„Răsfoiam” recent site-ul Libris și, în baza unei cărți la care mă uitasem recent, am primit recomandări de titluri similare. Mai exact, mi se recomandase cartea „Până nu se răcește cafeaua”, de Toshikazu Kawaguchi. Mi-a plăcut descrierea, astfel că am aflat că este serie. Apoi am văzut titlul „Viața mea în librăria Morisaki” și, citind descrierea acestei cărți, a ajuns în wishlist, alături de seria menționată anterior. Am prins o zi cu reduceri frumoase, astfel că am și comandat cărțile, fără să stau pe gânduri și fără să știu prea multe despre ele.
Dintre cărțile comandate, am început cu „Viața mea în librăria Morisaki”, probabil atrasă fiind de coperta minunată și, bineînțeles, de titlul și descrierea care ne promit o incursiune într-o librărie. Și trebuie să mărturisesc că nu mi-am regretat deloc alegerea! Am citit cartea „dintr-o suflare”, în mașină, făcând în Vinerea Mare un drum mai lung, care mi-a oferit șansa de a mă bucura de o lectură frumoasă.
Pentru mine, cartea aceasta a reprezentat prima întâlnire cu stilul scriitorilor japonezi, dar cu siguranță, nu și ultima. De fapt, chiar mă bucur că am deja pe noptieră și alte cărți din literatura japoneză, iar acestora li se vor alătura în curând și altele, sunt sigură. Asta deoarece m-a surprins plăcut stilul de scriere, naturalețea și autenticitatea personajelor.
Takako și povestea ei de viață
Cartea este scrisă la persoana I, din perspectiva protagonistei, Takako. Povestea ei începe într-un moment dificil pentru ea, un moment de cotitură în viața ei. După un an de relație, iubitul ei, Hideaki, o anunță că se căsătorește. Vestea cade ca un șoc peste Takako, mai ales că ea nu știa că Hideaki are, de fapt, o iubită, încă de dinainte de a fi cu ea. Și, pentru că erau și colegi, Takako decide să își dea demisia. Astfel, într-o clipă, se trezește și fără iubit, și fără job.
Vestea despre viața ei ajunge rapid la urechile unchiului său, Satoru, pe care nu l-a mai întâlnit de zece ani. Satoru a moștenit o mică librărie de la tatăl său, iar acum îi oferă lui Takako șansa de a merge să locuiască în librărie și să îl ajute atunci când el lipsește. Deși reticentă la început, Takako nu are altă opțiune, decât să accepte propunerea unchiului său.
La început, viața în librărie și alături de Satoru o nemulțumește total, cu atât mai mult cu cât Takako nu a fost niciodată pasionată de cărți. Își petrece aproape tot timpul dormind, pentru a nu se gândi la toată suferința pe care a îndurat-o de curând.
Treptat, însă, descoperă că Satoru nu este unchiul nesuferit pe care îl credea. Părăsit de soția sa, Momoko, aparent fără niciun motiv sau avertisment, Satoru are parte de propria lui suferință, despre care Takako nu a știut niciodată prea multe. Cu timpul, cei doi, unchi și nepoată, învață nu doar să conviețuiască, ci și să se destăinuie unul celuilalt, ajungând astfel să se ajute reciproc.
Viața mea în librăria Morisaki – o poveste de viață
Fără să vă dau prea multe detalii care ar strica plăcerea lecturii, vă spun doar că, prin intermediul cărții, avem ocazia să descoperim o poveste de viață a unei familii obișnuite. O observăm pe Takako „înflorind” în timpul petrecut în librăria Morisaki, descoperindu-și dragostea pentru lectură și dobândind înțelepciune nu doar prin cărți, ci și prin apropierea de unchiul său, prin deschiderea pentru a-l asculta.
Mi-a plăcut mult povestea ei, iar stilul autorului m-a ținut captivă între paginile cărții. Pentru mine, a fost o lectură deosebită, total diferită de tot ce am mai citit până acum. Personajele mi s-au părut autentice și credibile, prin faptul că nu sunt construite astfel încât să fie perfecte. Dincolo de cuvinte, ai impresia că vezi un om real, autentic, care vorbește, gândește și simte conform situației în care este pus.
Povestea este cu suișuri și coborâșuri, exact așa cum este și viața în general, iar finalul m-a surprins plăcut, cu atât mai mult cu cât ultimele câteva pagini m-au făcut să mă aștept la un cu totul alt final, unul care, recunosc, m-ar fi întristat.
„Viața mea în librăria Morisaki” este cartea care mi-a deschis apetitul pentru literatura japoneză, prin stilul său original și plăcut. V-o recomand cu drag, iar dacă aveți alte recomandări de autori japonezi care v-au impresionat, aștept să mi le spuneți în comentarii.
Cartea poate fi comandată de pe Litera, Libris, Cărturești și Cartepedia.
Intr-adevar pare interesanta si mi-o trec si eu pe lista daca o recomanzi asa frumos 🙂
O recomand cu drag! Cred că o să îți placă și ție. 🙂