, nu v-am spus, însă Evelyn este extrem de inteligentă și, deși simulează demența, adevărul este că are mintea brici, chiar și trecută de 90 de ani.

Povestea este exact așa cum poate fi o poveste despre război: sfâșietoare, emoționantă și cu un puternic impact asupra cititorului. Așadar, dacă vă plac cărțile care au ca temă războiul sau pur și simplu vă doriți să citiți o carte captivantă, cu un personaj feminin încântător, puternic și convingător, atunci vă recomand să citiți cartea Numele meu este Eva.

Cartea Numele meu este Eva de Suzanne Goldring poate fi comandată de pe site-ul Editurii Corint.

4 thoughts on “Numele meu este Eva – Suzanne Goldring

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: