Draga mea prietenă, Nicol, de la Literatura pe tocuri, are obiceiul să îmi facă uneori surprize, oferindu-mi cărți care ei i-au plăcut și despre care crede că mi-ar plăcea și mie. Și recunosc că mă cunoaște destul de bine. Recent, mi-a oferit cartea „Casa de sticlă”, iar citind descrierea de pe coperta patru, am fost tare curioasă să descopăr povestea, astfel că nu am mai amânat-o la citit, ci am și început-o.
Am avut impresia că voi avea parte de un thriller, însă povestea m-a surprins plăcut, chiar fără să se încadreze în acest gen, neapărat. Este mai degrabă o poveste de viață, sensibilă și intrigantă, presărată cu mister și suspans. Chiar dacă nu a fost o carte thriller, așa cum mă așteptam, a fost una care m-a captivat și mi-a stârnit curiozitatea suficient încât să dau pagină după pagină, dornică să descopăr deznodământul.
Povestea familiei Harrington
Povestea se desfășoară pe două planuri – trecut și prezent. În trecut, întâlnim familia Harrington, o familie „bună”, care locuiește într-un cartier de renume din Londra. Walter și Jeannie Harrington au doi copii, Hera și Teddy, și mai așteaptă un copil. O iau lângă ei pe Rita, „Big Rita”, ca bonă pentru copii. După ce bebelușul moare imediat după naștere, Jeannie ajunge internată din cauza unor probleme psihice. La scurt timp după externarea ei, locuința lor este cuprinsă de un incendiu care devastează aproape totul. Pentru a-și proteja familia până la găsirea unei soluții, Walter îi trimite pe toți la conacul Foxcote, într-o pădure dintr-un sătuc aflat în apropierea Londrei.
Acolo, Jeannie, Hera, Teddy și Rita încep o nouă viață. Deși la început sunt nefericiți să locuiască într-un loc atât de retras și de departe de civilizație, cu timpul descoperă bucuria. Momentul în care găsesc în curte o fetiță nou-născută este momentul care le schimbă complet viața. Rita, deși este bonă și ar trebui să se ocupe la un nivel lipsit de sentimente în creșterea copiilor, se atașează rapid de Puiul Pădurii, așa cum îi spun fetiței găsite pe un butuc în curtea lor.
Lucrurile merg din ce în ce mai bine la conacul Foxcote, până când un cadavru este găsit în pădure. Evenimentul distruge echilibrul nou-găsit al familiei și produce o serie de evenimente nefericite.
Povestea lui Sylvie
În paralel cu povestea din trecut a familiei Harrington ne este prezentată o poveste din prezent. Aici o întâlnim pe Sylvie, recent despărțită de soț. Fiica ei adolescentă, Annie, este supărată pe ea din cauza despărțirii de tatăl său, motiv pentru care se îndepărtează tot mai mult de Sylvie, până în momentul în care câteva întâmplări nefericite le readuc împreună pe cele două.
Sylvie a crescut fără să își cunoască originile cu adevărat. Știe că atât ea, cât și sora ei au fost înfiate de către părinții lor, abandonate fiind amândouă de părinții biologici. Însă adevărul despre adopțiile lor a reprezentat întotdeauna un subiect tabu în familie, ele fiind învățate de mici să nu aducă vorba despre trecutul lor. Însă, când mama ei este internată în comă în urma unei căzături de pe stâncă, Sylvie începe să își dorească tot mai mult să afle adevărul despre viața ei de dinainte de adopție. Simte că mama ei i-a ascuns câteva detalii esențiale, iar acum crede că a venit momentul să afle tot ceea ce mama sa a ținut secret zeci de ani.
Căutările lui Sylvie pentru a descoperi adevărul despre viața ei, despre părinții care au abandonat-o și despre cum a fost găsită de către părinții adoptivi o duc într-o mică localitate rurală din apropiere de Londra, unde treptat i se dezvăluie bucăți din trecutul ei misterios.
Casa de sticlă – o poveste captivantă
La fel ca mine, s-ar putea să te întrebi inițial de unde vine titlul acestei cărți, „Casa de sticlă”. Fără să îți ofer prea multe detalii, pentru a nu strica farmecul poveștii în sine, îți spun doar că titlul este mai sugestiv decât ți-ai putea imagina. Este legat de un terariu de sticlă, obiectul mult-îndrăgit al Ritei, și care joacă un rol esențial în poveste.
„Casa de sticlă” este o carte captivantă, o poveste pe care am savurat-o. Dacă vă plac astfel de povești de viață, atunci cu siguranță este o carte pe care merită să o citiți. Doar să nu vă așteptați să dați peste un thriller plin de suspans. Într-adevăr, misterul planează asupra poveștii, însă este mai degrabă o dramă cu final ușor telenovelistic, după părerea mea, decât un thriller, așa cum am crezut inițial. Cu toate astea, mi-a plăcut mult povestea și mă bucur că am avut ocazia să citesc „Casa de sticlă”.
Cartea „Casa de sticlă” de Eve Chase poate fi comandată de la Editura Litera, Libris, Librex, Cărturești și Cartepedia.
Cred ca sunt mai multe carti cu titlul asta. 🙂
Pe aceasta trebuie neaparat sa o citesc si eu, dupa recenzia tentanta! 🙂
Posibil să fie, eu nu știu de ele.
Pare interesanta. Multumesc pentru recomandare!
Cu drag!