Încă o zi obositoare se apropie de final. În ultima vreme, abia aștept seara, momentul acela magic în care corpul meu ia contact cu patul. Mă simt din ce în ce mai obosită, iar stresul ultimelor săptămâni nu mă ajută deloc. Simt cum organismul meu tânjește după o bine-meritată pauză. După șase ani de jonglat cu termene-limită și ore nenumărate petrecute pe scaunul de birou, în fața laptopului, tot ce îmi doresc este să plec într-o călătorie relaxantă.
Cu gândul la vacanță, mă întind pe pat, iau telefonul și deschid Facebook, să văd ce noutăți îmi mai apar în newsfeed. Trec printre postări, fără să observ cu adevărat ceva, până la un moment-dat, când un titlu aproape mă face să râd: „Cât de stresat ești? Fă-ți testul și află răspunsul!”. Mda, de parcă aș avea nevoie de un test ca să știu! Totuși, deschid linkul, iar introducerea îmi captivează atenția. Spune că, la finalul testului, voi afla și ce trebuie să fac pentru a reduce stresul, în funcție de nivelul acestuia.
Buuuunnn… să începem, îmi zic.
Răspunde la următoarele întrebări, gândindu-te la ultima săptămână:
1. Cât de încordat te-ai simțit?
☒ foarte
☐ destul de mult
☐ moderat
☐ foarte puțin
☐ deloc
2. Cât de epuizat te-ai simțit?
☒ foarte
☐ destul de mult
☐ moderat
☐ foarte puțin
☐ deloc
3. Cât de copleșit de responsabilități te-ai simțit?
☒ foarte copleșit
☐ destul de copleșit
☐ moderat
☐ foarte puțin
☐ deloc
4. Cât de mult ai simțit că nu ai suficient timp pentru tot ce ai de făcut?
☒ foarte mult
☐ destul de mult
☐ moderat
☐ foarte puțin
☐ deloc
5. Cât de mult ai simțit că nu mai deții controlul?
☒ foarte mult
☐ destul de mult
☐ moderat
☐ foarte puțin
☐ deloc
6. Cât de mult ai simțit că nu mai poți să respiri?
☒ foarte mult
☐ destul de mult
☐ moderat
☐ foarte puțin
☐ deloc
Mă uit peste răspunsurile mele și observ că toate sunt la același nivel, „foarte”. Apăs butonul de trimitere a răspunsurilor și aștept rezultatul, care nu întârzie să apară:
Ești 100% stresat. Se pare că experimentezi foarte mult stres în viața de zi cu zi. Acest nivel ridicat de stres îți depășește abilitatea de a mai face față și simți că ai nevoie de o pauză. (Oh, da! îmi spun în gând, citind aceste rânduri.)
Nu te panica, îți oferim soluția de care ai nevoie: o călătorie în jurul Pământului! Îți sugerăm să analizezi ofertele de circuite disponibile la Christian Tour și să începi planificarea unei călătorii.
Ce idee grozavă! O să arunc o privire pe site-ul Christian Tour, să văd ce oferte au. Sunt sigură că o călătorie în jurul Pământului m-ar ajuta să scap de tot stresul și oboseala acumulate până acum, iar când aș reveni acasă, aș fi încărcată cu forțe proaspete.
Deschid site-ul și dau peste o serie de circuite culturale Christian Tour. Navighez prin listă și, trebuie să recunosc, sunt câteva circuite care mă atrag precum un magnet. Marea Britanie, Egipt, Israel și Turcia sunt destinații demne de luat în considerare.
Merg mai departe și găsesc o altă listă care îmi atrage atenția: circuite exotice Christian Tour. Doar uitându-mă printre circuitele disponibile și deja încep să visez cu ochii deschiși! India, China, Thailanda, Japonia, Malaezia, Singapore, Mexic, Cuba, Indochina… ce răsfăț și numai gândul de a vizita aceste țări! Las jos telefonul și fug să îi spun soțului ce idee mi-a venit.
– Norbi, ce zici de o aventură?
– Ce aventură? Vrei să zici cum aș reacționa dacă ai avea o aventură sau insinuezi că eu aș avea una?
– Nici una, nici alta! De ce… ai? Lasă asta! Vorbeam despre o aventură care să ne scoată din rutina zilnică și să ne elibereze de stres. Mă gândeam la o călătorie în jurul Pământului!
– O ce?! Te simți bine?
– Oh, da! Mă simt mult mai bine decât acum cinci minute. Tocmai am făcut un test de stres și recomandarea pentru nivelul meu de stres era o călătorie în jurul Pământului. Am intrat repejor pe site-ul Christian Tour – doar ți-am mai zis că de 22 de ani ei împlinesc visele românilor prin călătorii incredibile – și am găsit câteva circuite care mi-au atras atenția. O să stabilesc un traseu și pornim în aventură! Deci, ce zici?
– Cât timp ai de gând să fim plecați? Și cum o să rezolvi problema bagajelor pentru o astfel de călătorie? Te-ai gândit că ne vor trebui tot felul de haine, dacă vrei să mergem în jurul lumii?
– Păi, mă gândeam să facem un traseu în maxim 80 de zile. Dacă Phileas Fogg a reușit, și noi putem!
– Cine?
– Phileas Fogg, personajul din romanul „Ocolul Pământului în 80 de zile” de Jules Verne.
– E clar, nu te mai las să citești! Mereu îți vine câte o idee trăsnită!
– Deci, cum ziceam, cu ajutorul Christian Tour, vom reuși să facem o călătorie în jurul Pământului, demnă de un roman de aventură. Cât despre problema bagajelor, va trebui să ne rezumăm la o ținută cât mai simplă, să optăm pentru un bagaj cât mai minimalist posibil. Lenjerie de corp, câteva tricouri, vreo două perechi de pantaloni și câte un hanorac. Cel mai important este aparatul foto, doar vom avea nevoie să imortalizăm experiența.
– Facem așa: dacă reușești să stabilești un itinerariu și să pui la punct toate detaliile, astfel încât să fie cu adevărat o călătorie relaxantă, sunt de acord să mergem.
Două zile mai târziu
De două zile nu fac altceva decât stabilesc itinerariul, obiectivele turistice pe care vreau neapărat să le vizităm, mă interesez de activități pe care vreau să le încercăm și, desigur, delicii culinare pe care sunt curioasă să le încerc. Va trebui să pun la punct toate detaliile legate de bagaj. Norocul meu că de biletele de avion și de cazare se ocupă agenția de turism Christian Tour.
Cu harta în față și cu un ochi pe circuitele disponibile la Christian Tour, am reușit să stabilesc o listă cu țările pe care le vom vizita:
- Marea Britanie
- SUA și Canada
- Japonia
- China
- Thailanda, Malaezia și Singapore
- India
- Egipt
- Turcia
Am găsit pentru fiecare dintre aceste țări câte un circuit special creat de către Christian Tour. La final, toate aceste circuite culturale Christian Tour și circuite exotice Christian Tour pe care le-am ales însumează un total de 67 de zile. Așadar, ne încadrăm perfect la o călătorie în jurul Pământului care să se desfășoare în timp record.
Adevărata Mare Britanie – 8 nopți
Mi-am dorit dintotdeauna să vizitez Marea Britanie. În cadrul acestui circuit, vom vizita Londra, iar printre atracțiile turistice pe care nu vreau să le ratăm se numără: Big Ben, Palatul Westminster, Palatul Buckingham, Piața Picadilly Circus, Turnul Londrei, Muzeul Madame Tussauds, Convent Garden.
Vizităm Stratford-upon-Avon, orașul în care s-a născut Shakespeare. În următoarea zi vizităm orașul York, renumit pentru arhitectura sa complexă și medievală. Ziua următoare este destinată orașului Edinburgh, capitala Scoției, iar zilele care urmează ne duc prin Falkirk, Lake District, Liverpool, Ludlow, Cardiff, Bath și Stonehenge. Pentru ultima zi ne întoarcem în Londra, unde vreau să îmi adun tot curajul pentru a urca în London Eye.
Vreau neapărat să încercăm mâncarea numită „Toad in the Hole”, care este preparată din cârnăciori într-un aluat de tip budincă. Am încercat și eu rețeta acasă și ne-a plăcut tare mult, așa că sunt extrem de curioasă cum este mâncarea originală.
SUA & Canada – 9 nopți
Din Marea Britanie ne îndreptăm spre SUA și Canada. Aici, vom vizita New York, unde locațiile must-see includ Times Square, Madison Square Garden, Greenwich Village, Central Park, Fifth Avenue, Statuia Libertății și Empire State Building. Nu e de ratat nici o vizită opțională la Cascada Niagara, dacă tot suntem în zonă. Tot la excursii opționale se încadrează și o vizită în Washington D.C., unde putem vedea Casa Albă. În America trebuie să gustăm tradiționala și renumita plăcintă americană.
Vom vizita apoi Montreal și, opțional, Ottawa – capitala Canadei. În ultima zi a șederii noastre în Canada, avem ocazia să vedem orașul Quebec City, cu ale sale atracții turistice principale: Basilica și Palatul Regal, Cote de Beaupre și Cascada Montmorency. În Canada vreau să gustăm renumitele tarte cu unt.
Japonia – Țara Soarelui Răsare – 7 nopți
Japonia este încă una dintre țările pe care am visat mereu să le vizitez. În cadrul circuitului, vom vedea Tokyo, cu ale sale atracții: Templul Asakusa Kannon, grădina Palatului Imperial din Tokyo, Meiji Jinja și Tokyo Metropolitan Government. Alte orașe pe care le vom vizita sunt Nikko, Hakone, Kyoto, Nara și Osaka. În Japonia trebuie să gustăm Ramen, una dintre deliciile culinare specifice acestei țări.
China, Grandoarea Orientului – 7 nopți
O călătorie în jurul Pământului nu este completă fără să vizităm și China. În cadrul circuitului, vom vizita Beijing, cu atracțiile sale: Templul Cerului, Piața Tiananmen, Orașul Interzis și Palatul de Vară. Chiar dacă este opțional, vreau să facem o plimbare cu ricșa prin Beijing.
De neratat în China este o vizită la Marele Zid Chinezesc. Și Shanghai se regăsește pe lista must-see. Cât despre deliciile culinare, vreau să încercăm găluștele chinezești.
Thailanda, Malaezia, Singapore – Tigrii Asiei – 11 nopți
În Bangkok vom face turul Templelor și vom vizita Piața Plutitoare din Damnoen Sauak, situată la 100 km de Bangkok. Nu scapă nevizitat nici orașul Kuala Lumpur, cu ale sale atracții principale: Moscheea Națională, Monumentul Național, Clubul de Cricket și Palatul Regelui. În Singapore vizităm zona verde Padang, Esplanade Theatres, Statuia Merlion și grădina botanică a orașului. Îmi doresc să vizităm și Grădinile Naționale.
India – Triunghiul de aur – 6 nopți
Începem vizita din India cu orașul Delhi, unde vom vedea Jama Masjid, cea mai mare moschee din India și Templul Lotus. Îmi doresc în mod special să facem o plimbare cu ricșa prin piața Chandni Chowk. Vom mai vizita Jaipur, unde sunt locații must-see: Fortul Amber, Palatul Vânturilor, City Palace și Jantar Mantar, cel mai mare dintre cele cinci observatoare astronomice. În timpul liber, îmi doresc să participăm la un program de cântece și dansuri jaipureze. Iar o locație pe care nu aș rata-o pentru nimic în lume este Taj Mahal.
Deși am mai mâncat mâncare tradițional indiană preparată chiar de către indieni, acum îmi doresc să gust Murg Makhani (Butter chicken; pui în sos de unt), o rețetă pe care am preparat-o și eu acasă și ne-a plăcut tare mult.
Pe urmele faraonilor din Egiptul antic – 7 nopți
De când mă știu am avut o fascinație pentru Egipt și tot ce ține de el. Așadar, nu se putea să lipsească din itinerariul nostru. Vom vizita Cairo și Hurghada, iar printre principalele atracții turistice pe care le vom vedea se numără: Templul Karnak, Valea Regilor, Templul lui Hatsheput, Coloșii lui Memnon, Templul lui Horus din Edful, Templul lui Sobek de la Kom Ombo, Platoul Giza și Muzeul de Egiptologie.
În ceea ce privește deliciile culinare, trebuie neapărat să încercăm falafel, denumit în Egipt și Ta’meya.
Descoperă Turcia misterioasă – 12 nopți
În Turcia vom vizita Istanbulul, cu atracțiile sale: Palatul Topkapi, Catedrala Sf. Sofia, Moscheea Albastră, Palatul Dolmabahce și Hipodromul. Vreau să mergem cu un vas de croazieră pe Strâmtoarea Bosfor, o activitate care va fi inedită pentru mine.
În a patra zi vom vizita Ankara, unde avem ocazia să zburăm într-un balon cu aer cald. Deși Norbi m-a avertizat recent că nu ar vrea să încerce niciodată, și chiar și eu am declarat că mi-ar fi frică, sunt de părere că nu trebuie să ratăm această ocazie.
Printre alte locații pe care le vom vizita, aștept cu nerăbdare să vedem Antalya și Insula Rodos. Cât despre gustările tradiționale, abia aștept să mănânc kebab, ayran și, preferata mea, baclava.
Gata, acum că am pus la punct detaliile, e timpul să-i prezint și lui Norbi pe unde vom umbla timp de 67 de zile.
Articol scris pentru proba a cincea de la SuperBlog 2019.
Disclaimer: Fotografiile sunt de pe site-ul Christian Tour
Foarte fain itinerariul! Am râs la partea cu “aventura”. Ai creat un dialog inedit. Mult succes!
Multumesc! Cam asta a fost si ideea. 😀
Ce tur frumos! Mi-ar plăcea mult!
Multumesc!
Frumos ocol al Pământului. Ar fi o experiență de neuitat.
Cu siguranta!
Super destinatii! Calatorie placuta!
Multumim!
Super, super, super! Mă văd în Turcia!!!😀😀😀
Felicitări!!!
Mi-ai facut pofta de vacanta, cu articolul asta tentant in o mie de feluri, Eva! 🙂
Ma bucur si sper sa reusesti sa mergi intr-o vacanta asa cum iti doresti! 🙂