Influența muzicii asupra stărilor de stres și creativității

influența muzicii

Într-un articol anterior, ți-am povestit despre beneficiile muzicii asupra creierului. Acum, este momentul să descoperi care este influența muzicii asupra stării de spirit și a stărilor de stres. De asemenea, vei descoperi care sunt efectele muzicii asupra productivității și creativității.

Influența muzicii asupra stării de spirit și stărilor de stres

S-a demonstrat științific faptul că muzica ajută la îmbunătățirea stării de spirit. Fie că asculți muzică sau o creezi chiar tu, aceasta te ajută să reducă stresul cronic, întrucât scade nivelul de cortizol, care este un hormon eliberat în perioade de stres.

Muzica te ajută să te simți mai puternic, mai plin de speranță și să simți că deții controlul asupra vieții tale. Chiar și muzica tristă are beneficiile ei. De exemplu, dacă treci printr-o perioadă grea, să asculți muzică tristă este purificator. În astfel de situații, muzica tristă te ajută să intri în legătură cu emoțiile tale și te ajută să „te vindeci”.

Muzica stimulează creșterea neurotransmițătorului numit dopamină. Aceasta este „molecula motivațională” și o parte integrantă a sistemului de plăcere-recompensă. Este responsabilă cu stările de bine pe care le obții, de exemplu, când mănânci ciocolată.

Dacă asculți un playlist cu piesele tale favorite și le setezi să vină într-o ordine aleatorie, în momentul în care începe o piesă care îți place foarte mult, vei experimenta o creștere bruscă de dopamină.

Muzica stimulează, de asemenea, hormonul numit oxitocină. Acest hormon îi ajută pe oameni să creeze legături și să aibă încredere unii în alții. Există dovezi cum că „explozia” de oxitocină experimentată de iubitorii de muzică îi face pe aceștia să fie mai generoși și mai demni de încredere.

Influența muzicii asupra productivității și creativității

Există dovezi care arată că dacă asculți muzică la locul de muncă, poți deveni un angajat mai productiv și mai fericit. Acest lucru este în special valabil dacă ți se permite să îți alegi singur muzica pe care o asculți. Angajații de la birou își termină sarcinile mai repede și vin cu idei mai bune dacă sunt lăsați să asculte muzica lor preferată.

Muzica de fundal îmbunătățește performanțele în ceea ce privește sarcinile cognitive, îmbunătățește acuratețea și permite completarea mai eficientă a sarcinilor repetitive. Muzica este o sursă de creativitate, mai ales dacă are un ritm antrenant.

Tu asculți muzică atunci când lucrezi? Care este influența muzicii asupra ta?

25 thoughts on “Influența muzicii asupra stărilor de stres și creativității

  1. Eu in bucatarie trebuie sa ascult muzica, sau atunci cand fac curatenie. In timp ce scriu foarte rar merge muzica, pentru ca sunt tentata sa ascult versurile sau sa cant si eu si nu ma mai concentrez la scris.

 1. Pică la fix articolul tău, mereu m-am întrebat cum aș fi trăit fără muzică. Cred ca n-as mai fi invatat, n-as mai fi petrecut, n-as mai iubit. De cate ori ma gandesc la clipe din viata mea, aud o anumita melodie in fundal.

  1. Ce frumos! Ma bucur ca ti-a placut articolul meu. Am scris o serie de 3 articole despre muzica, deocamdata. Primul a aparut ieri, al treilea va aparea maine. 🙂

  1. Stiu exact ce zici! Cand scriu, nu pot asculta muzica. Totusi, nu ma deranjeaza muzica in timp ce scriu, daca merge la PC-ul lui Norbi, dar sa nu fie la laptopul meu. Probabil e prea aproape de munca mea. 😀

 2. Nu ascult muzică nici când lucrez, nici când scriu. Îmi distrage atenția. Dar ascult foarte mult în mașină. Și merg la concerte cât pot de des.

 3. Da, ascult cand lucrez si cand scriu. E foarte adevarat ca-mi vin ideile mai repede si sunt mai creativa. Tocmai ce am mai scris un capitol cu Stere pe muzica anilor 80. Functioneaza ca pe roate !

 4. Ador sa ascult muzica si ma simt foarte bine. Viata mea ar fi foarte trista fara muzica in ea. Pe langa asta,imi place sa cant si sa dansez singura in camera,cand nu ma vede si aude nimeni 🙂
  Spre exemplu,piesele de la Maroon 5.

 5. Eu mereu ascult muzică atunci când fac curățenie 😂 Are efect. Parcă trece timpul mai ușor și treaba nu mai pare atât de grea. Da, terapia prin muzică funcționează.

 6. Am avut o perioada in care ascultam muzica non stop, inclusiv atunci cand scriam sau invatam pentru examene. In ultimul timp, a inceput sa ma deranjeze… Parca am nevoie de liniste 😁

 7. Si eu lucrez mai bine pe muzica, dar cand vine vorba de scris… inca nu mi-am gasit un stil de muzica potrivit. Inca mai fugaresc YouTube-ul si parca nu este nimic pe placul meu.

 8. Eu mereu ascult muzica cand sunt stresata sau tristă. Chiar ma ajuta. Oricum, eu pot scrie, citi, invata… cam orice pot face cu muzica.

 9. Daaaaaa!!! Muzica e pasiunea mea și îmi place și să mă și joc cu ea (când am timp sau inspirație fac mix, remix, mash-up). Muzica mă liniștește, mă relaxează și mă ridică la cer…îmi dă aripi să pot zbura 😉 Fără muzică viața ar fi anostă, tare gri și tristă. Nici natura nu ar mai renaște și nici nu ar mai fi verde, dacă muzica nu ar exista (trilurile și ciripitul păsărelelor, orăcăitul broaștelor, zumzăitul albinelor, cri, cri-ul greierilor etc). Universul este însuși o muzică!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: