Într-o zi, căutând pe rafturile cu romane ale fiicei mele, am dat peste o carte neatinsă încă, în ambalaj original, „Soția secretă”, a autoarei britanice Gill Paul.
Am luat-o să văd despre ce este vorba, am avut impresia că este un roman siropos (mie nu-mi plac!), dar am zis să încerc doar așa, pentru diversitate. Ei bine, am avut o mare surpriză!!
De la primele pagini mi-am dat seama că am în mână o carte care mă va captiva. Romanul îmbină în mod armonios file din istoria reală cu ficțiunea, realizând o descriere cursivă, pe care nu îți vine s-o întrerupi decât, eventual, pentru o cafea, sau să-ți torni un pahar de vin, pe care să le bei cu cartea în mână, lângă șemineu, într-o seară de iarnă.
Povestea
Acțiunea începe în anul 1914, în Rusia, în perioada de început al Primului Război Mondial, când un ofițer din Garda Imperială, Dmitri Malama, își revine din coma de după operație. Prima persoană pe care o vede i se pare că e un înger, ea nefiind altcineva decât Marea Ducesă Tatiana, una dintre cele patru fiice ale țarului Nikolai Romanov.
„În fundal auzi clinchetul unui râs de fată. Întredeschise ochii și văzu silueta a două surori de caritate tinere, cu acoperăminte de un alb strălucitor și rochii lungi, fără formă. Dacă abia s-ar trezit în acel loc, s-ar fi temut că murise și că vedea îngerii.”
În perioada convalescenței, între cei doi se înfiripă o relație foarte apropiată, ei descoperind că se iubesc cu ardoare. Dar războiul este abia la început, Dmitri este chemat la datorie, astfel că idila lor continuă prin corespondență neîntreruptă.
Când reușesc să se întâlnească, Dmitri o cere pe Tatiana de soție, și aranjează cu părintele Oblonski să-i cunune în secret, la capela din orașul său natal.
„Cei doi urmară instrucțiunile, iar preotul îi ceru lui Dmitri să pună inelul său, mai mare, pe degetul Tatianei, apoi inelul ei pe degetul lui mic, după care făcu semnul crucii peste acestea.”
În anul 1917, familia Romanov este exilată după ce Nikolai a abdicat, de noua conducere a Rusiei, și mutată la Palatul Guvernatorului din Tobolsk, Siberia. Dmitri reușește să se mute și el în oraș, în speranța că o poate salva pe Tatiana, și continuă să țină legătura prin corespondență. În vara anului 1918, familia Romanov este executată cu sânge rece, Dmitri este devastat, dar nu poate accepta ideea că toți membrii familiei au fost omorâți.
„Soția secretă” – un roman pe care îl recomand cu încredere
Urmează ani de zile de căutări, în care speranța de a o găsi pe soția mult iubită rămâne un far călăuzitor pentru Dmitri, chiar dacă între timp își face o familie, fără să se căsătorească cu femeia aleasă.
Viața merge mai departe cu surprize pentru toți protagoniștii din istoria reală, dar și pentru cei din prezent. Toată povestea celor doi soți, este descoperită din întâmplare de Kitty, strănepoata lui Dmitri.
Pentru a descoperi secretele bine păstrate, vă recomand cu toată încrederea romanul „Soția secretă”, de Gill Paul, autoarea britanică preocupată de perioada țaristă din Rusia, de familia Romanov.
Romanul „Soția secretă” de Gill Paul poate fi comandată de pe Litera, Libris, Cărturești sau Cartepedia.
Pare o carte interesanta, intr-adevar 🙂
Da, curioasă sunt și eu să o citesc. Îți dai seama că stătea la mine în bibliotecă de vreo 2 ani, cel puțin?!