Cartea pierdută a vrăjitoarelor – Deborah Harkness

Cartea pierdută a vrăjitoarelor – Deborah Harkness

Aveam în plan să citesc seria Cartea pierdută a vrăjitoarelor de foarte mult timp. În urmă cu ani de zile, o prietenă îmi recomandase cărțile din această serie și le-am adăugat în wishlist. Prin martie 2020 am urmărit primul sezon al serialului care are la bază această serie și pe când încă nu terminasem de văzut toate episoadele, am și comandat seria. Totuși, abia acum mi-am făcut timp să încep să o citesc, cu toate că mă „striga” din bibliotecă de fiecare dată când mă apropiam de ea.

Primul volum al seriei este surprinzător și fascinant. Însă ce m-a surprins cu adevărat plăcut a fost faptul că serialul (cel puțin primul sezon, fiind singurul pe care l-am vizionat până acum) respectă cartea în detaliu. Așadar, am avut parte de o lectură minunată, chiar dacă povestea primului volum o știam deja din serialul de pe HBO Go.

Vrăjitoare, vampiri și demoni

Lumea din seria Cartea pierdută a vrăjitoarelor este una cu adevărat deosebită, în care, alături de oameni, trăiesc vrăjitoare, vampiri și demoni. Însă cele trei specii – vrăjitoarele, vampirii și demonii – nu au voie să se „amestece” între ele, sunt excluse orice fel de relații între specii. Încă de mici, copiii acestor specii sunt învățați să urască sau să se teamă de cei proveniți din altă specie.

Diana Bishop este o vrăjitoare care provine dintr-o veche familie de vrăjitoare înzestrate cu puteri magice deosebite. Părinții ei au fost vrăjitori foarte puternici, cu abilități rare, însă ambii au decedat când Diana avea 7 ani. De atunci, ea și-a negat magia din ea și a trăit evitând să își descopere puterile. Devenită profesor universitar la Oxford, Diana studiază alchimia pentru o lucrare pe care dorește să o prezinte în cadrul carierei sale.

În timpul cercetărilor sale despre alchimie, în Biblioteca Bodleiană din Oxford dă peste un manuscris vechi – Ashmole 782. Încă de când îl vede, i se pare ceva ciudat în legătură cu manuscrisul, însă îl returnează, nereușind să îi descopere tainele.

Însă faptul că a avut manuscrisul în mâini atrage atenția ființelor supranaturale asupra ei. Astfel, în scurt timp, Biblioteca Bodleiană se umple de vrăjitoare, vampiri și demoni, toți urmărind-o îndeaproape. Diana află ulterior că manuscrisul a dispărut de mai bine de o sută de ani, fiind protejat de o vrajă pe care nimeni, până la ea, nu a reușit să o rupă.

O relație interzisă

Tot în Bibliotecă îl cunoaște și pe Matthew Clairmont, un vampir genetician, de asemenea profesor universitar la Oxford. Deși toată lumea – în special mătușile ei, Sarah și Em – o avertizează să stea departe de vampir, Diana găsește repede în el un aliat, odată ce o protejează de celelalte ființe care o urmăresc.

Chiar dacă la început Diana crede că Matthew o urmărește din același motiv ca și celelalte ființe, acela de a afla tainele manuscrisului pierdut, află curând că el încearcă doar să o protejeze de ceilalți. Între Diana și Matthew se înfiripă o relație, despre care Diana are să afle în curând că este interzisă și le atrage atenția celor din Congregație. Matthew este însă dispus să riște totul pentru a o proteja pe Diana de furia celor din Gongregație.

Vă las pe voi să descoperiți întreaga poveste și să luați parte la aventurile care se desfășoară în fața Dianei și a lui Matthew.

Cartea pierdută a vrăjitoarelor – un fantasy pe gustul meu

Mă bucur că mi-am făcut timp să citesc Cartea pierdută a vrăjitoarelor și sper să apuc cât de curând să citesc și următoarele volume. Este un fantasy pe gustul meu, cu o acțiune complexă și o poveste care te trece prin diverse stări. Deși poate unora li s-ar putea părea un clișeu combinația aceasta de personaje – vrăjitoare și vampir – vă asigur că povestea este cât se poate de originală.

În plus, autoarea a inclus o mulțime de detalii istorice, care fac povestea și mai „delicioasă”. Mi-a plăcut enorm modul în care îmbină diverse științe cu ideea de supranatural. Iar modul în care Diana ajunge să își accepte magia mi se pare deosebit. Și, având în vedere cum se încheie acest volum, sunt cu adevărat nerăbdătoare să citesc și continuarea.

Voi ați citit cartea sau seria? Ați văzut serialul?

Volumul Cartea pierdută a vrăjitoarelor de Deborah Harkness poate fi comandat de pe Elefant, Libris, Cărturești sau Cartepedia.

2 thoughts on “Cartea pierdută a vrăjitoarelor – Deborah Harkness

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: