Se tot vorbește despre protecția solară atunci când te expui la soare. Însă ceea ce numeroase persoane trec cu vederea este protecția solară a buzelor. Când te pregătești pentru plajă, sigur îți adaugi în geantă câteva produse de protecție solară, cum ar fi o cremă de față cu SPF, ceea ce este foarte bine. Dar la produse pentru buze te gândești?
Buzele au pielea cea mai subțire și mai fragilă, motiv pentru care este crucial să le protejezi de razele solare dăunătoare, UVA și UVB. De asemenea, când ne gândim la protecția solară a buzelor, nu ne referim doar la protecție pe timpul verii. Dimpotrivă, este esențial să îți amintești să le oferi buzelor tale protecție în orice perioadă, chiar și în lunile mohorâte, înnorate, nu doar pe perioada verii, când soarele este puternic.
Riscurile la care te expui dacă alegi să nu iei în seamă protecția solară a buzelor includ semne premature de îmbătrânire, piele iritată și cancer de piele. Deoarece pielea din jurul buzelor este foarte subțire și lipsită de glande sudoripare, buzele se usucă mai repede, crapă și devin mai vulnerabile la daunele provocate de razele solare.
Poți folosi protecție solară obișnuită pe buze?
Poate te întrebi dacă poți folosi protecție solară obișnuită pentru buze, cum ar fi de exemplu să aplici Nivea Sun sau La Roche Posay Anthelios SPF 50 nu doar pe față, ci și pe buze. Ei bine, deși poți face acest lucru, specialiștii nu recomandă. Asta deoarece tenul și buzele sunt complet diferite și necesită îngrijire total diferită. Pielea din jurul buzelor este, așa cum am mai spus, mult mai subțire decât pielea de pe față, motiv pentru care buzele necesită o formulă mult mai complexă pentru a fi pe deplin protejate împotriva razelor dăunătoare ale soarelui.
Un alt motiv pentru care nu este recomandat să aplici protecție solară obișnuită pe buze este gustul. Majoritatea produselor de protecție solară produc un gust neplăcut odată aplicate pe buze. În schimb, produsele pentru protecția solară a buzelor conțin de obicei ingrediente naturale, cu arome plăcute, cum ar fi căpșuni, vanilie, cocos sau lime.
Ce SPF să alegi pentru protecția solară a buzelor?
Conform dermatologilor, este recomandat să folosești produse cu SPF 30 pentru protecția solară a buzelor. Orice produs cu SPF mai mic de 30 poate duce la crăparea și deteriorarea buzelor. Există și produse cu SPF 15 care sunt recomandate ca fiind eficiente, însă este mai bine să te asiguri că le oferi buzelor tale protecția necesară, astfel că este ideal să alegi un produs cu SPF mai ridicat.
Cât de des aplici protecția solară pe buze?
Cea mai bună metodă prin care să îți menții buzele protejate și să previi pătrunderea razelor UV în pielea de pe buze este să aplici protecția solară pe tot parcursul zilei. Reține că buzele sunt mai expuse la soare decât restul corpului, motiv pentru care necesită mai multă îngrijire. Așadar, este recomandat să reaplici protecția solară la fiecare câteva ore, sau chiar la fiecare oră, în cazul în care te expui mai mult la căldură intensă, ori dacă ești la o altitudine mare.
În concluzie, adu-ți aminte că buzele necesită îngrijire adecvată, cu produse special destinate protecției solare a buzelor.
Multumesc! Nu stiam ca nu e ok sa aplici chiar orice crema de protectie pe buze.
Cu drag!