Sunt abonată la atât de multe newslettere, că nici nu mai știu! Unele emailuri le deschid, altele le ignor, în funcție de dispoziția de moment. Într-o seară, am primit un newsletter de la Editura For You, iar ceva din interiorul meu mi-a zis să îl deschid. Emailul prezenta cartea „Adevărata poveste a lui Moș Crăciun” de Karin Ueltschi. Ei bine, copilul din mine a strigat (la propriu) că vrea cartea. Norbi a zis să o comand și, dacă tot eram pe site, m-a întrebat dacă nu am și altele în wishlist. Pe site-ul editurii respective nu aveam nimic în wishlist, dar nu-i problemă, că am mai găsit două pe care le-am adăugat în coș (probabil vă voi povesti și despre ele după ce le citesc).
Și, dacă tot am comandat cartea și mi-am propus în ultimii ani ca în preajma sărbătorilor să citesc cărți tematice, Crăciunul a fost momentul perfect pentru lecturarea ei. Ceea ce m-a și atras de la început a fost faptul că este o carte documentată, nu ficțiune. Suntem deja obișnuiți cu poveștile pentru copii care au ca temă Crăciunul sau cu romanele siropoase a căror acțiune se petrece de Crăciun și care ne fac, măcar pentru o clipă, să credem în miracole. Însă recunosc că nu am mai citit vreo carte care să fie documentată și să prezinte istoria lui Moș Crăciun, nici nu știu dacă mai există o altă astfel de carte, cu excepția acesteia.
Origini și semnificații
De-a lungul anilor, am auzit multe povești despre Moș Crăciun și chiar despre originile sale. Cu toate astea, nu prea mă întrebam de origini neapărat, cât mă bucuram de sărbătoarea în sine. Ei bine, cartea aceasta mi-a oferit o lectură incredibilă, întrucât autoarea a reușit să caute și să descopere, într-o oarecare măsură, originile celebrului personaj care aduce cadouri în fiecare an. Mai mult, a cercetat și semnificațiile diverselor accesorii care îl însoțesc pe Moș Crăciun, cum ar fi clopoțeii, sacul, sania, renii, toiagul, haina roșie, chiar și barba.
Deși noi avem în minte imaginea unui om bun și blând, darnic și zâmbitor, în realitate se știe de existența a doi „Moși”, unul bun și unul rău, unul care aduce daruri și altul care aduce cărbuni sau, dimpotrivă, duce ceva (de obicei copilul „rău”). Ei bine, autoarea a căutat să afle mai multe despre originile celor doi „Moși”, iar acestea duc cu mult timp în urmă, ajungând chiar în primele secole de după Hristos.
Cartea face legătura dintre Moș Crăciun și Hristos, nu doar prin diversele legende care circulă până în zilele noastre, ci și prin prisma faptului că, în numeroase legende, Irod este asociat „Moșului rău”.
În numeroase credințe, Crăciunul și obiceiurile sale sunt asociate prosperității și fertilității. Sunt aduse în discuție datinile din diverse țări și, lucru care m-a surprins, România este adeseori pomenită nu doar pentru legenda lui Moș Crăciun, ci și pentru existența, în perioada comunismului, a lui Moș Gerilă (despre care știam deja de la bunica mea). Sunt pomenite datele la care diverșii Moși aduc cadouri, obiceiurile legate de datele respective, cadourile care se fac și ritualurile religioase care însoțesc aceste sărbători.
Adevărata poveste a lui Moș Crăciun – o carte de citit
Mă bucur că am avut ocazia să descopăr atât de multe informații, unele mai interesante decât altele. Pentru mine, cartea aceasta a fost bucurie, pentru că am avut posibilitatea de a afla despre obiceiuri și credințe din diverse locuri și din timpuri variate. Despre unele denumiri și obiceiuri știam deja, altele au fost pentru prima oară în atenția mea.
Vă recomand din suflet cartea „Adevărata poveste a lui Moș Crăciun” dacă vă doriți să descoperiți mai multe despre simpaticul personaj care ne aduce daruri an de an.
Cartea „Adevărata poveste a lui Moș Crăciun” de Karin Ueltschi poate fi comandată de pe site-ul Editurii For You, Libris, Librex și Cartepedia.
Pare interesanta cartea. Nu stiam asa de multe detalii despre Mos Craciun.
Merită citită, e o carte documentată și tare interesantă.