La editura Librex, a apărut de curând cartea „Povestea vieții mele”, jurnalul scris de Maria, Regina României. Editura a ales să respecte întocmai varianta originală, având patru volume. Despre apariția acestei serii puteți citi în comunicatul de presă. Primele trei volume au ajuns de curând la mine și m-am bucurat tare mult, curioasă fiind să descopăr povestea Reginei României. Nerăbdarea și curiozitatea de a descoperi povestea m-a determinat să citesc cât de curând primul volum, Copilăria, la scurt timp după ce l-am primit. De fapt, am terminat de citit cartea cu câteva zile în urmă, dar am amânat scrierea recenziei, pentru a-mi aduna gândurile. Fiind vorba despre un jurnal – și nu unul oarecare, chiar – mi s-a părut că sunt fără cuvinte potrivite pentru a descrie această carte.
Bucuria mea a fost nemărginită când a ajuns la mine seria „Povestea vieții mele”, pentru că am simțit că am ocazia deosebită de a descoperi cum a fost viața unei regine, cu adevărat. Cred că toți, când eram copii, visam la o viață de prinți și prințese, regi și regine, fără să știm ce înseamnă, de fapt.
Ei bine, în volumul „Copilăria” reușim să aflăm despre primii ani din viața Reginei Maria a României. Recunosc că anumite pasaje din carte m-au surprins, pentru că au dezvăluit o viață total diferită de cum mă așteptam eu să fi avut cea care, mai târziu, a devenit Regina României.
Copilăria Reginei Maria a României
Maria a fost a doua fiică a lui Alfred, cel de-al doilea fiu al Reginei Victoria, și a Mariei Alexandrovna, unica fiică a Țarului Alexandru al II-lea al Rusiei. S-a născut în 1875 în Eastwell, din comitatul Kent. Tatăl ei, Alfred, Ducele de Edinburgh, era ofițer în Marina Britanică, astfel că îl vedea destul de rar sau, chiar și atunci când era acasă, Alfred nu avea timp prea mult de petrecut cu copiii săi.
Maria Alexandrovna, mama Mariei a părăsit Rusia pentru a se căsători cu Alfred, însă nu a reușit niciodată să se bucure pe deplin de mutarea în Anglia, sufletul ei rămânând fidel țării natale. Ea a fost responsabilă cu creșterea copiilor ei, însă orice făceau, nu era suficient pentru mama Mariei, care și-a dorit întotdeauna să aibă un copil genial, indiferent de domeniul în care ar fi fost super-talentat.
Cu toate acestea, Maria povestește că a avut o copilărie fericită. Avem ocazia, prin intermediul primului volum al seriei de jurnale, să facem o incursiune în trecutul Reginei Maria, unde avem ocazia să îi cunoaștem o parte dintre rude și să aflăm despre casele în care a copilărit.
Povestește cu drag despre rudele sale, despre locuințele în care și-a petrecut copilăria și despre vizitele în Rusia. Aflăm despre mutarea în Malta și cum a fost copilăria petrecută pe meleaguri străine.
Povestea vieții mele. Vol. 1: Copilăria – o poveste din suflet
M-a fascinat primul volum al seriei „Povestea vieții mele”, în care Regina Maria povestește despre copilăria sa. Scrierea sa este fluidă, sinceră și fermecătoare. Cu un stil care îmbină sinceritatea cu modestia, cartea ne prezintă povestea unei copilării frumoase, marcate de personalitățile care au înconjurat-o pe copila Maria, care avea să devină ulterior Regina României.
Ne povestește despre diverse personalități așa cum le-a perceput ea, cu mintea și inima de copil, din prisma nepoatei de unchi sau bunici, în comparație cu modul în care lumea a perceput personalitățile respective la vremea lor sau cel în care acestea au rămas descrise în istorie. Iată un exemplu:
„Era de departe cel mai înfricoșător dintre toți unchii, dar tocmai de asta era și favoritul nostru. Marea drăgălășenie a soției lui avea poate un cuvânt de spus, dar, oricum, țineam mult la unchiul Serghei.
A rămas în istorie drept un fanatic și un reacționar, având parte de o moarte violentă, de temut, dar eu sunt cu totul străină de Marele Duce Serghei, guvernatorul Moscovei, care a fost aruncat în aer de nihiliști. Unchiul Serghei pe care îl știu eu era sever, ne ținea la respect, dar iubea copiii, deși nu i-a fost sortit să aibă urmași.”
Se descrie ca fiind o mare iubitoare de frumos, iar din modul în care povestește despre copilăria sa reiese că a iubit și viața și a știut să se bucure de fiecare clipă și moment frumos. Vă redau încă un pasaj din carte, care pe mine m-a impresionat mult:
„Dintotdeauna frumusețea m-a copleșit cu un farmec misterios. Orice manifestare a frumuseții, fie o femeie atrăgătoare, o floare, o casă, un cal, fie un peisaj sau un tablou maiestuos, de fiecare dată când frumusețea mă întâmpina, simțeam că e o plăcere trimisă de Dumnezeu, un dar cu care El mă înzestrase în mod special, ca eu să îl pot percepe măcar cu ochii, dacă nu cu mâinile. Bucuria mea era și mai mare deoarece eram capabilă să mă bucur de frumusețe și ca întreg, și ca detaliu. Splendoarea unei priveliști imense a mării sau a munților nu mă împiedica să observ și să iubesc cea mai modestă floricică dintr-un șanț.”
În speranța că v-am stârnit curiozitatea cu privire la această carte, vă recomand cu drag să o citiți. Eu cu siguranță voi citi și volumele următoare, pentru că m-a cucerit stilul sincer de scriere și povestea pe care o prezintă cititorilor.
Seria „Povestea vieții mele” de Maria, Regina României poate fi comandată de pe site-ul Librex.
Foarte interesant! Cred ca mi-ar placea si mie sa citesc volumele.
Sunt sigură că da!
Ma tenteaza seria.
Cred că ți-ar plăcea. Mie mi s-a părut fascinant primul volum, urmează să le citesc și pe următoarele.