Prima duminică a lunii septembrie este, în fiecare an, motiv de voie bună pentru salontani, de unsprezece ani încoace. Așa a fost și duminica de 1 septembrie 2019, când a avut loc la Salonta Festivalul Sarmalelor, ajuns la cea de-a unsprezecea ediție. Festivalul Sarmalelor, organizat de domnul Sala Ioan, constă într-un concurs de gătit sarmale, iar din 2011, acest eveniment a căpătat și o valență caritabilă.
Anul acesta, la Festivalul Sarmalelor au participat 11 echipaje care au gătit împreună 9000 de sarmale și un echipaj – echipa gazdă a Salontei – care a preparat 11000 de sarmale. Așadar, s-au preparat un total de 20000 de sarmale, care, la finalul concursului de gătit, au fost împărțite gratuit participanților la Festival.
Și pentru că mâncarea e mai gustoasă atunci când te distrezi, a fost pregătit și un spectacol artistic, începând de la ora 13.00 și până la ora 21.00, spectacol care s-a încheiat cu un frumos foc de artificii.
Spectacolul artistic de la Festivalul Sarmalelor 2019 a fost asigurat de tineri artiști din zonă, promovați de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor, dar și de două nume cunoscute ale muzicii populare. Cei care au urcat pe scenă au fost:
- Ansamblul folcloric Cununița, Mădăras
- Mădălin Dodu, Tulca
- Ansamblul folcloric Mărțișorul, Avram Iancu
- Sandu Condoroș
- Ansamblul folcloric Ardeleana din Tulca
- Vlad Ștef
- Ansamblul folcloric Miorița Salonta
- Adina Lezeu
- Ansamblul folcloric Zestrea Budureșii
- Ansamblul Fialka, Mădăras
- Alexandra Chira
- Ansamblul Regenbogen, Oradea
- Asociația românilor din Micherechi
- Ansamblul folcloric din Arad
- Lucian Drăgan
- Angela Rusu
- Denisa Moșincat
Festivalul Sarmalelor cu tentă caritabilă
Cum spuneam și la începutul acestui articol, din 2011, Festivalul Sarmalelor a dobândit și o tentă caritabilă. Astfel, la fiecare Festival, se organizează o tombolă cu premii, iar banii adunați din vânzarea biletelor (și sponsorizări) sunt oferiți unui caz special. În acest an, au fost alese două cazuri pentru care s-au adunat banii strânși la tombola caritabilă. Primul caz este Andrei Teoran, un elev de clasa a 11-a care a fost depistat cu carcinom nediferențiat al faringelui, stadiul IV A, adică un tip de cancer într-o zonă inoperabilă.
Al doilea caz a fost o familie cu patru copii, care în aprilie a acestui an și-au pierdut mama. Femeia a fost lovită de TIR în timp ce își ducea micuța la grădiniță. În urma ei, au rămas patru copii, cu vârste de 13, 12, 10 și 7 ani.
Diverse societăți comerciale și persoane fizice din oraș au oferit premii pentru a fi câștigate la tombola caritabilă. Prețul unui bilet a fost de doar 5 lei, iar participanții au fost extrem de deschiși să ajute cele două familii. Astfel, din bunăvoința celor prezenți, s-a reușit adunarea frumoasei sume de (puțin peste) 13.000 lei, sumă care a fost împărțită în mod egal între cele două familii.
În plus, unii dintre câștigătorii celor 14 premii puse la bătaie au donat premiul câștigat uneia dintre familiile în cauză. Un gest deosebit de frumos, care ne-a demonstrat că încă mai există oameni cu suflet mare, care dau din puținul lor pentru bucuria celor din jur.
Festival cu invitat special
De la Festivalul Sarmalelor nu a lipsit nici invitatul special, legenda fotbalului românesc, Helmuth Duckadam. Dânsul a oferit un tricou cu semnăturile jucătorilor de la FCSB, pentru a fi licitat, urmând ca suma primită pentru acesta să fie, de asemenea, adăugată sumei pentru cele două cazuri caritabile.
În plus, legenda fotbalului românesc a lansat în premieră la Salonta echipamentele sportive marca HD, la standul special amenajat. Persoanele interesate au putut cumpăra sau comanda produsele expuse.
Încă o experiență frumoasă bifată în vara anului 2019
La finalul serii, gospodinele din echipa Salonta, care au pregătit cele 11000 de sarmale, au fost premiate pe scenă. Sunt mândră să vă anunț că, pentru prima dată în istoria Festivalului Sarmalelor, am făcut și eu parte din această echipă frumoasă. A fost o experiență minunată. Pentru noi, cele care am participat la pregătirea sarmalelor, acest Festival a însemnat mai mult decât o singură zi de spectacole. A însemnat încă două zile de muncă, de petrecut între femei dornice să își aducă puțină contribuție la pregătirea unui eveniment atât de frumos.
Alături de celelalte două proiecte la care am luat parte în această vară – Tabăra veseliei și Bucurie pentru suflete curate prin transmiterea de datini și obiceiuri păstrate din străbuni – și Festivalul Sarmalelor a fost un eveniment care mi-a oferit o experiență frumoasă. Pot spune că am avut o vară minunată, cu muncă, distracție și relaxare.
Se pare că a fost un festival… Delicios 😋
Da, chiar a fost. 🙂
Ce tare! 🙂 Chiar se impunea sa aiba si sarmalele festivalul lor. 😀
Nu-i asa? 😀 La noi sunt sarbatorite cum se cuvine.
Se pare ca a fost tare distractiv.
Da, chiar a fost!