De Crăciun în 2021, m-am uitat cu fiica mea la filmul „Un băiat numit Crăciun”, ca apoi să realizez că este ecranizarea cărții cu același titlu, a autorului Matt Haig. Am făcut puțină cercetare și am descoperit că este doar primul volum al unei trilogii de Crăciun. Am trecut cărțile în wishlist pentru că, măcar o dată pe an, cred că avem voie (și nevoie) să fim din nou copii, indiferent de vârsta din buletin. Și anul ăsta, Moș Crăciun a fost bun și darnic cu mine, lăsându-mi sub brad șase cărți, dintre care patru fac parte din seria autorului Matt Haig („Un băiat numit Crăciun”, „Fetița care a salvat Crăciunul”, „Eu și Moș Crăciun” și „Spiridușa Adevărului”). Așadar, cred că este deja clar cum mi-am petrecut perioada sărbătorilor de această dată: citind poveștile de Crăciun din această serie.
„Un băiat numit Crăciun” este primul volum al seriei și ne aduce în față o poveste de-a dreptul magică. Îl cunoaștem pe Nikolas, un băiat sărac, fiul unui tăietor de lemne. Nikolas și-a pierdut mama într-o încăierare cu un urs. Apoi a continuat să locuiască cu tatăl său într-o căsuță sărăcăcioasă, cu o singură încăpere, în pădure, la mare distanță de cel mai apropiat oraș – Kristiinankaupunki, în Finlanda.
Aflăm că în toată viața sa, a primit doar două cadouri, și anume, o sanie de lemn și o păpușă cioplită dintr-un nap. Cu toate astea, Nikolas iubește Crăciunul și simte bucurie de fiecare dată în prezența acestei sărbători. Mai mult, tatăl său l-a crescut astfel încât să creadă în elfi, spiriduși și în troli, cu toate că nimeni nu i-a văzut vreodată.
Nikolas pornește în căutarea tatălui său
Într-una din zile, Nikolas și tatăl său, Joel, sunt vizitați de Vânător. Acesta îi propune lui Joel să îl însoțească într-o misiune pentru rege. Împreună cu alți bărbați, pleacă în căutarea Elfhelm, care este tărâmul elfilor. Dacă aduc de acolo o dovadă că acest ținut există, urmează să fie plătiți foarte bine. Convins de nevoia de bani, Joel acceptă să plece.
Însă, întrucât Nikolas are abia 11 ani, Joel o cheamă pe sora sa, Carlotta, să aibă grijă de băiat. Mătușa sa se poartă însă foarte urât cu el, Nikolas ajungând să îi aibă alături doar pe păpușa din nap și pe micul său prieten șoricel, Miika.
După câteva luni în care tatăl său nu a revenit acasă, Nikolas decide să pornească în căutarea lui. Crăciunul se apropie, iar băiatul s-a săturat de dormit afară, în frig, și de comportamentul urât al mătușii sale, astfel că ignoră orice riscuri și pericole și pornește pe jos, înspre Nordul Îndepărtat, în căutarea tatălui său.
Pe drum are parte de nenumărate peripeții și, la un moment dat, își găsește un nou tovarăș de drum: un ren. Cu ajutorul renului, reușește să urce un munte înalt. Speranța este cea care îl conduce pe tot parcursul său.
Ce se va întâmpla cu Nikolas, dacă își va găsi tatăl și va ajunge în Elfhelm, rămâne să descoperiți, citind cartea.
Un băiat numit Crăciun – o poveste pentru mari și mici
„Un băiat numit Crăciun” este o carte deosebit de frumoasă, perfectă nu doar pentru copii, ci și pentru părinți. Asta deoarece reușește să reaprindă magia Crăciunului, bucuria speranței și optimismul în sufletele tuturor. Este o poveste care îmbină drama și aventura cu magia poveștilor de iarnă.
Vă recomand cu drag cartea dacă aveți deschiderea spre a citi povești de Crăciun, chiar dacă le sunt destinate copiilor. Cred că și noi, adulții, avem nevoie uneori de puțină magie a copilăriei în viețile noastre.
Cartea „Un băiat numit Crăciun” de Matt Haig poate fi comandată de pe Cartepedia și Cărturești.
3 thoughts on “Un băiat numit Crăciun – Matt Haig”