De când mă știu, garoafele s-au numărat printre florile mele preferate. Îmi plac atât pentru aspectul lor, cât și pentru parfumul specific. Cu fiecare ocazie, că era vorba de ziua mea de naștere sau Ziua Femeii, tatăl meu îmi cumpăra garoafe. Posibil ca și acesta să fie unul dintre motivele pentru care mi-au plăcut întotdeauna, uneori mai mult chiar decât trandafirii. Și, fiind printre florile mele preferate, m-am gândit să vă povestesc și vouă câteva lucruri despre garoafe.
Despre garoafe se presupune că sunt originare din zona mediteraneană, însă nu se știe cu exactitate, din cauza cultivării extinse a garoafelor în ultimii 2000 de ani. Garoafele sunt printre cele mai vechi flori cultivate în lume. Sunt apreciate pentru aspectul lor dantelat, pentru parfumul lor asemănător cu acela al cuișoarelor, precum și pentru perioada extinsă de înflorire.
Garoafa poate crește până la o înălțime de 80 de centimetri, iar frunzele sale pot ajunge până la o lungime de 15 centimetri. Frunzele garoafei sunt subțiri și de o culoare gri-verzui sau verde-albăstrui.
Garoafele sunt printre cele mai căutate flori, întrucât au și valoare comercială și valoare ornamentală. Sunt potrivite ca plante de bordură, în straturi, grădină sau chiar în ghivece. Culoarea naturală a garoafelor este roz-violet strălucitor, însă în prezent, garoafele se găsesc într-o mare varietate de culori, precum roșu, cărămiziu, portocaliu, violet, roz, alb, galben, crem și chiar verde.
Garoafele și semnificațiile lor
Toate garoafele simbolizează iubirea și afecțiunea, însă ele au și semnificații distincte, în funcție de culoarea pe care o au. Așadar, iată ce simbolizează garoafele, în funcție de culoare:
- Garoafele roșii semnifică dragoste profundă și admirație
- Cele albe semnifică dragoste pură și mult noroc
- Garoafele roz semnifică iubirea unei mame
- Cele galbene semnifică dezamăgire sau respingere
- Garoafele violet reprezintă capriciu
- Cele dungate reprezintă respingere sau regret
Garoafele sunt încărcate de mitologie, simbolism și chiar controverse, pornind de la numele lor.
Conform unor savanți, numele de „garoafă” provine de la „încoronare” sau „coroană” (ghirlande cu flori), deoarece aceste flori erau folosite în ceremoniile grecești de încoronare. Alți savanți consideră că numele provine din latinescul „caro” (carne), care se referă la culoarea naturală, originală a florii, sau „incarnatio” (întrupare), care se referă la încarnarea făcută de Dumnezeu.
Denumirea de „Dianthus” a fost inventată de botanistul grec Theopharstus și este un cuvânt derivat din cuvintele grecești „dios” = divin și „anthos” = floare. De aici și denumirea garoafei ca fiind „floare divină”.
Garoafele și legendele lor
O legendă leagă existența garoafelor de Zeița Diana. Există mai multe variații ale acestei legende, însă una dintre ele spune că Zeița Diana, zeița vânătorii, se întorcea într-o zi de la o vânătoare eșuată. În drumul ei, a dat peste un cioban care cânta la flaut și a pus vina pe muzica lui, că aceasta ar fi ruinat vânătoarea ei. Într-un impuls de mânie, Zeița Diana l-a atacat pe cioban și i-a scos ochii. Odată ce s-a calmat, și-a regretat fapta. Acolo unde au căzut ochii ciobanului, au crescut garoafe roșii, ca semn al sângelui inocent vărsat pe nedrept.
Conform unei legende creștine, garoafele au apărut prima oară pe pământ atunci când Iisus își purta crucea. Fecioara Maria a vărsat lacrimi, iar garoafe au crescut în locurile unde au căzut lacrimile ei. Datorită acestei legende, garoafele roz au rămas drept simbol al iubirii nesfârșite a mamei, iar în anul 1907 garoafele au fost alese de Ann Jarvis ca simbol al Zilei Mamei, sărbătorite în SUA și Canada în a doua duminică a lunii mai.
Curiozități despre garoafe
La final, iată și câteva curiozități legate de garoafe:
- În Coreea de Sud, garoafele roșii și roz sunt folosite de către copii pentru a-și arăta iubirea și recunoștința față de părinți de Ziua Părinților.
- În Franța, garoafa este considerată a fi o floare tradițională funerară, care este oferită în semn de condoleanțe la decesul unei persoane dragi.
- La Universitatea Oxford, garoafele sunt purtate în mod tradițional la toate examenele: garoafe albe la primul examen, roz la examenele de mijloc și garoafe roșii la examenul final.
- Garoafa este floarea națională în Spania, Monaco și Slovenia. De asemenea, garoafa stacojie este floarea statului Ohio.
- Garoafa este floarea zilei de naștere a persoanelor născute în ianuarie.
- Primele garoafe din SUA au fost aduse din Franța în Long Island în anul 1852.
- Garoafele sunt oferite la aniversarea primului an, ca simbol al iubirii și devotamentului.
- Garoafele sunt pe locul al doilea ca popularitate la categoria florilor tăiate, după trandafiri.
Vouă vă plac garoafele? Știați legende și curiozități legate de ele?
Cand faceam cate o boacana, mereu duceam garoafe la scoala :))))
Ori in numele meu, ori in numele clasei. La profa de romana mergea de fiecare data.
Ce tare! :)))
Cate informatii interesante despre aceste flori atat de frumoase! 🙂 Multumim pentru ele, Eva! 🙂
Cu drag!
Ce legende frumoase! Și lucruri despre care nu știam, deși îmi plac garoafele.
Ma bucur.
Nu nimic despre ele, deși îmi plac.
Ai aflat acum. 😀
Uau! Câte-am aflat despre garoafe! Sunt frumoase cu toate că nu sunt prea parfumate.
Da, asa este.