Aveam cartea Orfani în Brooklyn de ceva timp și tot am amânat-o. Recent, uitându-mă care carte să urmeze la citit, aceasta mi-a rămas lipită de mână. A fost suficient să citesc primele trei rânduri din descrierea de pe coperta patru pentru a mă convinge că de cartea asta aveam nevoie în acest moment. Este o carte polițistă extrem de captivantă și, cel puțin pentru mine, diferită de altele prin prisma personajului principal.
Asta deoarece Lionel Essrog, personajul principal, este un orfan care suferă de sindromul Tourette. Despre acest sindrom știam deja câteva informații, mai ales că în ultima perioadă mediul online s-a împânzit cu videoclipuri cu persoane cu sindromul Tourette. Totuși, a fost prima oară când un personaj dintr-o carte dintre cele citite de mine a fost cu acest sindrom. Poate chiar acest detaliu a fost cel care a presărat povestea în sine.
Cine sunt orfanii din Brooklyn?
Lionel Essrog, Tony Vermonte, Gilbert Coney și Danny Fantl sunt orfani și au crescut la Orfelinatul de băieți St. Vincent și Brooklyn. Asta până într-o zi, când Frank Minna a venit să ceară patru băieți albi care să îl ajute cu serviciul de mutări. I-a ales pe ei și, începând din acea zi, a venit periodic să îi ducă să îl ajute. Când băieții au fost suficient de mari încât să părăsească Orfelinatul – și liceul pe care îl urma fiecare – i s-au alăturat de tot lui Frank Minna, devenind astfel „Băieții lui Minna”.
Însă înainte de a-i lua pe băieți cu totul lângă el, Frank a dispărut pentru câțiva ani din oraș, iar când a revenit, era căsătorit și a schimbat cu totul firma. Vechea firmă de mutări a dispărut complet, iar în locul ei a apărut firma L&L, un serviciu de limuzine. Odată cu lipsa îndelungată a lui Frank și dispariția firmei, a dispărut și fratele său, Gerard. Iar băieții știu că în spatele aparentei firme de limuzine, ei sunt de fapt detectivi particulari, iar asta le este clar din activitățile de urmărire pe care le au.
Cel puțin, totul este clar până în ziua în care Frank este ucis. Deși Lionel și Coney stăteau de pază, nu au reușit să îl găsească pe Frank la timp pentru a-l putea salva. Din acel moment, Lionel se separă de restul grupului și începe o anchetă pe cont propriu, neavând încredere în colegii săi rămași liberi.
Orfani în Brooklyn – un personaj interesant și o poveste încâlcită și captivantă
Îl avem în prim-plan pe Lionel, care face tot posibilul să îl găsească pe ucigașul lui Minna și să se răzbune că l-a ucis pe cel care le-a fost precum un tată și mentor celor patru orfani în Brooklyn. Pornind de la puținele informații pe care le are de când a urmărit ultima discuție a lui Minna și de la ultimele cuvinte pe care le-a schimbat cu acesta pe holurile spitalului, Lionel pornește în căutarea adevărului și a criminalului. Tot ce a văzut este un malac, pe care îl și bănuiește a fi ucigașul lui Frank. Însă se pare că el este singurul care l-a văzut vreodată.
Se pare însă că nu doar Lionel îl caută pe vinovat, ci și vinovatul are în plan să îi ucidă, rând pe rând, pe băieții lui Minna. Totuși, Lionel nu se lasă intimidat de încercările oponenților săi de a-l ucide sau de a-l speria, ci își continuă nestingherit ancheta individuală și este dispus să meargă până la capătul lumii pentru a-l găsi pe ucigașul lui Frank și a-l face să plătească.
Pe parcursul anchetei, activat de anxietate și frustrare, sindromul Tourette se arată periodic în conversațiile și comportamentul lui Lionel. Prin intermediul lui, aflăm despre modurile în care se manifestă acest sindrom, nu doar prin cuvinte și țipete sau lătrături, ci și prin anumite acțiuni compulsive, precum număratul până la un anumit număr, repetarea unor acțiuni de un anumit număr de ori, atingerea interlocutorului și multe alte astfel de manifestări.
Cum mi s-a părut cartea Orfani în Brooklyn?
Mie mi-a plăcut tare mult romanul polițist Orfani în Brooklyn, mi s-a părut unic și autentic în special prin prisma personajului principal, atât de diferit de alte personaje din cărțile polițiste. Povestea este o adevărată încâlcitură de minciuni și secrete, pe care Lionel este nevoit să o descâlcească pentru a descoperi adevărul și a-l prinde pe ucigaș.
Mai multe despre parcursul anchetei lui Lionel, adevărul despre Frank Minna și afacerile sale și deznodământul întregii povești veți afla citind cartea Orfani în Brooklyn, pe care v-o recomand cu drag. Pe mine m-a prins povestea astfel încât la un moment-dat nu am mai vrut să las cartea din mână. Acum urmează să văd și ecranizarea, pentru că sunt curioasă cât de bine respectă povestea în sine. Poate voi reveni cu o scurtă impresie și despre aceasta.
Cartea Orfani în Brooklyn de Jonathan Lethem poate fi comandată pe site-ul Editurii Corint.
Frumoasa-recenzie! 🙂 Recomand si eu cartea! Tocmai am vazut si ecranizarea pe Netflix. 🙂
Multumesc! Si eu vreau sa o vad. Tu ce zici, merita, in comparatie cu cartea?
Oh, nu stiam ca e asa de buna! O trec si eu pe lista de lectura pentru anul asta 🙂
Da, chiar am avut ceva emoții, însă mi-a plăcut tare mult. 🙂
Oare eu cum de nu am vazut cartea asta pana acum?
Nu știu, a apărut prin martie 2020, parcă. Nu cred că a fost prea promovată în social media.
O am si eu în vedere 😍😍😍
Merită, zic eu.