Recent am tot văzut prin online cartea Confesiunile unei ratate trecute de 40 de ani, iar recenziile erau pozitive. Însă adevărul este că nu eram tare tentată să o citesc, asta desigur, până nu m-a „înnebunit” prietena mea, Claudia de la Lecturi de mămică. Nu vă spun cât mi-a vorbit de cartea asta cât timp o citea și cât mi-a tot spus să o citesc și eu. Iar eu, ca o femeie ascultătoare ce sunt, știind că mă pot întotdeauna baza pe recomandările Claudiei, am și luat-o la citit.
Ei bine, Claudia, îți super-mulțumesc! Așa carte mai rar mi-e dat să citesc! O carte super amuzantă și totuși, serioasă și realistă. Și, chiar dacă încă sunt mai departe de 40 de ani și mai aproape de 30, pot spune că am reușit foarte bine să intru în atmosfera cărții. Chiar dacă am o viață frumoasă, o familie și pot spune că și o carieră minunată, cu siguranță am momente în care, la fel ca personajul principal al cărții, mă întreb #cenaibafaccuviatamea sau la care viraj am luat-o aiurea.
Nu înțelegeți despre ce vorbesc, nu-i așa? Ei bine, nici nu aveți cum dacă nu ați citit cartea. Totuși, dacă nu ați făcut-o, sper să vă conving până la final să o citiți, pentru că merită. Este o carte grozavă, simpatică, amuzantă și cât se poate de ruptă din realitatea cotidiană. Mi-a plăcut enorm personajul principal și modul în care gândește, concepțiile ei despre viață și realitatea în care trăim.
Cum ajunge Nell o ratată trecută de 40 de ani
Nu știm exact vârsta lui Nell, știm doar că are „40 și ceva de ani”. A fost logodită și a deținut o afacere în SUA, însă odată cu falimentul afacerii, și relația ei se duce de râpă. Decide să îl părăsească pe Ethan și să se reîntoarcă în Anglia, țara ei natală. Totuși, nu se mută la părinții ei, ci își caută o chirie în Londra. Găsește o cameră de închiriat, însă trebuie să împartă apartamentul (mai exact, baia și bucătăria) cu gazda ei, Edward.
Acesta este căsătorit și are o casă la țară, unde merge în weekend. Astfel, lui Nell i se pare un aranjament excelent. Asta până descoperă că Edward nu este de acord să facă prea multă căldură în apartament, o ceartă pentru câtă hârtie igienică este consumată săptămânal și pentru că nu selectează corect plasticul. Edward este un împătimit al mediului și încearcă din răsputeri să o învețe și pe Nell cum să fie mai prietenoasă cu acesta.
Însă totul merită, pentru a trăi în Londra, aproape de prieteni și cu speranța unei cariere strălucitoare. Partea proastă este însă că în cei zece ani pe care i-a petrecut în SUA, s-au schimbat multe… de fapt, totul. Toate prietenele ei sunt căsătorite, au copii, o casă frumoasă și o carieră excepțională. Doar Nell este singură, fără copii, fără o casă a ei, chiriașă, fără o carieră răsunătoare. Astfel, prin standardele impuse de către societate, lui Nell îi este foarte ușor să se considere o ratată trecută de 40 de ani.
Viața are surprize la orice vârstă
Nell își găsește destul de repede de lucru, chiar dacă nu e tocmai jobul la care a visat. Începe să se ocupe de secțiunea de necrologuri a unui ziar din oraș, post pe care l-a obținut printr-o cunoștință veche. Însă surprizele se ivesc când și de unde te aștepți mai puțin, nu-i așa? Astfel, chiar la primul necrolog pe care îl are de scris, Nell o cunoaște pe Cricket, o proaspătă văduvă trecută de 80 de ani, însă plină de viață.
Între Cricket și Nell se leagă repede o prietenie adevărată pentru că, în ciuda diferenței de vârstă, cele două au multe lucruri în comun. Ce le diferențiază însă este încrederea de sine și pofta de viață. În timp ce Nell, la cel 40 și ceva de ani, se simte o ratată fără viitor, Cricket, la cei peste 80 de ani, se bucură de viață și este pregătită să trăiască experiențe minunate.
Prietenia cu Cricket o ajută pe Nell să treacă prin perioada de singurătate de după ruperea logodnei. Mai mult, îi dă de gândit cu privire la modul în care trăiește și la toate acele standarde create de societate, acele implementări conform cărora succesul se măsoară în a fi căsătorită, a avea copii și carieră.
Confesiunile unei ratate trecute de 40 de ani – un podcast care o transformă pe Nell
La scurt timp după ce se întoarce în Londra și o cunoaște pe Cricket, Nell decide să își facă propriul podcast – Confesiunile unei ratate trecute de 40 de ani. Este convinsă că doar ea este în situația asta și că nu va avea ascultători, însă în scurt timp aceștia încep să apară. În ciuda a tot ceea ce i se întâmplă și a momentelor în care încrederea de sine tinde să îi scadă, Nell se menține consecventă în ideea de a continua acest podcast.
Cum îi va schimba acest podcast viața, rămâne să descoperiți citind cartea. Însă vă asigur că podcastul este doar un rol în viața lui Nell, însă alături de el mai sunt și alte aspecte care o schimbă, o modelează și o determină să se bucure de viață, așa cum este ea.
Confesiunile unei ratate trecute de 40 de ani ne arată cât de superficială poate fi concepția despre fericire
Vă asigur că este o carte minunată, care merită citită. Unele pasaje chiar m-au pus pe gânduri, cum ar fi cele referitoare la cât de mult au ajuns rețelele de socializare să ne influențeze viețile. Cât de mult tindem să credem despre o persoană că este fericită doar pentru că așa pare în postările și pozele din social media, sau doar pentru că este căsătorită, are copii, o casă și poate și o carieră de succes. Însă, în realitate, multe dintre aceste persoane aparent fericite și cu o viață perfectă sunt, de fapt, cu adevărat nefericite, au parte de suferințe, neînțelegeri în cuplu sau diferite așa-zise eșecuri în viață. Iar despre asta este cartea, sau și despre asta.
Chiar dacă de obicei nu mai pun fragmente din cărți, am găsit în această carte unul pe care îmi doresc tare mult să îl împărtășesc cu voi. Iată despre ce este vorba:
„Se pare că pentru noi, pentru toate, viața nu e întotdeauna ușoară, iar lecția pe care am învățat-o este că nu devii o ratată, dacă viața nu decurge chiar cum te așteptai. Pentru că viața reală e complicată și haotică. Se mai întâmplă și rahaturi. Nu există o singură măsură pentru toate lucrurile. Dacă dai la o parte filtrele, și haștagurile, și mesajele motivaționale, vei vedea că toate suntem la fel de speriate și de confuze. Toate ne trăim viața, pur și simplu, și poate că nu ne reușește tot și poate că nu arătăm insta-perfect, dar e în regulă.”
Vă regăsiți măcar puțin în acest fragment? Sau regăsiți în el măcar o idee cu care rezonați? Atunci, categoric o să vă placă această carte!
Cartea Confesiunile unei ratate trecute de 40 de ani de Alexandra Potter poate fi comandată de pe site-ul Editurii Corint.
Ma bucur tare mult ca ai citit-o si mai ales ca ti-a placut. Mna, sa nu ma simt vinovata ca in fiecare zi te bateam la cap cu ce mai face Nell :))
E o carte pe care ar trebui sa o citeasca cati mai multi si motivele pentru care sa faca asta ar fi diverse. Unul l-ai dat si tu cu acel citat pe care l-ai pus aici si care ar trebui sa ne puna pe ganduri 😉
Daaa, bine ai făcut că m-ai bătut la cap cu ea! :)))) Să știi că sunt multe motive pentru care cartea asta merită citită.
Și eu vreau să o citesc cât de repede, cu siguranță o lectură tare interesanta. M-ai convins! La fel si cu Dinți de lapte. 😂😍
Mă bucur că te-am convins! Sunt sigură că nu te vor dezamăgi. <3
Foarte mult mi-a plăcut și mie.
Mă bucur!