Rujul este unul dintre principalele produse de machiaj pe care le folosesc femeile în mod constant. Sunt numeroase femei care nu au timp sau chef să se machieze, însă nu ies niciodată din casă înainte să aplice ruj pe buze. De asemenea, multe femei se rujează și acasă, deoarece susțin că rujul le conferă o stare de spirit pozitivă și le ajută să fie mai încrezătoare în ele însele. Ador rujurile de când mă știu și, deși nu folosesc ruj tot timpul, am o mulțime de rujuri în colecție. În acest articol, m-am gândit să îți prezint câteva curiozități despre ruj.
1. Rujul a fost utilizat pentru prima dată în regiunea sumeriană (corespondentul Irakului și Kuwaitului de azi) în jurul anului 5000 î.H.
2. În Grecia antică, femeile considerau rujul ca fiind ceva scandalos, iar acesta era folosit cu preponderență de către prostituate. Ba chiar mai mult, această atitudine față de ruj a dus la apariția primei legi formalizate privitoare la ruj. Mai exact, prostituatele care erau prinse fără vopseaua de identificare a buzelor erau urmărite penal pentru că se considera că „se prezintă în mod necorespunzător ca doamne”.
3. În Grecia Antică, rujul era obținut din ingrediente neobișnuite, cum ar fi transpirație de oaie, salivă umană și excremente de crocodil.
4. În Imperiul Roman, rujul era purtat atât de către femei, cât și de către bărbați, și avea menirea de a determina clasa socială mai degrabă decât genul.
5. În Imperiul Roman, rujurile erau fabricate din ocru, minereu de fier și fucus, care este un tip comun de alge brune și conține o cantitate însemnată de mercur. Astfel, rujurile erau periculoase pentru sănătate.
6. Romanii mai săraci se bazau pe vinul roșu pentru a le da culoare buzelor. Deși nuanța roșie a buzelor ținea mai puțin în acest caz, era și mai puțin dăunătoare pentru sănătate decât rujul amintit anterior.
7. În Anglia, în Evul Mediu, o femeie care se machia era văzută ca fiind o „încarnare a lui Satana”, deoarece învățăturile religioase ale vremii considerau că a-ți schimba fața era echivalent cu contestarea lucrării lui Dumnezeu.
8. Regina Elisabeta I a popularizat atât de mult rujul, încât acesta s-a folosit uneori ca substitut al monedei reale.
9. Elisabetanii considerau că rujul are puteri dătătoare de viață, motiv pentru care însăși Regina Elisabeta și-a aplicat ruj pe buze când se afla pe patul de moarte.
Citește și: 6 avantaje pe care le obții atunci când porți ruj
10. În anii 1500 s-a dat o lege prin care femeia care se folosea de ruj pentru a seduce un bărbat și a-l determina să o ia în căsătorie era pedepsită pentru vrăjitorie.
11. Primul ruj comercial a fost creat de Guerlain în 1828 și a apărut sub formă de pomadă pentru buze.
12. Primul tub pivotant cu carcasă metalică a fost brevetat în 1915 de Scovill Manufacturing Company.
13. În medie, o femeie din SUA cheltuie aproximativ 1.780 dolari pe ruj în viața ei.
14. Vânzările la ruj cresc în perioade de criză economică și în zilele ploioase. Se presupune că acest lucru se întâmplă deoarece rujul ajută la creșterea încrederii de sine.
15. În anii 1700, unele femei din America sugeau lămâi pe parcursul zilei pentru a-și înroși buzele.
16. Rujul roșu te poate face să arăți mai tânără. Acest lucru se întâmplă din cauza contrastului puternic pe care rujul roșu îl creează, contrast care este asociat cu tinerețea.
17. Cele mai faimoase actrițe care au popularizat utilizarea rujului au fost Greta Garbo, Joan Crawford, Mailyn Monroe și Elizabeth Taylor.
La cat sunt de obsedata de rujuri, ai fi zis ca trebuie sa stiu curiozitatile astea. Dar abia le-am descoperit pe majoritatea.
Atunci chiar ma bucur. 😀
Nu știam aceste lucruri. Foarte interesant.
Ma bucur.