Îți place să asculți muzică, dar nu știai că are și efecte benefice asupra creierului și stării de spirit? Poate ai momente când ești trist, iar tot ce ai nevoie să faci este să asculți muzică. Ai observat că muzica te ajută să îți limpezești gândurile, să te calmezi, să îți îmbunătățești starea de spirit. Este adevărat, toate acestea fac parte dintre beneficiile muzicii pentru creier. S-a demonstrat științific faptul că ascultatul muzicii și, mai ales, interpretarea ei, are efecte benefice asupra creierului.
Muzica îmbunătățește sănătatea creierului. Te ajută să fii mai deștept, mai fericit și mai productiv, indiferent de vârstă. Deși este benefic să asculți muzică, obții chiar mai multe beneficii dacă o creezi chiar tu.
Va urma o serie de articole, în care îți voi prezenta diversele efecte ale muzicii asupra creierului, sănătății și vieții oamenilor.
Beneficiile muzicii pentru creierele tinere
În anii 1990, efectul muzicii asupra creierului a fost popularizat ca „Efectul Mozart”. Această teorie susținea că, atunci când copiii ascultă muzică compusă de Mozart, devin mai deștepți. Unii părinți le puneau muzica lui Mozart copiilor lor, uneori chiar și înainte ca aceștia să se nască.
În prezent, teoria acceptată este că, în timp ce lecțiile de muzică în copilărie îmbunătățesc funcția și structura creierului, nu există beneficii unice legate de muzica lui Mozart. Copiii cu istoric muzical se descurcă mai bine în materii precum limbi, citire și matematică și au funcții motorii mai bune decât copiii care nu au legătură cu muzica.
Lecțiile de muzică urmate de la vârste fragede încurajează elasticitatea creierului, capacitatea acestuia de a se transforma și a crește. Chiar și doar o jumătate de oră de muzică duce la creșterea circulației sanguine în emisfera stângă a creierului. Lecțiile de muzică au beneficii pe termen lung, astfel că nu este o problemă dacă micuții renunță la ele, după un timp.
De exemplu, s-a demonstrat că patru ani de cursuri muzicale au îmbunătățit anumite funcții ale creierului, vizibile chiar și la un test realizat după 40 de ani de la aceste cursuri. De asemenea, s-a descoperit că bebelușii care au urmat lecții de muzică au comunicat mai bine, au zâmbit mai mult și au arătat răspunsuri mai sofisticate și mai rapide la muzică.
Muzica îi ajută pe elevi să fie mai buni
Indiferent dacă muzica este predată în școli sau în afara lor, aceasta îi ajută pe elevi să exceleze în diverse domenii:
- îmbunătățește dezvoltarea limbajului;
- determină o creștere mică a IQ-ului;
- duce la rezultate îmbunătățite la teste;
- determină o conectivitate crescută a creierului;
- duce la creșterea inteligenței spațiale.
De asemenea, muzica îi ajută pe elevi să devină mai buni la știință. Inteligența spațială, pe de altă parte, este utilă în cariere precum arhitectură, inginerie, matematică și informatică.
Știai că?… Albert Einstein a fost un violonist realizat, cu o pasiune de o viață pentru muzică.
Beneficiile muzicii pentru creierele adulte
Beneficiile muzicii sunt resimțite și de creierele adulte, nu doar de cele tinere. Adulții care cântă la un instrument sau cu vocea sau care dansează dispune de beneficii fizice, psihologice și sociale datorate muzicii.
Muzica protejează creierul de probleme de memorie și declin cognitiv. Adulții care au istoric muzical obțin scoruri mai mari la testele cognitive și prezintă o mai bună flexibilitate mentală, decât adulții care nu au legătură cu muzica. S-a demonstrat că ascultatul muzicii îmbunătățește semnificativ memoria la adulți.
Muzica acționează precum un panaceu natural
Muzica poate vindeca orice, fie că este vorba despre o tulburare mintală sau o boală neurologică. Muzica poate ameliora simptomele precum:
- anxietate;
- depresie;
- insomnie;
- tulburare hiperactivă cu deficit de atenție (ADHD);
- stres post-traumatic;
- schizofrenie.
De asemenea, promite să trateze accidentul vascular cerebral, autismul, boala Parkinson, demența și boala Alzheimer. Muzica poate ajuta cu aspectele psihologice ale bolilor și poate îmbunătăți calitatea vieții pacienților cu cancer, demență, Parkinson și durere cronică.
Pacienții care ascultă muzică înainte și după operație sunt mai puțin stresați. În plus, muzica scade confuzia și delirul post-operator, care îi afectează pe unii pacienți vârstnici în timpul procesului de recuperare de după operație.
Efectele muzicii asupra creierului
După cum vezi, muzica joacă un rol important în dezvoltarea creierului și în menținerea sănătății acestuia. Niciodată nu este prea devreme pentru a aduce muzica în viața copiilor. Totodată, nu este niciodată prea târziu pentru a te bucura de puțină muzică.
Într-adevăr, muzica este foarte benefică.
Da, asa este. 🙂
Habar nu aveam ca are chiar atat de multe beneficii.
Da, este mai mult decat suntem tentati sa credem despre muzica.