Singurul lucru la care mă pot gândi este casa de vis pentru mine, iar din acest motiv am intrat pe site-ul https://www.aia-proiect.ro/. Cu toate că îmi place foarte mult casa pe care am cumpărat-o în urmă cu un an, visez la o casă construită după placul meu și al soțului meu. Gândindu-mă la asta, îmi dau seama că o casă de vis pentru noi ar fi aceea care ar reflecta personalitatea amândurora, o combinație dintre preferințele mele și ale lui. De exemplu, eu visez la un corp al casei construit special pentru bibliotecă și birou. El, în schimb, s-ar bucura de o cameră de gaming.
Deși îmi plac și casele cu mansardă, pentru a corespunde cerințelor noastre, vom avea nevoie de o casă cu etaj sau poate chiar cu etaj și mansardă. Am aruncat o privire peste câteva proiecte case cu etaj de la AIA Proiect și pot spune că, din ceea ce am văzut, aș apela cu încredere la AIA Proiect pentru a-mi construi casa de vis.
De ce aș alege AIA Proiect pentru casa mea de vis?
De ce aș alege AIA Proiect pentru a construi casa mea de vis? Din numeroase motive, unele dintre ele fiind chiar proiectele pe care le-am găsit pe site. O casă este, dincolo de aparențe, o operă de artă în sinea ei. Așa cum un pictor realizează picturi, un sculptor realizează sculpturi, un bijutier obține splendide bijuterii care „fură” privirile, sau un content writer scrie conținut, tot așa, un arhitect realizează o adevărată operă de artă prin fiecare casă pe care o proiectează.
Iar proiectele prezentate pe site chiar asta mi-au inspirat: ideea de artă. AIA Proiect proiectează case care transmit o puternică idee despre personalitatea celor care locuiesc în casa respectivă. Fiecare casă are un design diferit, unic și impresionant. Unele dintre case au linii moderne, care transmit un aer de contemporan, pe când altele, deși construite prin aceleași tehnici moderne, aduc aminte de casele tradiționale.
AIA Proiect este alături de client
Însă, dincolo de aspectul caselor proiectate de AIA Proiect, am luat decizia bazându-mă pe serviciile pe care le oferă. Asta deoarece construirea unei case nu ține doar de proiectarea în sine și de construirea ei, ca atare. Sunt numeroși pași care trebuie urmați pentru a avea casa de vis pe care ți-o dorești. În principiu, construirea casei de vis începe cu un proiect de casă. Iar acesta conține următorii pași:
- Consultările inițiale. În cadrul acestei etape, AIA Proiect discută cu clientul, pentru a descoperi care este casa de vis pentru acesta. Ia în considerare fiecare aspect, incluzând aici amplasarea casei, stilul de viață al clientului și bugetul de care dispune acesta.
- Definitivarea și verificarea proiectului de casă. În cadrul acestei etape, clientului i se oferă un proiect de casă tip sau personalizat, pentru a alege varianta care i se potrivește.
- Documentația de autorizare și construcție. În această fază, proiectul este gata, incluzând arhitectura, structura și instalațiile, iar echipa AIA Proiect îi oferă clientului suportul necesar pentru a obține autorizația de construire.
AIA Proiect îi oferă clientului suport pe întreaga perioadă pre- și post-execuție. Echipa este pregătită să ajute la împlinirea visurilor clienților, prin oferirea unor servicii de proiectare completă. Aceste servicii de proiectare completă includ arhitectura, structura și instalațiile.
Serviciile echipei cuprind tot ceea ce este necesar pentru a construi casa de vis: construcția casei, mansardarea, obținerea avizelor necesare și a documentației, realizarea studiilor complexe de fezabilitate și servicii de arhitectură.
Cum am ajuns să mă gândesc la AIA Proiect pentru casa de vis?
V-am spus de ce aș alege AIA Proiect pentru a-mi construi casa de vis, dar nu v-am spus și cum am ajuns să caut informații despre un proiect de casă. Într-o noapte, am visat că ne pregăteam să construim casa visurilor noastre. Deși în realitate știu că nimic nu trebuie ales în funcție de cel mai mic preț, în vis am făcut această greșeală: am ales un proiectant în funcție de preț. După ce am analizat ofertele diverșilor arhitecți, l-am ales pe cel mai ieftin.
La întâlnirea cu arhitectul, i-am explicat că ne dorim o casă cu etaj și mansardă. La etaj urma să avem camera de gaming a soțului și biroul meu, iar între ele, dormitorul. Din birou, ne doream scări circulare care să ducă la mansardă, unde avea să fie biblioteca. După un timp, când ne-a fost prezentat proiectul de casă, am avut parte de șocul vieții: scările spre bibliotecă nu se regăseau în birou, ci exact în mijlocul casei, în dormitorul matrimonial! În plus, terasa pe care o visam amplasată deasupra garajului pentru mașină nici măcar nu se regăsea în proiect.
Acum, aveam două variante: fie acceptam proiectul așa cum era realizat, fie plăteam un alt arhitect pentru a reface proiectul așa cum ne-am dorit de la început. Și, astfel, am realizat că un proiectant al casei de vis nu se alege în funcție de criteriul „cel mai ieftin”.
Cum se alege proiectantul pentru casa de vis?
După acel vis, m-am trezit convinsă că, dacă vom avea vreodată în plan să construim casa visurilor noastre, va trebui să alegem cu mare atenție proiectantul. Și pentru a vă ajuta să nu pățiți așa cum am pățit noi în vis, vă spun care sunt câteva dintre aspectele pe care trebuie să le aveți în vedere când alegeți un arhitect.
Unul dintre principalele criterii de care ar trebui să țineți cont în alegerea proiectantului pentru casa voastră de vis este portofoliul arhitectului. Un arhitect care este sigur de abilitățile sale și de calitatea muncii sale își afișează cu încredere proiectele pe site, prin intermediul fotografiilor. Atunci când puteți vedea fotografii cu diverse proiecte de casă realizate de către un proiectant, vă puteți da ușor seama dacă acesta poate să vă transforme visul în realitate.
Este, de asemenea, important să vă asigurați că proiectantul nu este singurul care se va ocupa de contract, ci există o întreagă echipă capabilă să se ocupe de toate aspectele care țin de proiectarea unei case.
Asigurați-vă că proiectantul dispune de cunoștințele necesare de proiectare, care să îi permită să realizeze un proiect ideal, ținând cont de amplasamentul dorit și de numărul de membri ai familiei.
În cazul în care vă doriți un proiect de casă personalizat, este important să vă asigurați că proiectantul oferă acest serviciu, nu doar proiecte de casă tip.
De asemenea, este foarte important să vi se ofere garanția obținerii autorizației de construire pentru proiectul de casă.
Casa visurilor este neprețuită
Atunci când vă doriți o casă construită după un proiect tip, lucrurile sunt mult mai simple. Aici, totul este clar, chiar și în ceea ce ține cont de preț și veți ști de la început ce veți obține pentru banii plătiți. Însă, dacă sunteți cum am fost noi în visul meu și vă doriți o casă unicat, care să vă reprezinte perfect personalitatea și stilul de viață, aveți nevoie de o casă personalizată, construită într-un stil unic, astfel încât să se potrivească cerințelor voastre.
Iar în cazul în care vă doriți o casă unicat, este important să evitați să vă ghidați după preț. În caz contrar, veți păți exact cum am pățit și noi în vis: veți obține ceva cu totul diferit față de ceea ce ați stabilit inițial și veți fi nevoiți să plătiți în plus, la final, pentru a repara eventualele greșeli de proiectare.
Așadar, sfatul meu este să țineți cont de aspectele cu adevărat importante atunci când alegeți proiectantul pentru casa de vis. Acestea se referă la calitatea pe care o poate oferi un proiectant, la serviciile pe care le pune la dispoziția clienților și la abilitatea sa de a crea artă prin proiectele sale, nu doar case care nu transmit nimic.
Casa proiectată de un arhitect priceput va transmite oricui o idee despre personalitatea proprietarului. Alegând un proiectant bun, care să trateze proiectul cu toată creativitatea și onestitatea sa, veți avea șansa să vă vedeți casa de vis transformată în realitate.
Articolul este scris pentru proba a șaptea de la SuperBlog 2019.
Disclaimer: fotografiile aparțin AIA Proiect
*Deși mi-ar face mare plăcere să ne construim o casă, povestea din articol este fictivă.
Ai dreptate. Când construim ceva atât de important, trebuie să ținem cont și de alte lucruri în afară de preț.
Ma bucur ca esti de acord cu mine.
Misto visul :)) De aceea e importanta alegerea arhitectului.
Ma bucur ca iti place. 😀
Eu de obicei spun ca ce este mai ieftin, te va costa mai mult. Pentru ca plătești întâi prețul cel mic, dar nu te uiți la calitate. Apoi ai totuși nevoie de calitate și plătești și prețul mai mare. Deja primul preț plătit este o sumă plătită în plus, degeaba.
Felicitări pentru articol! Succes!
Multumesc! Exact asa este, cum zici.
Eu o sa recitesc articolul asta cand o sa vina momentul sa-mi construiesc casuta sau casoiul. Mereu reusesti sa ne transmiti info utila intr-o forma atat de simpatica, Eva! 🙂
Iti multumesc din suflet pentru apreciere! Ma bucur ca iti place articolul meu. :*
Încep să visez și eu la o casă dupa ce am citit articolul. Intr-adevăr, proiectul tehnic e cel mai important și trebuie facut de cei mai buni.
Sunt curioasa cum ar arata casa ta de vis. 🙂
Casa este pe viata. Trebuie sa fim atenti in primul rand la calitate.
Intr-adevar, conteaza enorm calitatea.