Încă de când eram micuți de tot, părinții ne-au învățat că este esențial să ne spălăm frecvent pe mâini. Totuși, în contextul actual al pandemiei care ne-a lovit din plin în ultimele luni, igiena mâinilor a devenit unul dintre subiectele de actualitate. Și, vorbind despre igiena mâinilor, am descoperit cu toții că avem mereu ceva nou de învățat. Tocmai din acest motiv, astăzi o să vă povestesc puțin despre câteva reguli de urmat în igiena și îngrijirea mâinilor.
Igiena mâinilor presupune, în primul rând, spălatul corespunzător
Mâinile sunt unul dintre principalii factori ai îmbolnăvirilor cu infecții precum infecții gastrointestinale, Salmonella, infecții respiratorii, gripă. Pentru a evita răspândirea infecțiilor, este esențial să ne spălăm corespunzător pe mâini. Pentru asta, avem de respectat două criterii mari: momentul când ne spălăm pe mâini și modul în care ne spălăm mâinile.
1. Când ne spălăm pe mâini?
Este important să ne spălăm întotdeauna bine pe mâini:
- după ce utilizăm toaleta sau schimbăm scutecul bebelușului
- înainte, în timpul și după prepararea mâncării
- între manevrarea mâncării de dinainte de preparare, în timpul preparării și când este gata pentru servire
- înainte de a mânca
- după utilizarea batistei sau șervețelului
- înainte și după vizitarea unui copil bolnav sau a altor membri ai familiei
- după fumat
- după manevrarea gunoiului
- după grădinărit
- după atingerea animalelor sau a obiectelor lor
2. Cum ne spălăm corect pe mâini?
Iată cum ne spălăm corect pe mâini:
- udăm bine mâinile, până la încheietură, cu apă de la robinet, indiferent dacă este caldă sau rece
- dăm mâinile cu săpun și ne asigurăm că frecăm bine mâinile cu săpun peste tot: palme, spatele mâinilor, între degete și sub unghii, frecând mâinile una de alta
- spălăm mâinile cu săpun timp de cel puțin 20 de secunde
- clătim mâinile cu apă din abundență, ținându-le sub robinet
- uscăm bine mâinile cu un prosop curat, un prosop de hârtie sau uscătorul de mâini
Gelul dezinfectant și utilizarea sa în igiena mâinilor
În ultima perioadă, s-a pus tot mai mult accentul pe utilizarea unui gel pentru curățarea mâinilor. Gelul dezinfectant este o soluție ideală atunci când nu avem posibilitatea de a ne spăla pe mâini cu apă și săpun. Totuși, specialiștii nu recomandă utilizarea lui înainte de a mânca. Astfel, gelul dezinfectant este perfect pentru a fi folosit atunci când nu suntem acasă, însă el nu are aceeași eficiență precum spălatul mâinilor cu apă și săpun.
Nu se recomandă utilizarea gelului dezinfectant pentru a curăța mâinile uleioase sau murdare. În schimb, îl putem utiliza atunci când suntem la cumpărături, când vizităm o persoană bolnavă (la spital, de exemplu) și în alte astfel de situații când simțim nevoia de a ne curăța mâinile și nu avem posibilitatea de a le spăla.
Cum aplicăm corect gelul dezinfectant?
La fel ca în cazul spălării mâinilor, există câteva reguli de urmat și în cazul aplicării gelului pentru curățarea mâinilor. Așadar, iată ce avem de făcut pentru a păstra igiena mâinilor atunci când folosim un gel dezinfectant:
- ne asigurăm că nu avem mâinile murdare cu ulei sau mizerie
- aplicăm o cantitate cât o monedă din gelul dezinfectant în palma unei mâini
- frecăm mâinile una de alta, asigurându-ne că acoperim mâinile cu gelul dezinfectant, inclusiv între degete și în jurul unghiilor
- frecăm mâinile deolaltă timp de 30 de secunde, pentru a permite gelului să se absoarbă în profunzime în mâini
După curățare, nu uităm de hidratare
În ceea ce privește igiena mâinilor, este esențial să ne asigurăm că mâinile noastre sunt în permanență curate. Totuși, conform specialiștilor, spălatul des pe mâini, precum și utilizarea gelurilor de curățare a mâinilor, duce la apariția iritațiilor pielii. Apa și săpunul spală germenii și mizeria de pe mâini dar, în același timp, îndepărtează și uleiurile naturale, protective ale pielii, ceea ce duce la uscarea mâinilor. Din cauza iritației, mâinile devin uscate și crăpate. Acest lucru este ușor de evitat, prin utilizarea unor creme de mâini.
În plus, mâinile sunt printre primele părți ale corpului unde încep să se vadă semnele îmbătrânirii. Însă, utilizând o cremă de mâini în ritualul zilnic de îngrijire a mâinilor, ne asigurăm că mâinile sunt hidratate corespunzător și, astfel, evităm apariția semnelor îmbătrânirii.
Când folosim crema de mâini?
Este recomandat să aplicăm o cremă de mâini de mai multe ori pe zi. Totuși, iată care sunt principalele momente în care este necesar să folosim o cremă de mâini:
- după ce spălăm sau avem contact cu apa pe o perioadă îndelungată, cum ar fi de exemplu după spălatul vaselor, a hainelor (în cazul în care spălăm manual), sau chiar după datul cu mopul. Este important să utilizăm o cremă de mâini în aceste cazuri, deoarece apa este un agent care usucă pielea, astfel că o cremă de mâini ajută la prevenirea apariției crăpăturilor și ridurilor.
- după expunerea pielii la diverse chimicale, deoarece și acestea usucă pielea.
- în mod regulat, cum ar fi după baie. Este recomandat să folosim o cremă de mâini de cel puțin două ori pe zi.
Voi cum vă ocupați de igiena mâinilor?? Ce produse folosiți?
Mereu m-am spălat des pe mâini, uneori și fără sa trebuiasca. Folosesc săpun antibacterian, dezinfectant când nu ma pot spăla pe mâini și crema seara.
Exact asa si eu. Adica nu ma spal nici acum mai des decat inainte, pentru ca oricum ma spalam si inainte cat era nevoie sau chiar mai des.
Si eu aveam mare grija la igiena mainilor si inainte de pandemie. Doar dezinfectantul il folosesc acum mai des.
Asa e.
Ma spăl cât mao des pe mâini și aplix la fel de des cremă. Îmi crapă foarte tare în ultima vreme.
Da, cred ca e normal.
Şi uite crema hidratantă pentru mâini pe care o căutam!
Ma bucur!